Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Joe Biden Irakban ünnepli a függetlenség napját

Kettős küldetéssel érkezett Irakba szombaton Joe Biden amerikai alelnök: együtt ünnepli az amerikai katonákkal a függetlenség napját, és megpróbálja arra ösztönözni az iraki vezetőket, hogy állítsanak fel végre működőképes kormányt.
Az Obama-kormányzat vezető tisztségviselői nem szívesen látogatnak Irakba azóta, hogy a március 7-i választások nyomán patthelyzet alakult ki, egyik politikai erő sem képes a kormányalakításra. Biden, az iraki ügyek fő fehér házi felelőse, utoljára januárban járt a közel-keleti országban.

Mostani útja annak jele lehet, hogy az Egyesült Államok fokozza erőfeszítéseit, szeretné, ha politikai megállapodást érnének el az iraki politikai vetélytársak, és a lehető leghamarabb felálljon egy új kormány Bagdadban. Biden a várakozások szerint tárgyal majd Dzsalal Talabani iraki államfővel, Núri al-Máliki miniszterelnökkel és annak fő ellenlábasával, Ijád Allávi korábbi kormányfővel.

Az új parlament július második felében készül összeülni - a választások után második alkalommal -, de az egymással versengő formációk továbbra sem képesek megegyezni, hogy melyik tömörülésnek van elegendő támogatottsága az új vezetők, köztük a miniszterelnök megválasztásához. A parlamentnek alig több mint egy hónapja van arra, hogy feloldja a patthelyzetet, még a muzulmán böjti időszak, a ramadán augusztusi kezdete előtt.

Ramadán idején az arab világban lényegében szünetel mindenféle politikai tevékenység.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Meghalt Abu Daud, az 1972-es müncheni merénylet megtervezője

Meghalt Mohammed Odeh, ismertebb nevén Abu Daud, az 1972-es müncheni merénylet megtervezője -… Tovább olvasom