Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

Jövő szerdán lesz Margaret Thatcher temetése

A keddi brit sajtó értesülései szerint Thatcher maga kérte, hogy halála után ne rendezzenek számára teljes állami temetést.
Jövő szerdán vesznek végső búcsút Margaret Thatchertől - jelentette be kedden a brit miniszterelnöki hivatal.

Az előző nap, 87 esztendős korában elhunyt néhai konzervatív párti brit miniszterelnök temetési szertartásán jelen lesz II. Erzsébet királynő és férje, Fülöp edinburghi herceg is.

A Downing Street szóvivője keddi tájékoztatóján megerősítette, hogy Thatchert a hivatalos brit protokoll alapján a "ceremoniális temetési szertartásnak" nevezett tiszteletadással búcsúztatják; ez a protokollsorrendben az állami temetés után következik.

Az állami temetés rendszerint a királyi család magas rangú tagjainak jár. Mindazonáltal az 1965-ben elhunyt Sir Winston Churchill volt miniszterelnököt, aki a II. világháborúban győzelemre vezette Nagy-Britanniát, teljes állami temetési szertartással búcsúztatták. Ő eddig az utolsó olyan nem királyi státusú brit közéleti személyiség, aki állami temetésben részesült.

A keddi brit sajtó értesülései szerint Thatcher maga kérte, hogy halála után ne rendezzenek számára teljes állami temetést, vagyis ne ravatalozzák fel, és búcsúszertartása idején a légierő gépei ne tartsanak tisztelgő átrepülést a temetési menet útvonala felett. Ez az a két fő mozzanat, amelyben a hivatalos állami temetés különbözik a ceremoniális temetéstől, ám közeli ismerőseinek beszámolója szerint Margaret Thatcher mindezt "pénzpocsékolásnak" tartotta és kifejezetten kérte ezeknek az elemeknek az elhagyását.

A brit miniszterelnöki hivatal keddi bejelentése szerint Margaret Thatcher családjának képviselői aznap egyeztető megbeszélést tartottak a Buckingham-palota - az első számú londoni uralkodói rezidencia - illetékeseivel a jövő heti temetés részleteiről. A búcsúszertartást ugyanis a londoni Szent Pál székesegyházban, az anglikán világunió első számú nagy-britanniai templomában tartják, és ehhez szükség volt II. Erzsébet királynőnek, az anglikán egyház főkormányzójának és e minőségében legfőbb világi vezetőjének formális engedélyére.

A keddi brit lapok szinte egész terjedelmüket Margaret Thatcher emlékének szentelték, ugyanakkor politikai irányultságtól függően a néhai kormányfő tevékenységének "országmentő" vagy "nemzetmegosztó" jellegét emelték ki.

A baloldali Daily Mirror "Az asszony, aki megosztotta a nemzetet" első oldalas főcímmel és Thatcher meglehetősen előnytelen, fenyegető tekintetű fotóportréjával jelent meg. A lap felteszi a kérdést, hogy Margaret Thatcher, aki "szétzúzta a bányászmozgalmat" és "leépítette a jóléti államot", valóban megérdemli-e a ceremoniális temetést, amilyennel például az 1997-ben elhunyt Diana hercegnőt is búcsúztatták.

A konzervatív Daily Mail ugyanakkor "Az asszony, aki megmentette Nagy-Britanniát" első oldalas szalagcímmel és Thatchert mosolyogva ábrázoló, teljes oldalas portréval jelent meg.

Több városban is spontán demonstrációkat tartottak Thatcher halálának "megünneplésére". A nyugat-angliai Bristolban hét rendőr megsérült, amikor az összegyűlt néhány száz fős tömeg törni-zúzni és gyújtogatni kezdett.

Hasonló, de kisebb mértékű rendbontással járó megmozdulás volt a dél-londoni Brixton kerületben is, ahol 1981-ben, Thatcher első miniszterelnöki mandátumának idején súlyos zavargások voltak a konzervatív párti kormányfő megszorító intézkedései miatt. Több százan gyűltek össze, rögtönzött utcai diszkóval, a Thatcher-korszak ismert zenei számaival, dobozos sörrel köszöntve a volt kormányfő halálát.

Glasgow központjában pedig mintegy 300 ember gyűlt össze a Twitteren sebtében meghirdetett "ünneplésre", amelyen a résztvevők azt skandálták, hogy "A boszorkány halott", Maggie Maggie Maggie, halott, halott, halott", s közben többen pezsgősüveget bontottak.

Tony Blair volt munkáspárti miniszterelnök keddi nyilatkozatában "meglehetősen rossz ízlésűnek" nevezte az ilyen jellegű demonstrációkat, és felszólította Thatcher bírálóit, hogy tanúsítsanak legalább valamelyes tiszteletet az elhunyt iránt.

A nemzetközi sajtó történelemformáló személyiségként méltatta kedden az előző nap elhunyt Margaret Thatcher volt brit miniszterelnököt, de egyúttal rámutatott örökségének ellentmondásosságára is.

A mai brit társadalomra és gazdaságra egyaránt a thatcherizmus nyomja rá bélyegét – írta például a Neue Zürcher Zeitung című konzervatív svájci lap. Az állami vállalatok privatizációja hatékony világkonszernek létrejöttét eredményezte. A korabeli szakszervezetek hatalmát senki sem kívánja vissza. Mégis, két évtizeddel Thatcher távozása után kormányzásának árnyoldalai is jól láthatóak. A jövedelmek és esélyek egyenlőtlensége nagyobb, mint a kontinensen. A pénzügyi válság megrengette a City deregulációs képességébe vetett bizalmat. Ám miután a megújult Munkáspárt ígéreteit maga alá temette a gigantikus adóssághegy, Nagy-Britannia távol van attól, hogy alternatívát mutasson fel Thatcher örökségével szemben.

Egyébként úgy tűnik, Argentína vezető napilapja, a Clarin nem bocsátotta meg Thatcher volt brit kormányfőnek, hogy a "vaslady" 1982-ben a Falkland-szigetekért vívott háborúban vereséget mért az akkori Buenos Aires-i junta inváziós erőire. A lap ugyanis gyászhírében azt állította, hogy Thatcher halálra itta magát.

Az argentin lap írásáról beszámoló National Review online megjegyzi, hogy az egyetlen méltánylandó az argentínai visszhangban talán csak az, hogy Cristina Kirchner argentin államfő kormánya nem reagált hivatalosan Thatcher halálára. - Talán most számára valóban érvényes a mondás, hogy hallgatni arany - olvasható a honlapon.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

USA: csak az Amerikát és szövetségesit fenyegető rakétákat kell lelőni

Samuel Locklear tengernagy szerint csak abban az esetben tanácsos lelőni észak-koreai rakétákat, ha… Tovább olvasom