Kisalföld logö

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 3°C Még több cikk.

Kalifornia - leégett egy kint élő magyar háza

Egyre több tűzfészket sikerül kioltania a kaliforniai tűzoltóknak, péntek estére a 23 gócpont nagy részét megfékezték. A lángok így is több mint 20 ezer házat fenyegetnek, a tűzvész áldozatainak száma a legfrissebb jelentések szerint hét. Leégett egy kint élő magyar család háza is San Diego közelében.
Mészáros Lajosék otthona Rancho Bernadóban vált a lángok martalékává. A család nem sérült meg, a hatóságok egy órával a tűz érkezte előtt kitelepítették őket. Okmányaik azonban a házban elégtek. Kaleta Gábor konzul tájékoztatása szerint soron kívül megkapják a szükséges papírokat, az útlevelet és a személyi igazolványt.

Gidófalvi Zoltán, a helyi Magyar Ház vezetője minden nap körbetelefonálja a környék összes magyarját. Mintegy 30 magyar családot tartanak nyilván, akiket a tűzvész érintett. Mint elmondta, a legnagyobb gond az, hogy akik igazán bajban vannak, azok nincsenek telefonközelben, ezért nehéz segíteni rajtuk. A Mészáros családnak amerikaiak és magyarok együtt segítettek, most északnak tart a hontalanná vált család, ahol a feleség édesanyja fogadja be őket.

A biztosító két évig fizeti helyettük az albérletet, és addig valószínűleg felépül az új házuk. A tűzvészben eddig heten haltak meg, ezek közül három illegális bevándorló volt, akiket a határ közelében ért utol a pusztító láng. Tűzoltók nem haltak meg, de néhány sérülésről beszámolt a parancsnok. Összesen mintegy 1800 ház lett a tűz martaléka. A Kalifornia déli részén 12 helyen kigyulladt tűzvészben 163 ezer hektárnyi terület égett le. Az emberek még mindig panaszkodnak a pernyés és füstös levegőre, sok helyen ivóvíz, 12 ezer háztartásban áram nincs. A gázellátás 670 otthonban szűnt meg. Összesen 500 ezer embert telepítettek ki, pénteken viszont már a menedékhelyek többsége bezárt, gyakorlatilag mindenki talált magának átmeneti szállást.

Az iskolákban hétfőn újraindul az oktatás, a legtöbb munkahelyen már csütörtökön helyreállt a megszokott munkarend. Jelenleg 1 milliárd dollárra (175 milliárd Ft) becsülik a kárt, ami sokkal magasabb összeg, mint a négy évvel ezelőtti tűzvész idején volt. Akkor egyébként ennél nagyobb terület égett le, de a lakónegyedeket jobban megkímélték a lángok. Gyújtogatás gyanúja csak Los Angeles közvetlen közelében, Orange megyében merült fel. Öt embert vettek őrizetbe, akik közül egyik sem ismerte el bűnösségét. Jelenleg egy fehér kis furgont és a tulajdonosát keresi a rendőrség, mert a Santiagóban keletkezett tűz minden bizonnyal szándékos gyújtogatás eredménye.

Az egyik gyanúsítottat szomszédai jelentették fel, mert látták, amint tüzet gyújtott és elhagyta a házát. Ha bűnösnek találják, öt év börtönt is kaphat. San Bernardinóban két ember ellen indítottak keresetet, a rájuk kiszabott óvadék 750 ezer illetve 250 ezer dollár. A helybéliek többsége inkább természeti katasztrófaként élte meg a tragédiát. Hozzáteszik, Bush elnök csütörtöki látogatása erőt öntött az emberekbe, és továbbra is bíznak Kalifornia kormányzójában, Arnold Schwarzeneggerben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kalifornia: Kezdik megfékezni a lángokat

A kaliforniai tűzoltóság pénteken arról számolt be, hogy reményeik szerint hamarosan sikerül… Tovább olvasom