Kisalföld logö

2017. 07. 27. csütörtök - Olga, Liliána 16°C | 20°C Még több cikk.

Karadzic per: ártatlannak vallotta magát a szerb vezető

Ártatlannak mondta magát hétfőn Hágában Radovan Karadzic, a háborús bűnökkel, népirtással vádolt egykori boszniai szerb vezető.


A volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnöket vizsgáló Nemzetközi Törvényszék előtt a most 64 éves Karadzic a vádirat ismertetésekor még megtagadta a jelenlétet, és kérte a tárgyalás elhalasztását. Arra hivatkozott, hogy a vád állításait tartalmazó 400 ezer gépelt oldalnyi szöveg áttanulmányozásához több időre van szüksége.

Három hónap szünet után hétfőn újabb tárgyalást tartottak. A vádlott ezúttal megjelent bírái előtt, és védekezésében azt állította, hogy
"soha fel sem merült a szándék - sem a gondolat, de még kevésbe a terv - a muszlimok és horvátok kiűzésére" a boszniai szerbek által kikiáltott köztársaság területéről. Szerinte a boszniai szerbek csak meg akarták védeni önmagukat, javaikat, területüket.

A vád szerint az 1992-től 1995-ig tartó boszniai háborúban az egykori pszichiáter Karadzic volt a háborús bűnök, etnikai tisztogatások és népirtás "építőmestere". Ő tervelte ki a bűncselekményeket, ő alakította ki az ennek megfelelő politikát, és ő felügyelte a cselekményeket elkövető fegyveres erőket. A népirtással, népirtásra való összeesküvéssel, valamint emberiesség elleni bűncselekményekkel vádolt Karadzicra akár életfogytig szóló szabadságvesztés is várhat. A vádirat 11 pontban összegzi a terhére rótt cselekményeket, így a srebrenicai mészárlást és a Szarajevó ellen 44 hónapon át tartó tüzérségi támadássorozatot. A vád összesen 407 tanút kíván megidézni.

A törvényszék tavaly novemberben hivatalból védőt rendelt ki Karadzic számára arra az esetre, ha a vádlott ismét megtagadná a személyes részvételt. Ezúttal azonban Karadzic saját jogi képviselőivel együtt jelent meg a tárgyalóteremben. A hétfői és a keddi tárgyalási napon nyílik módja arra, hogy érdemben nyilatkozzon az ügyészi állításokról, majd utána következik a bizonyítási eljárás.

A boszniai szerbek volt politikai vezetője az ellene felhozott vádakra reagálva, mondandójának mintegy bevezetéseként elöljáróban leszögezte: a szerbek "igazságos és szent" ügyért szálltak harcba Bosznia-Hercegovinában. Azt mondta, hogy a tárgyaláson nem csupán önmagát kívánja védeni, hanem annak a kis boszniai szerb népközösségnek a becsületét is, amely sokat szenvedett az elmúlt ötszáz évben.

Karadzic a hágai törvényszék előtt éles szavakkal bírálta a 90-es évek elejének muszlim bosnyák vezetőit, akik szerinte provokálták a szerbeket, és megölésükre szólították fel az embereket. Hozzátette, hogy e tekintetben a nyugati hatalmak - kiváltképpen az őket képviselő Richard Holbrooke amerikai diplomata - teljesen csődöt mondtak.

Korábban

Három hónap szünet után hétfőn újabb tárgyalási napot kezdtek Hágában a háborús bűnökkel, népirtással vádolt egykori boszniai szerb vezető, Radovan Karadzic elleni perben.

A vádlott ezúttal megjelent a tárgyalóteremben, hogy előterjessze védekezését.

A volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnöket vizsgáló Nemzetközi Törvényszék előtt Karadzic a vádirat októberi ismertetésekor távolmaradt, és kérte a tárgyalás elhalasztását. Arra hivatkozott, hogy a vád állításait tartalmazó 400 ezer gépelt oldalnyi szöveg áttanulmányozásához több időre van szüksége.

A törvényszék tavaly novemberben a brit Richard Harvey személyében hivatalból védőt rendelt ki Karadzic számára arra az esetre, ha a vádlott ismét nem jelenne meg a tárgyalóteremben.

Olvasóink írták

 • 4. meir 2010. március 02. 05:48
  „Ha annyira "artatlanka" akkor miert bujkalt evekig???
  Artatlansagi bizonyitekkent szolgalhatna az is ha pl,; Ratko Mladic feladna magat vegre!!”
 • 3. Baradlay 2010. március 01. 12:13
  „Sajnos mar nincs kotel!!!!!”
 • 2. Lone_wolf.. 2010. március 01. 11:51
  „Rohadt gyilkos,kivégezni!!”
 • 1. Baradlay 2010. március 01. 11:37
  „Azert bujkalt evekig mert artatlan!!!!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pórul járt ausztriai betörő

Nem volt szerencséje annak a betörőnek, aki egy gazdátlannak tűnő házat szemelt ki magának a hét… Tovább olvasom