Kisalföld logö

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -2°C | 4°C Még több cikk.

Mi történhetett Erőss Zsoltékkal? - összegzés az expedíció szóvivőjétől

Eltűnt Erőss Zsolt és Kiss Péter, a Kancsendzönga-expedíció két csúcsmászója ereszkedés közben. Vincze Szabolcs, az expedíció szóvivője foglalja össze a történteket.
Péntek


13:05 - Pénteken befejeződött a Magyarok a világ nyolcezresein Kancsendzönga-expedíciója, amely egy sikeres csúcsmászás után tragédiával végződött - tette közzé az expedíció blogoldalán Vincze Szabolcs szóvivő, aki az MTI-nek elmondta, hogy a magyarok valószínűleg már elhagyták az alaptábort és útban vannak a nepáli főváros, Katmandu felé.

A szóvivő a http://himalajaexpedicio.postr.hu oldalon összefoglalót tett közzé a csúcsmászás óta eltelt eseményekről. Mint írta, a leereszkedés közben eltűnt két magyar hegymászó, Erőss Zsolt és Kiss Péter keresése eddig folyt, remény azonban már az eltelt idő miatt nincs. Kollár Lajos expedícióvezető szerint bele kell törődni a két hegymászó elvesztésébe, az expedíciónak pedig le kell vonulnia a hegyről az érkező monszun miatt.
"A magyar hegymászás egyik legtragikusabb napját számtalan tényező befolyásolta, melyek végül tragédiához vezettek. A két mászó valóban későn érte el a csúcsot, nepáli idő szerint este hatkor, ami azt jelentette, hogy pár órájuk maradt arra, hogy a sötétedés beállta előtt leereszkedjenek. A döntésért azonban senkit nem szabad hibáztatni. Tény, ez magában hordozta a kockázatot, de a kivételes képességű hegymászók azért is különlegesek, mert vállalják a kockázatokat még akkor is, amikor senki más nem vállalná. Ezt mindketten megtették már korábban is" - írta a szóvivő. A két magyar mászó hétfőn jutott fel az India és Nepál határán lévő Kancsendzönga 8586 méteres csúcsára.

A szóvivő beszámolója szerint másnap 8100 méteren "a Zsolton úrrá levő hirtelen kimerültség számára is váratlan volt, de az éjszakai bivakolás ilyen magasan már semmiféle pihenést, regenerálódást nem biztosít. Semmit! Energiát von el a mászótól, amit csak később érez majd meg, mint Zsolt is. Kiss Péter jobb erőben volt, bár hogy pontosan mi történt ebben a magasságban, nem tudni, egy ideig együtt ereszkedhettek és bevárhatták egymást", Kiss Péter Erőss Zsoltot, de egy idő után Kiss Péternek gyorsabban kellett lefelé haladnia.

Újabb probléma volt, hogy kevés víz volt a párosnál, pedig ebben a magasságban a folyadékpótlás legalább olyan fontos, mint hogy minél hamarabb elhagyják a 7000 méter feletti zónát. A folyadékhiány leginkább annak volt köszönhető, hogy Erőss Zsolt és Kiss Péter jó formában érezte magát a csúcsroham előtt és alatt, "ezért annyi cuccot akart magával vinni, ami még nem hátráltatja a haladást ebben a magasságban, és könnyebbé teszi a gyors ereszkedést is. A 8000 méter feletti bivakolás azonban mindent megváltoztatott" - összegezte a történteket a szóvivő.

Vincze Szabolcs véleménye szerint két lehetséges forgatókönyv létezik. Az első, hogy mivel kimerültek voltak, nem tudtak leereszkedni a 4-es tábor feletti úgynevezett rámpán, amelynek átmászása még egy kipihent mászótól is teljes koncentrációt követel. "Ha így van, akkor előbb Kiss Péter, majd Erőss Zsolt csúszott ki, és zuhant le a rámpáról, és mivel testüket eddig nem találták meg, talán ez a valószínűbb verzió". A másik, hogy a kimerültség és a kétszeri 8000 méter környéki bivakolás már sok volt nekik és megfagytak a hegyen. "Biztosat nem tudunk, és soha nem is fogunk tudni" - jegyezte meg a szóvivő.

Mint írta, "tény: három nap után nincs esélye annak, hogy élve előkerülnek. Ebben a magasságban ennyi idő túlélhetetlen, és mivel az utolsó napon, mikor még látták Zsoltot, Peti már nem volt képben, ő pedig lassan ereszkedett, az is valószínűtlen, hogy akár más úton érhették el az alsóbb területeket. A keresésükre igyekvő serpák pedig semmi nyomot nem találtak arra vonatkozólag, hogy a 7600 méteren álló négyes táborba elértek, de más csapatok sem bukkantak Zsolték nyomaira. Ezek az információk beszédesek. A hivatalos közlemény szerint eltűntek, és ez a Himalájában egyet jelent azzal, hogy nem kerülnek elő többé élve" - fogalmazott a szóvivő, aki egyúttal bírálta a veterán spanyol hegymászó, Carlos Soria szavait.

A 74 éves spanyol mászó visszafordult a csúcs előtt, mert nem volt elég ideje és kötele a sikeres mászáshoz. Carlos Soria bírálta, hogy a Kancsendzöngát meghódítani kívánó hegymászók közül sokan nem gondoskodnak megfelelő felszerelésről és - részben anyagi okokból - elegendő serpáról.

Vincze Szabolcs nem tartja korrektnek a spanyol mászó szavait "még akkor sem, ha van igazságtartalma. Azzal vádolni egy expedíciót, hogy nem hajlandó fizetni a serpákat, egyszerűen nonszensz, leginkább azért, mert a magyar expedíció egyik kimondott célja, hogy nem is szeretne serpák segítségével feljutni a csúcsra. A kirakott fix kötelekért pedig a magyar expedíció is fizetett, a csúcstámadáskor pedig a kettes táborig taposták a nyomot" - emlékeztetett.

A szóvivő írása szerint Erőss Zsolt halála nemcsak Magyarországon, de a világon is visszhangot vált ki. Szomorúnak tartja, hogy saját országában olyan méltatlan és ostoba kommentháborút vált ki minden vele kapcsolatos esemény, ami máshol elképzelhetetlen lenne. "Más országok büszkék egy ilyen emberre, és jól teszik. Magyarország a fotelkommentelők európai paradicsoma, sokak hozzáállása teljesen laikus, rosszindulatú, a hozzáértés tökéletesen kiolvasható hiánya miatt pedig teljesen hiteltelen. Akárcsak azok az információk, melyek felelőtlenül reményt ébresztenek egy ilyen tragikus szituációban" - jegyezte meg Vincze Szabolcs.

10:05 - Május 24-én vége a Magyarok a világ nyolcezresein Kancsendzönga-expedíciójának, mely egy sikeres csúcsmászás után tragédiával végződött: Erőss Zsolt és Kiss Péter is eltűnt a hegyen ereszkedés közben. A keresés eddig folyt, remény azonban már az eltelt idő miatt nincs. Kollár Lajos expedícióvezető szerint bele kell törődnünk a két hegymászó elvesztésébe, az expedíciónak pedig le kell vonulnia a hegyről az érkező monszun miatt. Mégis, mi történhetett?

"Most is vannak fenn sherpák kutatni, és a koreait is menteni - írta május 23-án délelőtt Kollár Lajos, a magyar Kancsendzönga-expedíció vezetője. - Ha Zsolték a sátrakban nem voltak, rádión nem jeleztek, látni nem lehet őket a négyes tábor feletti csúcsrészeken sem, akkor ott vége! 23-a van, ennyi időt nem lehet kint tölteni 8000 méteren, úgy legyengülve pláne. Ebbe bele kell törődni. Ugyanott folyik még egy közös mentés a koreai csapat két serpája és egy mászója van komoly bajban. Zsoltékat meg kellene találják, ha élnek, de nyomuk sincs! Közös az érdek, de nem találják. A Koreaiak a négyes egyik sátrában vannak! Onnan kell őket lementeni! Ők még élnek! Még! Holnap reggel el kell hagyjuk az alaptábort, itt a monszun a sarkunkban. 5-6 nap múlva érünk Kathmanduba!"

Ezek a hírek gyakorlatilag kimondták azt, amit senki sem akart hallani napokig, hogy Erőss Zsoltot és Kiss Pétert elveszítettük a Kancsendzöngán. Az interneten azóta számtalan hír kering, és mindenki úgy érzi, véleményt kell formálnia, még akkor is, ha a kertvégi emelkedőnél magasabbra talán nem is mászott soha életében, ezért nem is tudhatja, hogy valójában milyen hegyet mászni, pláne veszélyhelyzetbe kerülni a Himalájában.

A magyar hegymászás egyik legtragikusabb napját számtalan tényező befolyásolta, melyek végül tragédiához vezettek. A két mászó valóban későn érte el a csúcsot, nepáli idő szerint este hatkor, ami azt jelentette, hogy pár órájuk maradt arra, hogy a sötétedés beállta előtt ereszkedjenek. A döntésért azonban senkit nem szabad hibáztatni. Tény, ez magában hordozta a kockázatot, de a kiveteles képességű hegymászók azért is különlegesek, mert vállalják a kockázatokat még akkor is, amikor senki más nem vállalná. Ezt mindketten megtették már korábban is.

>>>A teljes írást megtalálja, ha ide kattint!>>>


Csütörtök


20:05 - Nepáli serpák megpróbálják felderíteni, hol tűntek el Erőss Zsolték

Nepáli idegenforgalmi illetékesek csütörtökön bejelentették, hogy egy tíz serpából álló csapat megpróbálja azonosítani azt a helyet, ahol a Kancsendzönga megmászása után eltűnt Erőss Zsolt és Kiss Péter.

"Csak akkor küldünk a keresésükre helikoptereket, ha megtalálják a baleset pontos helyét" - mondta az AFP francia hírügynökségnek Dipendra Paudel, a nepáli idegenforgalmi minisztérium egyik illetékese, aki szerint "nagyon kevés az esély arra, hogy még életben vannak".

A nepáli idegenforgalmi hatóságok csütörtökön megerősítették, hogy öt alpinista, közöttük a Csomolungmát elsőként megmászó magyar, Erőss Zsolt feltehetően életét vesztette a Kancsendzöngán. Az eltűnt öt alpinista a 45 éves Erőss Zsolt, a 27 éves Kiss Péter, a 47 éves dél-koreai Pak Nam Szu, és két nepáli vezetőjük, a 24 éves Bibas Gurung és a 23 éves Pho Dorcsi Serpa - közölték.

A hegymászóknak hétfő délután veszett nyoma, amikor megpróbálták elérni a 8568 méter magas csúcsot – tették hozzá.

"Nem tudjuk, mi okozta az eltűnésüket, lavina keletkezett, vagy lezuhantak" – mondta Dipendra Paudel, a nepáli idegenforgalmi minisztérium egyik illetékese. Utoljára 7800 méter magasan látták őket – tette hozzá.

A Csomolungmától keletre fekvő Kancsendzönga a világ harmadik legmagasabb hegycsúcsa. Az Elizabeth Hawley hegymászó szakértő által vezetett Himalájai Adatbázis adatai szerint ezen a csúcson a legmagasabb a halálos balesetek aránya.

A mostani szezonban nyolcan haltak meg a Csomolungmán és több hegymászót tartanak eltűntként nyilván a Himalája más hegyein.

17:40 - Erőss Zsolt felesége: véget értek a mentőakciók

Mivel a Kancsendzöngán már este van, ha volt is ma valamilyen mentőakció, annak mostanra be kellett fejeződnie - mondta Sterczer Hilda, a Himalájában szerdán eltűnt egyik magyar hegymászó, Erőss Zsolt felesége csütörtökön az MTI-nek.

Sterczer Hilda úgy tudja, csütörtökön is szerveztek mentőakciót a két eltűnt magyar és egy koreai mászóért. "Azok, akik a kettes tábor környékének átfésülését végezték, mostanában érhetnek le, de akit eddig nem sikerült lehozni, azt már nem is fogják, akkor tényleg vége" - fogalmazott.

Kitért arra, hogy csak Kollár Lajos expedícióvezető e-mailjeiből tud tájékozódni, vele telefonon utoljára szerdán tudott beszélni. Ő írt neki a mai kutatásról is.
Erőss Zsolt felesége, aki maga is hegymászó, azt mondta, pénteken mindenki elhagyja az alaptábort, vagyis aki holnap le akar jönni a hegyről, annak reggelre el kell érnie azt. "Ott már este van".

Az alaptáborban tartózkodó Kollár Lajos csütörtök délelőtti beszámolóját Vincze Szabolcs, a Magyarok a világ nyolcezresein expedíció szóvivője juttatta el csütörtökön az MTI-hez. Ebben az expedícióvezető azt írta, hogy fent vannak a Kancsendzöngán a serpák, akik az eltűnt magyarok után kutatnak és egy koreai mászót mentenek. Szavai szerint azonban "ha Zsolték a sátrakban nem voltak, rádión nem jeleztek, látni nem lehet őket a négyes tábor feletti csúcsrészeken sem, akkor ott vége! 23-a van, ennyi időt nem lehet kint tölteni 8000 méteren, úgy legyengülve pláne. Ebbe bele kell törődni."


15:20 - Spanyol hegymászó: nem volt elég idő és kötél

Időben kockázatosnak és kötelek hiányában veszélyesnek is találta az utolsó, kevesebb mint 300 méternyi magasság megmászását Carlos Soria spanyol hegymászó, ezért nagyjából 8300 méter magasan úgy döntött, visszafordul a Kancsendzöngáról, ahol szerdai bejelentés szerint eltűnt két magyar hegymászó.

A 74 éves Soria a hegymászással foglalkozó egyik internetes oldalnak, a spanyol nyelvű Desnivelnek nyilatkozott csúcshódítási kísérletéről, amelyet expedíciója Erőss Zsolttal és Kiss Péterrel - és további nyolc személlyel - együtt kezdett meg, de a magyarokkal ellentétben végül nem kockáztatta meg, hogy felmásszon a csúcsig.

Soria az interjúban megerősítette, hogy öten tűntek el, két magyar, egy koreai és két serpa, és úgy foglalt állást, hogy már nincsenek életben. Egyúttal rettenetesnek nevezte az érzést, hogy az útnak indultak közel fele nem tért vissza.

Erőss Zsolt és Kiss Péter eltűnését szerdán délelőtt jelentették be. A két magyarnak hétfőn sikerült feljutnia a Nepál és India határán található, 8586 méteres Kancsendzönga csúcsára. Ezután azonban kimerültséggel küzdöttek, és a lefelé vezető úton el is szakadtak egymástól. Erőss Zsoltot és Kiss Pétert eddig nem találták meg a mentésükre küldött serpák sem a 7600 méteren lévő 4-es táborban, sem a környékén. Hasonlóképpen eltűnt a koreai csapat 2 serpája és egy mászója.

A roppant tapasztalt Soria - a Desnivelnek már az alaptáborból nyilatkozva - kifogásolta, hogy miközben egy ilyen expedícióhoz együttműködésre lenne szükség valamennyi résztvevő között, erre többen nem voltak tekintettel.

Elmesélte, hogy már 8300 méter körül jártak, amikor úgy ítélte meg, hogy a hátralévő szakasz megtételére már nincs elegendő idő, ha biztonságosan le is kívánnak ereszkedni. Ráadásul nehéz volt a terep is, és nem rendelkeztek elegendő kötélzettel. Emiatt úgy döntött, hogy aznap már nem kísérli meg a csúcs meghódítását, hanem visszaereszkedik.

Carlos Soria elmondta, már a táborban tudták meg, hogy többen eltűntek a csúcsnál, egyebek között abból, hogy a spanyol expedíció orvosához érkeztek a hívások.

Kifejtette a spanyol hegymászó azt is, hogy egyelőre lemondott a csúcs meghódításáról, mégpedig az időjárási és felszereltségi nehézségek mellett a többi hegymászó elvesztése okozta lelki teher miatt. Utalt egyúttal arra, hogy véleménye szerint érdemi mentőakció nem folyik az eltűntek keresése érdekében.

Soria az interjúban általánosságban bírálta, hogy a Kancsendzöngát meghódítani kívánó hegymászók közül sokan nem gondoskodnak megfelelő felszerelésről és - részben anyagi okokból - elegendő serpáról. Mint fogalmazott, "ez nem az Everest", ahol a hegymászókat jobb körülmények várják, a Kancsendzöngára indulók sokkal inkább magukra vannak utalva.

15:10 - Sportorvos: a legnehezebben az oxigénhiánnyal küzd meg az ember

A több ezer méteres magasságban az oxigénhiány okozza a legnagyobb megterhelést a szervezetnek, hiszen a páratartalom, a vér oxigénszaturációja és a mínusz 30 fokos hideg nagyon eltér attól, amelyhez egy európai szervezet hozzá van szokva - fejtette ki Petrekanits Máté, a Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Karának tudományos munkatársa az MTI-nek.

A szakember annak kapcsán beszélt minderről, hogy Erőss Zsolt és Kiss Péter, miután hétfőn sikeresen megmászta a Kancsendzöngát, a lefelé vezető úton eltűnt.

"A hegymászók keményen edzenek ezekre az extrém körülményekre, azonban ehhez a szervezetet igazán csak abban a magasságban lehet hozzászoktatni és azt is csak nagyon hosszú idő alatt. Az ott élő emberek évezredek alatt akklimatizálódtak a több ezer méter magasban lévő klímához, amelyhez a hegymászóknak csak néhány napjuk, esetleg hetük van hozzászokni" - mutatott rá az orvos.

Az extrém magasságban fellépő oxigénhiány következtében alapvető életfunkciók is károsodnak, és ez nagyon nehézzé teszi a mászást. A szervezet a végsőkig próbálja biztosítani az agy megfelelő keringését, így a többi szervhez, például az izmokhoz - amelyek működése az elsők között áll le - már nem jut megfelelő mennyiségű oxigén. "Ilyenkor először csak vánszorogni tud az ember, később már azt se. Borzasztó lehet, ha a sportoló valamilyen formában érzékeli, hogy kellene mennie, de az agya már hiába adja ki a parancsokat, az izomzat képtelen teljesíteni a feladatot" - mutatott rá a kutató.

A rendkívüli hideg is nagyon megterheli a szervezetet és óriási energia-befektetéssel jár, valamint azt is nehezen értelmezi az agy, hogy itt a napsütésben nem hűteni, hanem fűteni kell a szervezetet.

A szakember kifejtette: nagyon egyénfüggő, hogy valaki mennyi ideig képes életben maradni ilyen szélsőséges körülmények között. "Függ ez az egyén edzettségétől, felkészültségétől, izomtömegétől és a szív keringési mutatóitól is, mert az izomban levő energiaraktárak, a máj vagy bármely szerv, amely ebben tud segíteni, nagyon behatárolja azt, hogy mennyire tűri a szervezet ezt a megpróbáltatást" - hívta fel a figyelmet Petrekanits Máté, aki szakértőkre hivatkozva úgy fogalmazott: két napnál tovább nem valószínű, hogy túl lehet élni ilyen megterhelő körülmények között.

14:56 - Klein Dávid: senki nem azért megy a hegyek közé, hogy meghaljon

Senki nem azért megy a hegyek közé, hogy meghaljon, mindannyian tudjuk: az a feladat, hogy felmenjünk és le is jöjjünk - fogalmazott az MTI-nek csütörtökön Klein Dávid hegymászó, aki több mint tíz éve ismerkedett meg a Kancsendzöngán eltűnt Erőss Zsolttal.

Mint mondta, a hegymászókat a siker hajtja, azonban alaposan mérlegelniük kell, mikor mit tesznek azért, hogy maximalizálják a siker esélyét úgy, hogy közben a lehető legalacsonyabb legyen egy esetleges tragédia lehetősége.

"Jó esetben az ember jól méri föl a hegyen kialakuló állapotokat és saját
aktuális erőnlétét. Rossz esetben előfordulhat, hogy hibázik" - fogalmazott Klein Dávid. Kiemelte: a két magyar mászó, Erőss Zsolt és Kiss Péter tudhatja csak, hogy miért vállalták el a hosszúnak számító, több mint 24 órás csúcsmászást. "Valószínűleg úgy érezték, fizikai állapotuk és a hegyen uralkodó körülmények lehetővé teszik, hogy egy hosszabb csúcsmászással érjék el a legmagasabb pontot" - tette hozzá Klein Dávid.

Kifejtette: a 8000 méter körüli - a közbeszédben halálzónaként emlegetett - magasságban drámai változások érik az emberi szervezetet. Mint mondta, leginkább egy erős részegséghez hasonlít az az állapot, amelybe a hegymászók 8000 méter körül kerülnek. "A gondolkodásunk esetlenebbé válik, természetesen ez hat az ítélőképességre is. A mozgásunk lassul, bizonytalanabbá lesz, a látóterünk beszűkül, a légzés nehézzé válik, a legeslegfelső, 8500 méter feletti zónában már csak 1-2 lépést teszünk meg percenként" - érzékeltette a helyzetet Klein Dávid.

Mint megjegyezte, 8000 méter fölött "tényleg annyira nehéz létezni, annyira emberidegen ez a környezet, hogy rendkívüli odafigyelést igényel a túlélés. Szinte az szorul magyarázatra, hogy mitől élünk túl ebben a magasságban, és nem az, hogy mitől halunk meg esetleg".

Kiemelte, hogy a motiváció is egy nagyon "trükkös" dolog, mert egy bizonyos pontig nagyon kell magukat motiválniuk a mászóknak, hogy menjenek tovább, de ha a csúcs már elérhető távolságban van, amikor az emberben tudatosul, hogy "már csak ennyi óra vagy ennyi méter hiányzik", akkor annyira el akarják érni, hogy kezdik feszegetni határaikat, ilyenkor nehéz visszafordulni, nehéz "elengedni a csúcsot".

Klein Dávid szerint nem azért nehéz megmászni a 8000 méternél magasabb hegyeket, így a Kancsendzöngát, mert hegymászó-technikailag annyira bonyolult lenne, hanem azért, mert a viszonylag egyszerű hegymászófeladatokat nagyon hosszú ideig és nagyon nagy magasságban kell végrehajtani. Hozzátette: az Alpokban például sokszor másznak technikailag sokszorosan bonyolultabb helyeken, de ott nem kell számolni extrém magassággal és ennyire hosszú idővel.

Felidézte, hogy a Kancsendzönga csúcsának meghódítása után a magyar hegymászóknak kétszer is kényszerbivakolniuk kellett, ami azt jelenti, hogy a hegymászók a szabad ég alatt, mínusz 30 fok körüli hidegben voltak kénytelenek éjszakázni, ilyen körülmények között pedig nemcsak az emberi szervezet, hanem az esetleges segítséget jelentő rádió akkumulátora is feladja a harcot.

"Azon nincsen különösebb csodálkoznivaló, hogy Zsolt rádiójának akkumulátora lemerült. Egyébként valószínű is, hogy az akkumulátor előbb merült le, mint maguk a hegymászók, hiszen az utolsó megfigyelés szerint az egyik hegymászó lefelé mozgott, miközben már nem volt rádiókapcsolat" - jegyezte meg Klein Dávid.

Hozzátette: léteznek bonyolult berendezések, amelyek segíthetik a hegymászókat, a lavinarádióval például a hó alatt rekedt mászókat meg lehet találni, de nem szokták magukkal vinni, mert "nem ez a nehézség a dologban". Úgy vélte, GPS használatának sincs túl sok haszna, a hegymászók jellegzetes alakzatok - például sziklagerincek - mentén navigálnak, azt jól meg lehet mondani, hogy rajta van-e valaki egy egy, maximum két lépés széles részen vagy nincs.

"Lehetne ilyen űrtechnológiákban gondolkozni, de nem az a baj, hogy nincs náluk egy bizonyos felszerelés, hanem az a baj, hogy nagyon-nagyon elgyengültek, valószínűleg végkimerültek" - mondta Klein Dávid a magyarokról. A kimerült embereknek a folyadék, mondjuk egy korty tea sokkal jobban hiányzik, mint valamilyen technikai eszköz - tette hozzá.

Ennek kapcsán elmondta, hogy ha az ember hosszú csúcsmászásra készül, nem rossz ötlet egy főzőfejet és gázt magával vinnie, hogy havat tudjon magának olvasztani. Erőss Zsolték esetében azonban nem lehet tudni, hogy eleve tervezték-e a hosszú csúcsmászást vagy időközben változtattak a stratégián, és az is lehet, hogy főző is volt náluk.

Kiemelte, hogy egyelőre nagyon sok a bizonytalanság, nem lehet tudni, pontosan mi történt. "Úgy gondolom, hogy ez lejátszott, befejezett történet, de nem ismerjük a végét, nem tudjuk, mi történt a tegnapi hírek óta" - fogalmazott Klein Dávid, hozzátéve: próbál mindenkit arra biztatni, hogy ismerje meg a tényeket ahelyett, hogy találgatásokból túlságosan messzemenő következtéseket vonna le. Hozzátette: még hosszú ideig fogják elemezni a történteket hangsúlyozottan azért, hogy tanuljanak belőle.
Klein Dávid felidézte, hogy 1999-ben találkozott először Erőss Zsolttal, 2003-ban pedig a pakisztáni expedíció alkalmával több hónapot töltöttek együtt.

12:06 - Most is fent vannak a Kancsendzöngán a serpák, akik kutatnak az eltűnt magyarok után és egy koreai mászót mentenek - közölte Kollár Lajos expedícióvezetőre hivatkozva csütörtökön a Magyarok a világ nyolcezresein szóvivője.

"Ha Zsolték a sátrakban nem voltak, rádión nem jeleztek, látni nem lehet őket a négyes tábor feletti csúcsrészeken sem, akkor ott vége! 23-a van, ennyi időt nem lehet kint tölteni 8000 méteren, úgy legyengülve pláne. Ebbe bele kell törődni" - fogalmazott az alaptáborban tartózkodó Kollár Lajos, akinek beszámolóját Vincze Szabolcs juttatta el az MTI-hez.

Közlése szerint ugyanott folyik még egy közös mentés, a koreai csapat 2 serpája és egy mászója van komoly bajban.

"Zsoltékat meg kellene találják, ha élnek, de nyomuk sincs! Közös az érdek, de nem találják. A koreaiak a négyes egyik sátrában vannak! Onnan kell őket lementeni! Ők még élnek! Még! Holnap reggel el kell hagyjuk az alaptábort, itt a monszun a sarkunkban. 5-6 nap múlva érünk Katmanduba!" - írta Kollár Lajos beszámolójában.

A két magyar hegymászó, Erőss Zsolt és Kiss Péter eltűnését szerdán délelőtt jelentették be. A két magyarnak hétfőn sikerült feljutnia a Nepál és India határán található, 8586 méteres Kancsendzönga csúcsára. A magyar hegymászók kimerültséggel küzdöttek, és a lefelé vezető úton el is szakadtak egymástól. Erőss Zsoltot és Kiss Pétert eddig nem találták meg a mentésükre küldött serpák sem a 7600 méteren lévő 4-es táborban, sem a környékén.

Szerda

19:05 - Szóvivő: sok múlik a serpák kipihentségétől

Nincs bevett módszer az eltűntek mentésére a Himalájában, a bajba került magyar expedíció szóvivője szerint most nagyon sok múlik azon, elég kipihent lesz-e valamelyik serpa, hogy újabb mentőakció indulhasson a két hegymászó felkutatására, hiszen ők is az életüket kockáztatják.

A bajba jutottak mentése mindig az adott helyzettől függően történik - mondta Vincze Szabolcs szerdán kora este az MTI-nek.
A magyar expedíció két hegymászója, Erőss Zsolt és Kiss Péter eltűnését szerda délelőtt jelentették be, miután a mentésükre küldött serpák sem a 7600 méteren lévő alaptáborban, sem annak környékén nem találták meg őket. A két hegymászó előzőleg sikeresen megmászta a világ harmadik legmagasabb hegyét, a 8586 méteres Kancsendzöngát. Kedd délután óta minden rádiókapcsolat megszakadt a mászókkal.

A szóvivő kiemelte: az adott helyzettől függ, indítanak-e bármilyen mentő vagy felderítő akciót az eltűntek felkutatására. A Himalájában nincsen szervezett mentés, mint például az Alpokban, ahol a Vöröskereszttől bárhol lehet segítséget kérni. "A Himalájában vagy összejön egy mentési akció vagy nem" - fogalmazott Vincze Szabolcs.

A magyar hegymászók felkutatására indított mentőakciót Kollár Lajos, az expedíció vezetője szervezte. Az alaptáborban ő dönti el, indítanak-e újabb akciót a hegymászók felkutatására. "Ez attól is függ, melyik serpa eléggé kipihent ahhoz, hogy elvállalja a mentést, hiszen az életüket kockáztatják" - hangsúlyozta a szóvivő.

A Magyarok a világ nyolcezresein elnevezésű expedíciósorozatot Kollár Lajos, Erőss Zsolt és Mécs László indította el a 2002-es sikeres Everest-mászás után azzal a céllal, hogy a világ mind a 14 nyolcezer méternél magasabb hegycsúcsára jusson fel magyar hegymászó.

Erőss Zsolt: „Ez olyan nekünk, mint festőnek a festés"

Vajon miért megy föl oda az, akit egyszer már súlyos baleset is ért? Miért teszi kockára az életét? Ezt kérdezik Erőss Zsolt esete kapcsán a leggyakrabban az interneten. A hegymászó erről 2010 januárjában már beszélt lapunknak.

Erőss Zsolt hegymászót, a Mount Everest első magyar meghódítóját 2010. január 2-án súlyos baleset érte a Magas-Tátrában. Egy hójáratban, ereszkedés közben megindult vele és két társával a lavina. Erőss mindkét lába eltörött, és két bordája is.

Általános volt a megdöbbenés, amikor híre ment: a sportoló úgy döntött, amputáltatja roncsolódott jobb lábát, mert nem garantálták az orvosok, hogy ha rendbejön a sérülés, mászhat vele – protézissel viszont lehet hegyet mászni. Márpedig ő vissza akart térni mielőbb, folytatni a Himalája-expedíciót.

 Erőss Zsolt akkor lapunknak így indokolta döntését:
– Hogy miért érdemes visszamenni? A hegymászás olyan nekünk, mint a festőnek a festés. Az alkotáshoz lehet hasonlítani azt, ahogyan elindulunk, haladunk fölfelé, és aztán elkészül a kép. Az embernek szüksége van arra, hogy olyasmit műveljen, ami a létfönntartásán túl is fontos neki, különben például inni kezd. Hát ne igyon, hanem lehetőleg mozduljon ki otthonról minél gyakrabban, és ismerje meg a világot.

DM/Bakos András
12:25

Elképzelhetőnek tartja, de megerősíteni nem tudja a Kiss Péter hegymászó lezuhanásáról szóló hírt a Magyarok a világ nyolcezresein expedíció szóvivője.

Vincze Szabolcs ezt szerdán délben mondta az MTI-nek annak kapcsán, hogy az index.hu az írta: egy spanyol expedíció meg nem erősített hírei szerint Erőss Zsolt kedden jelentette, hogy társa, Kiss Péter vélhetően lezuhant. Ez lehet a magyarázata, hogy az alaptáborból sokáig látcsövön követték Erőss útját, társát viszont nem látták.

A két magyar hegymászó eltűnését szerda délelőtt jelentették be, miután a mentésükre küldött serpák sem a 7600 méteren lévő alaptáborban, sem annak környékén nem találták meg Erőss Zsoltot és Kiss Pétert.

11:45

Egyelőre nem  keresik tovább a Kancsendzöngán eltűnt két magyar hegymászót, Erőss  Zsoltot és Kiss Pétert - mondta el Vincze Szabolcs, a Magyarok a  világ nyolcezresein expedíció szóvivője szerdán az MTI-nek.  

"Nehéz kimondani, de szinte semmi remény nincs" arra, hogy a  magyar hegymászók életben vannak - fogalmazott Vincze Szabolcs.  Hozzátette: az szinte biztos, hogy Erőss Zsolt és Kiss Péter 7600  méter - a 4-es alaptábor - fölött, a szabadban töltötte az éjszakát,  a mentésükre küldött serpák ugyanis sem a táborban, sem a környéken  nem találták őket.   


A szóvivő valószínűsítette, hogy a serpák - saját biztonságuk  érdekében - elindulhattak lefelé, arra azonban kicsi az esély, hogy  visszafelé találják meg a két magyar hegymászót. 

11:10

Eltűnt Erőss Zsolt és Kiss Péter, a Kancsendzönga-expedíció két csúcsmászója ereszkedés közben, 8000 méteres magasságban - közölte szerda délelőtt a Magyarok a világ nyolcezresein szóvivője az MTI-vel.

Vincze Szabolcs közleménye szerint Kollár Lajos, az  expedíció helyszínen tartózkodó vezetője adott arról hírt, hogy  Erőss Zsoltot és Kiss Pétert nem találták a mentésükre küldött  serpák sem a 7600 méteren lévő 4-es táborban, sem a környékén.   

Siegmund Stiehler 2004. október 12-i felvétele a világ harmadik legmagasabb hegyéről, a Kancsendzöngáról. Két magyar hegymászó, Erőss Zsolt és Kiss Péter eltűnt, miután sikeresen meghódította a Kancse
Siegmund Stiehler 2004. október 12-i felvétele a világ harmadik legmagasabb hegyéről, a Kancsendzöngáról. Két magyar hegymászó, Erőss Zsolt és Kiss Péter eltűnt, miután sikeresen meghódította a Kancsendzönga 8586 méteres csúcsát 2013. május 20-án.
Fotó: MTI/Wikipédia/Siegmund Stiehler


Erőss Zsolt és Kiss Péter hétfőn jutott fel a Nepál és India  határán álló 8586 méteres Kancsendzönga csúcsára. A magyar  hegymászók kimerültséggel küzdöttek, és a lefelé vezető úton el is  szakadtak egymástól. Mentésükre két serpát küldtek. 

06:50

Egyelőre nincs új hír a Kancsendzöngán bajba jutott magyar hegymászókról, Erőss Zsoltról és Kiss Péterről - tájékoztatta az MTI-t szerda reggel Vincze Szabolcs, a Magyarok a világ nyolcezresein expedíció szóvivője.

Elmondta, hogy az éjszaka folyamán nem jutott új információhoz Nepálból. Kollár Lajost, az expedíció vezetőjét szerda reggelig sem ő, sem az MTI nem tudta elérni.

Előző este Vincze Szabolcs az MTI-nek elmondta, hogy két serpa segíthet a két magyar hegymászón, Erőss Zsolton és Kiss Péteren. A serpáknak azonban egy napba is telhet, mire a világ harmadik legmagasabb hegycsúcsának 5300 méteren fekvő alaptáborából feljutnak a 7600 méteren lévő 4-es táborba.

Erőss Zsolt és Kiss Péter hétfőn jutott fel a Nepál és India határán álló 8586 méteres Kancsendzönga csúcsára, de kedd délutáni információk szerint nem értek le a legmagasabb, 4-es táborba.

A hegyen közben lavina zúdult alá, elsodorta a 2-es tábort, egy koreai és egy bangladesi hegymászó meghalt, sokan a szabadban töltötték az éjszakát a mínusz 30 fokban.

A Magyarok a világ nyolcezresein program által közreadott képen a magyar hegymászócsapat a nepáli Kancsendzönga 8586 méter magas csúcsára vezető útja látható. A csúcsot május 20-án sikeresen meghódító
A Magyarok a világ nyolcezresein program által közreadott képen a magyar hegymászócsapat a nepáli Kancsendzönga 8586 méter magas csúcsára vezető útja látható. A csúcsot május 20-án sikeresen meghódító Erőss Zsolt és Kiss Péter bajba kerültek, ugyanis még nem értek le a legmagasabb, 4-es táborba.
MTI Fotó: Magyarok a világ nyolcezresein

A magyar hegymászók kimerültséggel küzdöttek. "A fiúk fáradtak és nagyon le vannak gyengülve, ezért segítséget kell küldeni eléjük" - tájékoztatta korábban az MTI-t Kollár Lajos, hozzátéve: minél előbb biztonságban szeretné tudni a csapatot, hogy a monszun miatt legkésőbb május 25-én elindulhassanak lefelé a hegyről.

Az expedíció honlapján kedden megjelent információk szerint a két magyar hegymászó elszakadt egymástól. Kollár Lajos arról írt, hogy találtak két serpát, akik vállalták, hogy felkapaszkodnak a 4-es táborba, hogy segítsenek a bajba jutott magyarokon.

A Magyarországon tartózkodó Vincze Szabolcs kedd este az MTI-vel azt közölte, egyelőre nem tudja, elindult-e már a két serpa. A sajtófőnök szerint egy napba is telhet, mire felérnek az alaptáborból.

A Magyarok a világ nyolcezresein elnevezésű expedíciósorozatot Kollár Lajos, Erőss Zsolt és Mécs László indította el a 2002-es sikeres Everest-mászás után azzal a céllal, hogy a világ mind a 14 nyolcezer méternél magasabb hegycsúcsára jusson fel magyar hegymászó. A Kancsendzönga meghódításával már csak az Annapurna és a K2 van hátra a "nyolcezresek" közül.

Olvasóink írták

200 hozzászólás
 • 200. Vándormadarak 2013. május 28. 01:09
  „A 199 hozzászólást elolvastam, én vagyok a 200. Nem kívánok véleményt nyilvánítani senkiről, a hozzászólások magukért beszélnek kedves hölgyek és úrak. Azonnal kirajzolódik a képzeletemben egy arc, ami árulkodik. Talán én is könnyebben viseltem volna az árvaságot, ha az Édesapám a KANCSENDZÖNGÁN hal meg miután meghódította a csúcsot, mint sokakkal együtt a DON kanyarnál, az Édesanyámat ugyanakkor itthon a falunkra dobott bomba ölte meg.
  Erőss Zsolt most felért a mennyei magaslatra és az Úr jobbján űlve onnan irányítja az itt hagyott árvák sorsát. Úgy ahogy azt az én szüleim tették egész életemen át. Mindig éreztem, hogy fogták a kezem és nem engedték, hogy az életem céltalan legyen. Erőss Úr szavait idézem: " a céltalan fiatalság veszélyesebb, mint a hegymászás. "
  Nyugodj békében " valahol " ott az általad szeretett hegyen, mi meg emléked féltve őrizzük tovább.
  Részvétem a családnak, barátoknak, mindenkinek, akik szerették.”
 • 199. Tündenéne 2013. május 27. 17:50
  „198. Pretorianus 2013.05.27. 15:28

  Nem értem a hozzászólásod, de nem baj. Mindenki azt gondol, amit akar. Én is.”
 • 198. Pretorianus 2013. május 27. 15:28
  „196. Tündenéne 2013.05.27. 13:11
  A harag,a méreg, vagy a boldogság,sikeresség.....A kettő együtt csak a lányregényekben jár kéz a kézben... Ne haragudj, de kicsit kettős énűre sikeredett a hozzászólásod. :) "Gazda jó ember... Gazda gonosz, elveszi a drágaszágot... :)))”
 • 197. Tündenéne 2013. május 27. 13:37
  „196. Tündenéne 2013.05.27. 13:11

  Hadd helyesbítsem saját magamat:

  96. vonLichthofen 2013.05.23. 06:04

  "Szép teljesítmény és méltó halál volt!"

  Nem, nem volt az. -> a teljesítmény, az valóban szép volt.”
 • 196. Tündenéne 2013. május 27. 13:11
  „95. andritz 2013.05.23. 05:15

  "Eltüntek, miközben tettek valamit az álmaikért, a családjukért, a hazájukért - ez a sok idióta, aki mindent lefikáz, meg nem tud eltünni..."

  Ezzel a mászással mégis mit tettek a családjukért?

  96. vonLichthofen 2013.05.23. 06:04

  "Szép teljesítmény és méltó halál volt!"

  Nem, nem volt az.

  98. kmmk 2013.05.23. 07:51

  "Nem tudjak meghazudtolni magukat az atlag emberek. Baromira irigyek, hogy ok azt csinaltak amit szerettek, mig a "kedves" kommenteloknek meg dolgozni kell valahol, hogy legyen mit enni. Kozben meg beszeltek marhasagokat, sirtok-ritok, nyafogtok. Csak ezt tudjatok. Ez a ket ember, csinalt valamit. Valamit, amit az atlag soha nem fog megerteni, mert nem sikeres emberek. Nem a munkaban, hanem az eletben!"

  Én a magam részéről aztán abszolút nem vagyok irigy. Inkább a harag dolgozik bennem. Bármennyire is próbálom sajnálni őket, egyszerűen nem megy. Mérges vagyok magamra is emiatt, hiszen elhunyt honfitársaimról van szó, de nem megy. Haragszom rájuk. Haragszom az emberekre, az összesre, úgy általában, mert hülyék. Nincs az az állat, aki a saját halálába megy - csak úgy passzióból, "mert megtehetem" felkiáltással. Csak mi, emberek. Hány, de hány értelmetlen halállal találkozunk nap mint nap? Most kettővel több lett az áldozatok száma :(

  Én a magam részéről boldog és sikeres embernek vallom magam. Azzal élek, akit szeretek, a munkám, a hobbim mind olyan, amiért érdemes reggel felkelnem. Nem az az otthonülős-tévénézős típus vagyok. Nekem is megvannak a "hegyeim", mindig lehet tenni valamit, amitől jobb, több leszek, de egyik sem vezet még csak távolról sem olyan lehetőségekhez, ami ilyen kimenetelű lehetne. Egyszerűen nem tehetem meg a családommal.”
 • 195. Tündenéne 2013. május 27. 09:37
  „6. ekkenekepen 2013.05.22. 12:06

  ENNYI!”
 • 194. Tibicsokee 2013. május 27. 07:26
  „soproni: "A műlába nyomába se érhetünk."
  Egy szót nem szóltam volna az egész témához, ha nem lennének a fent idézett mondathoz hasonlóak...
  nem érhetünk a nyomába? Ugyan miért? Minden olyan ember, aki (akár az álmait feladva) a családja mellett áll, Apaként vagy Anyaként helytáll és megtesz mindent a gyermekei boldogságáért, az 100x különb ember és (vannak pár millióan) egyiknek a nyomába se érhet.”
 • 193. vonLichthofen 2013. május 27. 02:59
  „Remélem elnézitek nekem, hogy igéretemmel ellentétben mégiscsak folytatom, de okom van rá tetemes.
  Olvastam - bárcsak ne tettem volna - a puncher 192. sz. ´´hozzászólását´´, amely jobbára derűvel de inkább rettenettel töltött el.
  Manapság roppant gyakori, megvalósítani önmagunkat, amely mentalitás mélységesen elítélendő.- ez a mi puncherünk első mondata amiből iziben kiderül, hogy ennek a jóembernek halványlila fingja sincs arról, hogy mi az az önmegvalósítás és miért volna az elítélendő, s nem csak egyszerű, mezei módon elítélendő - de mélységesen.
  Na, de lássuk csak!
  Ha valaki adottságainak megfelelően /külső, belső és az ember aktív tevékenysége - ahogy annak idején tanultuk psychologiából/ eléri a legtöbbet amit elérhet, akkor ezzel megvalósítja önmagát.
  Hogy egy jó és azonnali példát hozzak föl : ha valakit alapvető természete, az otthonról hozott beállítódások, érdeklődés és a saját akarata, törekvései, szükségletei az individuális vagy tömeges TESCO fagyasztóegységek tökéletes ismeretére késztetik és azokról mindent tud, akkor az az ember megvalósítja önmagát. S ez a puncher szerint mélyen elítélendő.

  Az ilyesfajta egoizmus miatt van bajban a társadalom, nem törődni senkivel, felmenővel, lemenővel csak magam önző önmegvalósításával. - írja puncher, a filozof.
  puncher, addig úgy hittem, hogy a társadalom azért van egy nagy adag bűzös löttyben, mert az egyénnek egyre kevesebb lehetősége marad, hogy megvalósítsa önmagát, hogy kihozza magából a lehető legjobbat és legtőbbet.
  Nem látom, hogy miért volna az önzés, ha valaki megvalósítja önmagát és tervezőmérnök lesz, kófaragó, balettáncos vagy éppen juhokat legelő vadász/képzavar/.
  S itt jön a puncher lagfurfangosabb és váratlan fordulata: Ha vallásos szemmel gondoljuk végig, nem tanácsos dacolni Istennel, aki már figyelmeztette.
  A jó öreg puncher amint vallásos SZEMMEL gondolja végig a dolgokat!
  Az emberi szervezet méretezve van, dacolni az emberi szervezettel mint isteni művel, magával Istennel, nem tanácsos. Ha van túlvilág már felelnie kellett a tettéért, a szeretet hiányáért! Talán megbocsátják neki! - ezt is a puncher követte el.
  Abba most ne menjünk bele, hogy az emberi szervezet ki által lett méretezve, ki adta meg a zsinórmértéket, mi a standard méret, a méretek az Imperial rendszerben értendők vagy a metrikusban.
  De ha már az/egy istenről beszélünk, akkor ez kinek az istene? A teutonok Istene - Votan - megköveteli az emberfeletti erőfeszítést, az egyén maradéktalan önmegvalósítását, más istenek talán elnézőbbek.
  puncher, abba azért nem mennék bele a te philozofiai felkészültségeddel, hogy a túlvilág létét boncolgassam és abba sem, hogy a mi hős hegymászóink mennyire hiányolták a szeretetet - adva és kapva.
  puncher, mindig kitörő örömmel olvasom esszéidet, azokban annyi derűs és felettébb szórakoztató elemet találhatni!
  Méghogy dacolni az emberi szervezettel mint isteni művel! Ez egy kincs puncher, egy talált aranyrög!

  Berg Heil!”
 • 192. pancser 2013. május 26. 21:13
  „Manapság roppant gyakori, megvalósítani önmagunkat, amely mentalitás mélységesen elítélendő. Az ilyesfajta egoizmus miatt van bajban a társadalom, nem törődni senkivel, felmenővel, lemenővel csak magam önző önmegvalósításával. Az életet úgy kaptuk legalább azokat tiszteljük akiktől kaptuk, megbecsüljük és nem tékozoljuk el. Ha vallásos szemmel gondoljuk végig, nem tanácsos dacolni Istennel, aki már figyelmeztette. Az emberi szervezet méretezve van, dacolni az emberi szervezettel mint isteni művel, magával Istennel, nem tanácsos. Ha van túlvilág már felelnie kellett a tettéért, a szeretet hiányáért! Talán megbocsátják neki!
  191. oxana 2013.05.26. 15:24
  A báró úgy gondolja ahogy az eszmerendszere diktálja, nem kérünk az ilyen "heil"-ekből! Amúgy persze, hogy használják német nyelvterületen csakhogy az nem a báró "heil"-je amely annyi bajt okozott!”
 • 191. oxana 2013. május 26. 15:24
  „185. Pancser

  vonLichthofent nem kell mindjárt az "eszméje" miatt lehurrogni. Németországban pl. ha valaki elmegy horgászni, "Petri Heilt" kívánnak neki. Senki nem gondol a kis bajuszosra.”
 • 190. soproni 2013. május 26. 14:32
  „Nem a saját véleményem,de elgondolkodtató :
  "Tökéletesen súlytalan, hogy ki hogyan ítéli meg az ő hozzáállását és választását. Nem mérvadó, hogy valaki anyaként fúj rá, mert itt hagyott két gyereket, vagy olyan hülyézi le, aki azért is megdicséri magát, ha az Éjjel-nappal Budapest közben nagy műgonddal törli ki a seggét. Mindez - véleménynyilvánítás, nemzeti gyász, felhajtás, gyertyagyújtás, csarnokelnevezés - Erőss Zsoltot életében se érdekelte volna, mert amit véghezvitt, nem misszió volt, nem csoda, nem erőfitogtatás. Hanem a saját dolga. Egy igazi férfié, aki tudja, hol a helye. Lehet, hogy nem jól tette és nem jól tudta, de ez az ő igazsága, az ő önzése, az ő szenvedélye, nevezzük akárminek: az ő egyetlen egy élete volt. És a levegő beszívását, kifújását önmagában még nem hívják életnek.

  Aki más szabadságát megkérdőjelezi, az önmaga rabja. Aki felveti, hogy Erőss Zsolt mi a fenét keresett a hegyen, azt mégse bántsák! Csendes szavakkal mondják el neki, hogy a mindenki örömét és mámorát kereste. Azokat a ritka, felszabadult pillanatokat, amik után nagy, gyomortájékról jövő sóhaj szakad ki belőlünk, és tör utat magának. És ott, valahol fönt az emberiség boldog pillanatai biztosan össze vannak gyűjtve. Ők azt keresték a hegyen. Meg is találták. Szerettek volna valamennyit visszahozni belőle. De nem sikerült. Ennyit a meséről.

  Vannak kivételes emberi teljesítmények. Erőss Zsolt leugatása, eltűnésének, vérképének és özvegye lelki állapotának firtatása nem tartozik közéjük. Pedig még egy darabig ez lesz: igénytelen szakértők és még annál is igénytelenebb bejátszások és még annál is igénytelenebb kommentelők a két hegymászó halálát és az azt megelőző döntéseit magyarázzák. Mit magyarázzák!? Közlik.

  Mi az anyátok van? Mesterséges neuronokként titeket magukkal vittek az agyukban? Vagy ott álltatok mikrofonnal a 2-es hóbucka mögött, mikor közeledtek? Bárki ott volt velük a hegyen, hogy most mindenki ennyire okos? Nem jönnek vissza. Ezen nincs mit magyarázni. Ezt nem kell megérteni, nem kell analizálni, nem kell elvakarni, mint egy hát közepére nőtt pattanást. Bőven elég, hogy fáj.

  Erőss Zsolt nem hős volt. Boldog ember.

  Keresett valamit. Elment érte. Megtalálta. Ő legalább.

  A műlába nyomába se érhetünk."”
 • 189. Filtec 2013. május 25. 21:30
  „Ejtőernyősök, búvárok, F1, stb, stb, stb. mind veszélyes lehet.
  Nagy sportember volt. Ez volt az élete.
  Nyugodjon békében.”
 • 188. soproni 2013. május 25. 20:56
  „186. vonLichthofen ! Nagyon sok a hozzászólás és Te voltál az,akinek minden szavával egyetértettem.
  185. pancser ! Az itt maradt családok baját nem kellene tetézned a hozzászólásaidban leírt támadásaiddal és a felelősségre vonásoddal.Az árvák ,ha felnőnek büszkén beszélnek majd az apjukról,ebben biztos lehetsz! Felelőtlenségről beszélsz? Az aki a megszületett gyermekét megöli,eldobja ,elhagyja,na az a felelőtlen. Akik az alkoholt választják a család helyett,azokról említést sem teszek.Ez is egyfajta öngyilkosság,hisz tudják,hogy halált okoz.Segély? Tudod Te is nagyon jól,hogy általában kik kapják. Ezen nem vagy kiakadva? Két ember meghalt,ha másért nem is,de emberségből együtt érezhetnél a családjukkal.”
 • 187. Kukac40 2013. május 25. 20:39
  „Lehet rosszul gondolom, de kimondom. Már felfelé tudniuk kellett, hogy nincs vissza út. Erős biztosan Kiss talán tudta. Átlépték azt az időt ami még a "biztonságos" visszaúthoz kellett. Mindez a következő expedícióra szánt pénz megszerzéséért. Két sikertelen próbálkozást nem akart Erős egymás után. Eddig úgy tűnik, Kiss Péter jobb kondiban volt, de nem hagyta, nem merte magára hagyni mászó társát. Így mindkettőjük végzete lett a hegy. Újabb ember halt meg egy ember akaratossága miatt. Innentől nem expedíció, csak egy nagyon drága öngyilkosság, gyilkosság. Soha nem értettem, hogy Erőst miért sztárolják. Ha azt az oldalt nézzük, hogy Magyarországon soha egyetlen napot nem dolgozott adófizetőként, és kizárólag a hobbijának élt, hát nem is tudom. Sok hegymászó van ebben az országban akik itt születtek élnek dolgoznak és amellett élnek hobbijuknak, sportjuknak. Tudtommal Mécs László előbb mászta meg az Evereszt, mégsem őt emlegetik ezért.Miért csak Erős Zsolt szerepel a híradásokban, és miért kisebb Kiss Péter teljesítménye, mikor valójában az övé sokkal nagyobb? Miért állítják, hogy a családja pénz nélkül marad, mikor biztos, hogy több biztosítása is volt? Péternél meg sem említik. Mindentől függetlenül nyugodjanak békében, ők mindig a hegyek közé vágytak. Na lehet szidni engem is.”
 • 186. vonLichthofen 2013. május 25. 15:18
  „185 puncher, már tényleg be kellene fejezni - be is fejezem!
  Csak mág annyit, hogy a te ´´családközpontú´´ téves gondolkodásod szerint senki sem mászna hegyeket, nem lenne szénbányász/urán, arany, gyémánt - nem kivánt törlendő/ mert halálukkal valaki férj, apa, feleség, nagybátty, bratyó /nem kivánt törlendő/ nélkül maradna.
  Ugyancsak a te logikád szerint csak árvagyerekek csaphatnának fel a fenti foglalkozások egyikére - vagy többre, ízlésük szerint.
  Nem tudom pontosan, hogy mekkora az árvagyerekek egyenlege a hegymászók között de, - a puncheri logikát követve - az összes hegy még ott állna szűzen, megmászatlanul.
  A másik dolog amiért logikád teljesen hamis és használhatatlan az az, hogy nem adsz az egyénnek semmi esélyt a szabad választásra, az önálló döntésre.
  Értsd: egy felnőtt, és világosan gondolkodó ember számára /Erőss pl./ nem hagysz teret, hogy ő maga döntse el, másszon -é vagy ne másszon.
  És ez a rideg gondolkodásmód az, ami jellemző rád, ez a gondolkodásmód az ami megtiltotta aszabad gondolkodást, a szabad véleménnyilvánítást, egyéni és művészi szabadságot a Tanácsköztársaság alatt és ugyanez volt/van uralkodó 1947 - és napjaink között.
  Ezt a gondolkodást hívják úgy puncher, hogy totaliarinizmus.
  Tisztelet a Halott Hegymászóknak és Tisztelet a Hegynek!
  Berg Heil!”
 • 185. pancser 2013. május 25. 14:37
  „181. kmmk 2013.05.25. 05:33
  Az öngyilkosság gátja a józan ész, a szakadékba menetelés nem fejlődés! Apa helyett segély? Hát ez a súlyos félregondolkodás, egyébként az anyagi támogatás a hegymászót védelmezők dolga lenne, ha valaki a felelőtlenséget támogatja, kötelessége a következményeket vállalni, de inkább másokat noszogatsz. Alighanem ezek a mások sokkal többet tesznek az árvákért, mint azok akik hozzájárultak árvaságukhoz!
  180. vonLichthofen 2013.05.24. 23:40
  Ismét a sábeszdekli, megtetézve egy Heil-lel. Ez rád vall, meg az eszméidre!
  184. traktoros 2013.05.25. 10:34
  Amit elért az, hogy két magyarral kevesebb. De lehet, hogy ennél többet küldött a másvilágba megszállottságával, amely mellőzni látszik a józan mérlegelést!”
 • 184. traktoros 2013. május 25. 10:34
  „hunter111 tanulj meg irni és tisztelni a honfitársadat ,legalább ő elért valamit amire büszkék lehetünk.”
 • 183. kmmk 2013. május 25. 08:26
  „Tibicsokee

  elfogytal”
 • 182. Tibicsokee 2013. május 25. 07:57
  „kmmk
  Te tényleg semmit nem fogsz fel, abból amit írtam. Hihetetlenül ostoba vagy. Felesleges veled vitatkozni.
  :)”
 • 181. kmmk 2013. május 25. 05:33
  „Tibicsokee!

  Eld csak az atlagos savanyu eleted es ne kritizald, hogy mas meg mashogyan csinalja. Van egy fix idealod es gorcsosen ragaszkodsz hozza, mert nem tudsz valtoztani a dolgokon. Mindig csak a szad jar. Tegyel is valamit, irjal a csaladtagoknak, melyben kifejted, hogy milyen rossz emberek voltak. Biztos megertoek lesznek. Pancser-el egyutt meg utaljatok egy osszeget az arvaknak.
  A balesetes peldaval kapcsolatban meg erdekes a szerepcsere, ki a fikazo es ki az, aki vedi oket. Ezert is erdekes.
  Pont az ilyen begyoposodott gondolkodasu emberek a fejlodes gatjai.”
200 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A transzadriai gázvezetéket támogatja Horvátország, Montenegró, Bosznia-Hercegovina

A TAP azeri gázt szállítana Görögországon és Albánián át, majd az Adriai-tenger alatt… Tovább olvasom