Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

Jogvédőket hívtak be kihallgatásra az orosz nyomozók

Kihallgatásra hívta be az orosz szövetségi nyomozó bizottság (SZK) Eva Merkacsevát és Andrej Babuskin jogvédőt azzal az indokkal, hogy "beavatkoztak" a Borisz Nyemcov ellenzéki politikus gyilkosságával kapcsolatos nyomozásba - közölte a Life News orosz internetes hírportál szerdán.
Eva Merkacseva, Andrej Babuskin, és a Polgárjogi Bizottság  (ONK) nevű jogvédő szervezet több más tagját kihallgatásra hívták  be, mert - mint a nyomozási illetékesek fogalmaznak - "beavatkoztak  a nyomozás menetébe" azáltal, hogy a gyanúsítottaknál jártak, és  külön vizsgálódtak. A jogvédő szervezet nem részese a nyomozásnak,  így tagjai megsértették az eljárási szabályokat és a törvényt az ügy  dokumentumainak (a nyomozó bizottság szerint illetéktelen)  vizsgálatával - közölte a nyomozó bizottság.   

Merkacseva az SZK állítását képtelenségnek nevezte, szerinte nem  történt törvénysértés. A gyanúsítottaknál azért jártak, mert  előzőleg olyan információt kaptak, amely szerint erőszakot  alkalmaztak ellenük a kihallgatás során. A nyomozó bizottság arra  szeretne választ kapni a jogvédőktől, hogy miért érdeklődnek ennyire  a nyomozás iránt, és milyen alapon tájékoztatják a sajtót  észrevételeikről. Az SZK illetékesei egyébként korábban maguk is  késznek mutatkoztak megvizsgálni, hogy alkalmaztak-e erőszakot a  kihallgatók, de csak abban az esetben, ha erről maguk a  gyanúsítottak tájékoztatják a hatóságokat.  

Babuskin azt mondta, hogy a nyomozásról nem tettek fel  kérdéseket, amikor kedden a fogdában jártak, csak a kihallgatás  körülményeit firtatták. Amennyiben pedig bántalmazás történt -  mondta -, kötelességük a nyilvánosságot tájékoztatni.   

Babuskinnak Zaúr Dadajev, a gyilkosság fő gyanúsítottja kedden   még azt mondta, erőszakot alkalmaztak a kihallgatás során, így  akarva beismerő vallomást kikényszeríteni tőle. Ezt Dadajev most  tagadja - tette hozzá Babuskin. 
       
Anton Cvetkov, az ONK vezetője viszont szerdán arról számolt be,  hogy e szervezet tagjai vizsgálódásuk során nem találtak a  gyanúsítottak testén kínzásra utaló sérüléseket.  

A fő gyanúsított "azt mondta, hogy árammal kínozták.  Megvizsgáltuk a testének azokat a részeit, ahova állítása szerint az  elektródákat helyezték, de nem találtunk égési sérülést" - mondta  Cvetkov. Anzor Gubasev testén is csak olyan sérüléseket fedeztek  fel, amelyek vélhetően az őrizetbe vétel után keletkeztek.  

A jogvédők olyan információt is kaptak, miszerint Sagit  Gubasevet, Anzor öccsét őrizetbe vételekor arcon rúgták. "De  semmilyen nyomot nem találtunk, amely erre utalna" - mondta az ONK  feje. Dadajev sípcsontján bilincsnyomokat, illetve a jobb térdén  sérülés nyomát észlelték, ezekről Cvetkov úgy vélte, az őrizetbe  vételkor keletkeztek.  

Az ONK továbbá arról adott tájékoztatást, hogy a három  gyanúsítottat "kiváló körülmények" között tartják őrizetben, a  személyzet illedelmesen és szabályszerűen bánik velük.  

Zaúr Dadajev, a Nyemcov-gyilkosság első számú gyanúsítottja  hétfőn bevallotta, hogy ő szervezte meg az orosz ellenzéki politikus  meggyilkolását, és közölte, azért ölték meg Nyemcovot, mert nem  egyszer negatív kijelentéseket tett a muszlimokra és az iszlám  vallásra. Jelenleg Dadajev, Anzor és Sagit Gubasev tagadja a  gyilkosságot - mondta Cvetkov.  

Mindeközben egy másik gyanúsított, Tamerlan Eszkerhanov alibijét  igazoló videofelvételt tett közzé a Life News. A férfi állítása  szerint a gyilkosság idején munkahelyén tartózkodott, amely öt  percnyire van a merénylet színhelyétől. A nyilvánosságra hozott  felvétel a hírportál szerint a férfi állítását igazolja.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elfogadta az EP a Szerbiáról szóló határozatot

Sikerült elérni, hogy a jelentés jobban rávilágítson a kisebbségi kérdésekre, és összességében is egy pozitívabb üzenetet közvetítsen Szerbiáról.
Tovább olvasom