Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 26°C Még több cikk.

Katalóniában megkezdődött a nem hivatalos népszavazás a függetlenségről

Spanyolország északkeleti régiójában, Katalóniában vasárnap reggel 9 órakor megkezdődött a nem hivatalos népszavazás az országrész függetlenné válásáról.

A jogi érvénnyel nem bíró, de nagy érdeklődéssel várt voksolásra a madridi központi hatalom - a kormány és az alkotmánybíróság - tilalma dacára kerül sor. A szavazóknak két kérdésre kell válaszolniuk: "akarja-e, hogy Katalónia állam legyen?", és ha igen, "akarja-e, hogy független legyen?"

    
Összesen 5,4 millióan, köztük a 16. életévüket betöltöttek és a külföldiek nyilváníthatnak véleményt. Katalóniának 7,5 millió lakója van a 47 milliós Spanyolországban. Minden szavazásra jogosult azonban bizonyosan nem megy el, mert a "nem" hívei bojkottálják az eseményt. A legderűlátóbb becslések szerint mintegy kétmilliónyian járulnak majd az urnákhoz.
    
Az utolsó felmérések szerint a gazdag régió lakóinak fele óhajtja a függetlenséget. Barcelonát régi viták állítják szembe Madriddal, amely nem hajlandó még nagyobb autonómiát adni a már most is jelentős önálló jogkörökkel rendelkező nemzetiségi autonóm körzetnek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Öngyilkos merénylet Kabulban, a rendőrség székházában

Öngyilkos merénylet történt vasárnap az afgán főváros, Kabul rendőrségi székházában, egy rendőr… Tovább olvasom