Kisalföld logö

2017. 11. 18. szombat - Jenő 3°C | 8°C Még több cikk.

Kairóban összecsapott a katonaság a tüntetőkkel

Egyiptomi katonák a levegőbe lőttek, botokkal és elektromos sokkolókkal támadtak a tüntetőkre Kairó központjában szombatra virradóra, miután azok nem akartak távozni addig, amíg nem teljesül fő követelésük, a még a Hoszni Mubarak által kinevezett kormány megtisztítása a megbuktatott elnök híveitől.

A Tahrír téren pénteken több százezres nagygyűlést tartottak abból az alkalomból, hogy két héttel azelőtt teljesült a 18 napos tüntetéssorozat fő követelése, Mubarak távozása a hatalomból. A nagygyűlés résztvevői követelték a rendkívüli törvények hatálytalanítását, a politikai foglyok szabadon bocsátását és Mubarak híveinek a hatalomból való eltávolítását. Ezrek ismételgették, hogy addig nem hagyják el a teret, amíg Ahmed Safik miniszterelnököt, a Mubarak-korszak "csökevényét" el nem mozdítják hivatalából.

Azt is bejelentették, hogy péntekenként folytatják nagygyűléseiket, amíg követeléseik nem teljesülnek. Mubarak bukása óta a hadsereg nem támadt erőszakkal a tüntetőkre. A szombatra virradóra végrehajtott erőszakos beavatkozás esetleg annak jele lehet, hogy az egyiptomi katonai kormányzat keményebb fellépésre szánta el magát a demokratikus reformokat követelő tiltakozókkal szemben. A katonai rendőrök a kormány épülete előtt támadtak rá mintegy másfél száz tüntetőre, akik megpróbáltak ott letáborozni, hogy nyomatékot adjanak követeléseiknek. Éjfél után, amikor életbe lépett a kijárási tilalom, megindultak a tüntetők ellen, akik közül néhányan ellenálltak az oszlatásnak. Többeket őrizetbe vettek. Néhány tüntető könnyebben megsérült.

A Fegyveres Erők Legfelső Tanácsa utóbb bocsánatot kért a hadsereg fellépéséért, mondván, hogy a beavatkozás nem volt "szándékos". A nyilatkozatban a katonai vezetés ígéretet tett arra, hogy hasonló erőszakos oszlatás nem fog megismétlődni. A tiltakozók lecsendesítése érdekében és hogy jelezze a múlttal való szakítást, a hatóságok az elmúlt napokban közpénzek elherdálása címén vizsgálatot indítottak több volt miniszter és Mubarak kormánypártjával kapcsolatban álló vezető üzletember ellen. Legutóbb elrendelték Anasz Ahmed Nabih el-Fiki volt tájékoztatási miniszter 15 napos őrizetbe vételét, és ugyancsak őrizetbe vették az Egyiptomi Televízió és Rádió Szövetség elnökét. El-Fiki magára haragította a tüntetőket, mert az állami média véleményük szerint figyelmen kívül hagyta, bagatellizálta vagy támadta a Mubarak elleni demonstrációkat.

Olvasóink írták

 • 7. elemér 2011. február 26. 23:48
  „- Mi az amivel kis dolgokat megnézhetsz?
  - Mikroszkóp.
  - Mi az amivel a víz alól felnézhetsz?
  - Periszkóp.
  - Mi az amivel a falon átnézhetsz?
  - Ablak!”
 • 6. bonitatwo 2011. február 26. 22:33
  „go and screw yourself!”
 • 5. elemér 2011. február 26. 15:28
  „Amire én kiváncsi lennék hogy hol és ki tanitotta nektek a Magyar helyesirást ? Állandó sinentuli szakértökkel találkozom itt.”
 • 4. elemér 2011. február 26. 14:45
  „Na nemondd. "A Waldorf-pedagógia célja, hogy módszerével és neveléselméletével a gyermekek egészséges fejlődését támogassa."

  Egyébként te kis okos hány nyelvrt tudsz ? Énekeld el nekem a bigicsupájt.;))”
 • 3. bonitatwo 2011. február 26. 12:42
  „oops!
  Ismeteltem onmagam!:) "kritizalod"”
 • 2. bonitatwo 2011. február 26. 12:37
  „elemer!
  Olyan szo nincs a magyarban, hogy "tamogassa"! TAMOGATJA!! Te kritizalod kritizalod az ottani ertelmiseget?:))”
 • 1. elemér 2011. február 26. 12:04
  „Érdekes hogy milyen naiv a nép. Azt képzelték hogy a katonaság öket támogassa. A katonaság saját érdekeit támogassa, ezt még az ottani értelmiség is nehezen érti.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újbirodalmi sírokat tárnak fel magyar régészek

Az egyiptomi Újbirodalom különböző korszakaiból származó sírokat tárnak fel magyar régészek Bács… Tovább olvasom