Kisalföld logö

2018. 10. 15. hétfő - Teréz 11°C | 21°C Még több cikk.

Kalifornia: felfüggesztették a büntetések végrehajtását

Fellélegezhetnek Kaliforniában az illegális munkások köztük a magyarok: felfüggesztették ugyanis azt a jogszabályt, amely súlyos büntetést ró ki a feketemunkásokat alkalmazó cégekre. Erről csütörtökön tájékoztatták amerikai magyar ügyvédek a Független Hírügynökséget.
Az Egyesült Államokban néhány tízezerre becsülik a magyar illegálisok számát, ezek közül sokan kiszorultak a munkaerőpiacról a most felfüggesztett rendelkezések miatt.Charles R. Beyer, a kaliforniai állami legfelsőbb bíróság egyik bírája áprilisig felfüggesztette azt a rendeletet, amelyet George Bush amerikai elnök kormányzata még múlt augusztusban hozott.

A most érvénytelenített törvény 90 napot adott a munkáltatóknak arra, hogy ellenőrizzék dolgozóik törvényes hátterét, személyazonosságukat és legális státusukat. Amerikai magyarok ezrei használtak az elmúlt évtizedekben hamis társadalombiztosítási számot, amely a munkavállalás előfeltétele, valamint hamisított jogosítványt. A vezetési engedély az Egyesült Államokban személyi igazolványként funkcionál.

A 2001. szeptember 11-i merényletek elkövetői is hamis jogosítványokat használtak. A terrorizmus elleni harc és az illegális bevándorlók elleni közhangulat eredménye volt a törvény, amely a munkáltatók kötelességévé tette, hogy ellenőrizzék a dolgozók papírjait. A törvény betartatására razziákat helyeztek kilátásba, és a cégeknek három hónap állt rendelkezésükre, hogy elbocsássák azokat a dolgozókat, akiknek papírjai nem egyeztek az állami nyilvántartással.

Ha a munkáltató továbbra is hamis papírokkal rendelkező illegális bevándorlót alkalmazott, akkor súlyos büntetést róttak ki rá, az illegális munkavállalót pedig kitoloncolták az országból. Az elmúlt hónapokban több magyarnak is el kellett hagynia az államokat. A munkáltatók egy része korábban maga kínált hamis papírokat az olcsó illegális munkaerőnek.

A törvényt országszerte támadják emberi jogi szervezetek, sőt a Munkaügyi Minisztérium is, mert a vizsgálat elvégzéséhez maga az állam bizonyult megbízhatatlannak. A legutolsó felmérések szerint több mint 12 millió hibát ejtettek a személyek azonosítása során, ezt pedig elfogadhatatlannak tartotta a bíróság. A rendelkezés végrehajtását még csak Kaliforniában függesztették fel.

A törvény felfüggesztésével sok ezer cég lélegezhetett fel, hiszen csaknem 13 millió illegális bevándorló él és dolgozik az Egyesült Államokban. A munkáltatók mindennapos razziáktól tartottak, valamint attól, hogy kitoloncolják a nem tisztázott hátterű dolgozóikat. A nemzetbiztonsági tárca közölte: fellebbezni kíván a bírói döntés ellen, amely saját hibáik kijavítására kötelezte őket, amelyeken nagy erőkkel dolgoznak.

Olvasóink írták

  • 2. Kim 2007. december 02. 13:45
    „Jo bacsi
    Érdekes amit irsz. Valamilyen párhuzamot látok az itteni és ottani kormányzat között. Bár biztos csak belemagyarázom.”
  • 1. Jo bacsi 2007. november 30. 08:23
    „Ket arcu propaganda az egesz.! Az amerikaikat nem erdekli hogy hany csaladot rombolnak szet. Kitoloncolnak olyanokat akik egy eves koruk ota laknak az orszagban szuleik soha nem rendeztek el az allamporgarsagukat. Kitoloncolnak olyan anyakat apakat akiknek ujszulott gyermekei vannak holott a gyerek amerikai allampolgar ha ott szuletett. Nem igaz az egesz. Ezt azert csuinaljak hogy kicsalogassak a sok illegalist es listat csinalnak holletukrol es utanna elkapdossak oket. Nagyon sok "undercover" operationt csinalnak az amik amirol mast terjesztenek. Semmit se lehet hinni nekik. Bush meg egy egyszeru segglyuk hazug aroszakos, manipulalo arrogans diktator lenni akaro semmi mas. Szemet alak az apjaval egyutt. Ket szar alak ugy is fogalmazhatnank.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az EP meghagyná a pintet és a mérföldet

Az Európai Parlament meghagyná a birodalmi mértékegységek, a pint és a mérföld használatát… Tovább olvasom