Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

Jobb a majmok memóriája, mint az embereké

A fiatal csimpánzok memóriája jobb, mint a felnőtt embereké- derült ki egy kedden nyilvánosságra hozott japán kutatás eredményeiből. Ez az első alkalom, hogy csimpánzok jobban teljesítettek egy kongitív funkciót vizsgáló feladatban.
Még a kísérletetvezető Tecuro Macuzava is meglepődött az eredményeken. A Kiotó Egyetem kutatója elmondta, hogy sok ember, köztük biológusok is úgy gondolják, hogy az emberek minden kognitív, megismerési funkciója magasabb szintű, mint a csimpánzoké.

A mostani kutatás eredményei viszont azt mutatják, hogy a fiatal emberszabásúak rövid távú memóriája jobban működik az egyetemisták emlékezeténél. A kutatásban memóriatesztekkel elemezték a majmok, és kilenc egyetemista teljesítményét. A kísérletben azt vizsgálták, hogy milyen gyorsan és pontosan képesek visszaemlékezni a véletlenszerű kombinációkban megmutatott számokra.

A tudósok a kísérlet előtt megtanították a számok sorrendjét 1-től 9-ig az állatoknak, és egy számítógép képernyőjén különböző sorrendben felvillantották, majd fehér négyzettel lefedték azokat. A feladat az volt, hogy a letakart számokat megfelelő sorrendben kellett felfedni. A fiatal csimpánzok nemcsak az idősebb majmoknál tudták gyorsabban végrehajtani a feladatot, hanem az egyetemistáknál is jobban teljesítettek. Minél kevesebb idő volt a számsorrend megjegyzésére, a majmok annál inkább túlszárnyalták az embereket.

Ez pedig igen fejlett vizuális memóriára utal. Tecuro Macuzava szerint az emberek az evolóció alatt veszítették el ezt a majmokban még meglévő képességet, ahogy más, új feladatokra, például a nyelvhasználatra kellett felhasználni a véges agykapacitást. A professzor felhívta a figyelmet arra is, hogy fiatal korban az embereknél is jobban működik a vizuális memória, mint idősebb korban, és ez is hozzájárult a fiatal csimpánzok jó teljesítményéhez. A kutatás eredményeit az amerikai Current Biology című lap kedden megjelent számában közölték.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szabadon engedték Szudánban a brit tanárnő

Megérkezett Londonba kedd reggel az a brit tanárnő, akit azért ítéltek 15 napos börtönbüntetésre,… Tovább olvasom