Kisalföld logö

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -2°C | 4°C Még több cikk.

Kásafőző világbajnokság Skóciában

Skócia - Vasárnap este hirdetnek győztest a skóciai Strathspey-ben rendezett 15. zabkásafőző világversenyen.A benevezőknek az ételt zabpehelyből, vízből és sóból kell elkészítenie az Arany Kásakeverő Rúd elnyeréséért.
Az amatőrök mellett profi szakácsok is küzdenek a legjobb kásakészítő címéért. Az indulók között van a tavalyi általános kategória győztese, Maria Soep és a különleges receptjével győző Al Beaton is. A különleges recept alkategóriában indulók a fenti alapanyagok mellett bármi egyebet is hozzáadhatnak a hagyományos skót ételhez.

Beaton 2007-ben főtt almával, fahéjjal, mazsolával, tejszínnel, csokoládéval és dióval dobta fel a zabkását. Egy kanadai versenyző idén áfonyás és juharszirupos készítményével akarja elkápráztatni a zsűrit. Az elkészült kásákat egy profi szakácsokból álló csoport az állag, íz és szín alapján pontozza. Mint a zsűri egy tagja, George MacIvor elmondta, a zabkása reneszánszát éli, miután egy új nemzedék fedezte fel, hogy ezzel indíthatja legegészségesebben a napját.

A szakács szerint a víz minősége ugyanolyan fontos egy jó kásánál, mint egy jó viszkinél. A hagyományos skót zabkása elkészítését szigorú szabályokhoz kötik: azt kizárólag az óra járása szerint lehet kavarni jobb kézzel (ez a legenda szerint távoltartja a konyhától az ördögöt), és a tisztelet jeléül csak állva fogyasztható. A skót felföld konyháiban gyakran előfordult a kása-fiók, ahová beöntötték a frissen készült ételt, majd kihűlése után kockákra vágva magukkal vitték azt a hegyekbe, miközben például az állatokat legeltették.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

56 éve nem szavazott, de most Obamára voksol

USA - A 106 éves Cecilia Gaudette lehet az egyik legidősebb szavazó a november 4-i amerikai… Tovább olvasom