Kisalföld logö

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 9°C Még több cikk.

Karneváli hangulat Washington belvárosában - galéria

"USA! USA!" - skandálta meg-megújuló erővel több százas tömeg a Fehér Ház előtt, még jó két órával az után is, hogy Barack Obama elnök bejelentette: Pakisztánban amerikai különleges egységek megölték Oszama bin Ladent, az al-Kaida vezetőjét.

A Fehér Ház felé közeledve az éjszakai utcákon egyre gyakoribbakká váltak a tülkölő autók, amelyekből kihajolva lelkes fiatalok lobogtatták a csillagos-sávos zászlót. Az amerikai nemzeti színek minden elképzelhető méretben és formában megjelentek: kalapon, pólón és az egész testet beborító lobogón.

Az autórádióból folyamatosan szóltak az Oszama bin Laden megöléséről szóló hírek. Az NPR közszolgálati rádió az egész éjszakát az Amerikában 9 és fél éve várt eseménynek szentelte. Megszólaltak a 2001. szeptember 11-i terrortámadások túlélői, az áldozatok hozzátartozói, valamint amerikai és külföldi politikusok és szakértők. Csaknem egybehangzóan örültek bin Laden végének, de hangsúlyozták: noha a kígyó fejét levágták, ezzel még távolról sem végeztek az egész al-Kaidával. Az amerikai különleges erők által Pakisztánban végrehajtott akcióval kapcsolatban az NPR-en elhangzott, hogy a különleges erők helikopterrel érkeztek az abbotábádi lakóházhoz, amelyben bin Laden rejtőzködött és az egész akció mindössze 40 percig tartott.

Az amerikai elnök hivatala és rezidenciája körüli utcákat villogó lámpájú rendőrautók zárták le, a környéken vaskordonokkal megrakodott teherautók várakoztak, az MTI által megszólított biztonsági emberek pedig csak annyit nyilatkoztak: várnak és figyelnek, mert nem tudni, mit hozhat még ez az éjszaka.

A Pennsylvania Avenue Fehér Ház előtti, sétálóutcává alakított szakaszán spontánul összeverődött, lelkes fiatalok százai ünnepeltek. Körülöttük profi fényképezőgépek és tévékamerák tucatjai. A tömeg állandóan cserélődött: legalább annyian jöttek, mint amennyien távoztak a langyos májusi éjszakában. A levegőbe itt-ott marihuánaillat vegyült és a rend éber őrei ezúttal nem csaptak le azokra, akik sörrel ünnepeltek.
"Végre megvagy!" és "9/11 óta vártunk erre" - bekiabálások hallatszottak a "USA! USA!" skandálások közötti szünetekben. A himnusz és a többi hazafias ének hajnali kettőig már többször is elhangzott.

Oszama bin Laden meghalt, karneváli hangulat Washingtonban

"Oszama bin Laden halott", "Erős Amerika", "Egyesült nemzet" - hirdették a sebtében összetákolt, vagy más rendezvényekről származó, gondosan megtervezett transzparensek, amelyeknek mondanivalóját hordozóik itt is helytállónak érezték.

A tömeg hazafias ünnepélyességet, egyfajta kielégített igazságérzetet sugárzott. A hangulat akkor hágott a tetőfokára, amikor egy fiatalember felmászott a Fehér Ház előtti, biztonsági kamerákkal felszerelt egyik lámpaoszlopra, kiemelte tartójából az amerikai zászlót és meglengette azt a feje fölött.

"USA! USA!" - hangzott a lelkes válasz sokszáz torokból.

Olvasóink írták

  • 3. dünnyögő 2011. május 02. 22:25
    „Lehet, hogy egy kicsit korai ez az öröm ?”
  • 2. Peat85 2011. május 02. 14:55
    „Lesz itt még sírás-rívás....”
  • 1. janika 2011. május 02. 13:15
    „Ennyi kábítószeres. Vajon honnan veszik a kábítószert? vagy itt is elég , ha dumákkal kábítják a népet?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A New York-i polgármester szerint vigaszt jelenthet bin Laden halála

Michael Bloomberg azokról szólt, akik elvesztették szeretteiket a 2001. szeptember 11-i támadásokban. Tovább olvasom