Kisalföld logö

2017. 05. 27. szombat - Hella 13°C | 25°C Még több cikk.

Katonai puccs készül a Fidzsi-szigeteken

A Fidzsi-szigetek hadserege lefegyverezte hétfőn a helyi rendőrség egyetlen fegyveres osztagát, azt a különleges alakulatot, amely a kormány, az állami tisztségviselők és a középületek védelmével van megbízva.
A rendőrség nem tanúsított semmilyen ellenállást. A hadsereg ellenőrző pontokat létesített a főváros, Suva főbb útvonalain és a városból kivezető utakon.

A hadsereg főparancsnoka, Frank Voreqe Bainimarama által vezényelt akció valószínűvé teszi, hogy újabb puccskísérlet van kibontakozóban a Csendes-óceán déli medencéjében fekvő szigetországban, húsz éven belül immár a negyedik. Egyelőre azonban a kormány a helyén van, ezt maga Laisenia Qarase kormányfő jelentette be a rádióban.

A hadsereg főparancsnoka nem kívánt felelni rögtönzött suvai sajtóértekezletén arra a kérdésre, hogy a rendőrség egyetlen fegyveres osztagának lefegyverzése egy államcsíny első lépése-e. Bainimarama mindenesetre többször is fenyegetőzött az utóbbi hetekben a kormány megbuktatásával, legutóbb egy vasárnapi tévébeszélgetésben. Mint mondta, Qarase kormánya nem teljesítette követeléseit, ezért felszólítja a kormányt, hogy önként mondjon le. Egyúttal azt is közölte, kiket látna szívesen egy új, ideiglenes kormányban. A kormányfő jelezte hétfői rádióbeszédében, hogy hajlik a tárgyalásokra a hadsereg vezetőjével követeléseinek teljesítéséről.

A hadsereg főparancsnokának egyik követelése éppen az, hogy a kormányfő ejtse az amnesztia tervét. Bainimaramát azért is háborítja fel különösen a dolog, mert a puccsisták őt is meg akarták ölni az államcsíny során, hajszálon múlt, hogy sikerült elmenekülnie előlük. A hadsereg vezetőinek további követelése, hogy a kormány mondjon le annak az új törvénynek az elfogadtatásáról is, amely földterületek vásárlásában és birtoklásában előnyöket biztosítana az őslakosságnak.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

4,3 millióan fertőződtek meg az idén HIV-vírussal

A nemzetközi szervezetek legfrissebb adatai szerint csaknem 40 millióra tehető azoknak a száma, akik… Tovább olvasom