Kisalföld logö

2017. 06. 23. péntek - Zoltán 21°C | 32°C Még több cikk.

Jó úton van a kiotói széndioxid csökkentési célok felé

EU - Az Európai Unió 15 régi tagja, amely aláírta az 1997-es kiotói jegyzőkönyvet a széndioxid-kibocsátás csökkentéséről, csoportként jó úton van a kötelezettségek teljesítése felé - állapította meg az Európai Környezetvédelmi Hivatal.

A 15 EU-tagnak a kiotói jegyzőkönyv szerint 2008 és 2012 között 8 százalékkal kell csökkentenie az üvegházhatású gázok kibocsátását az 1990-es szinthez képest. Összességében a 15 EU-tagállam nem 8, hanem 11 százalékkal mérsékelheti a kibocsátását 1990-hez képest.

De a csökkentés egy részét úgy érik el, hogy kvótákat vásárolnak olyan nem uniós országoktól, amelyek kevesebb széndioxidot termelnek, mint amennyit szabadna nekik. Az Unióból négy ország már 2006-ban eleget tett a kiotói kötelezettségének.

Ezek: Franciaország, Görögország, Svédország és Nagy-Britannia. Nyolc tagország a saját prognózisa szerint el fogja érni a kiotói célt. Ezek: Ausztria, Belgium, Finnország, Hollandia, Írország, Luxemburg, Németország és Portugália. Három uniós tagállam jelzi, hogy nem fogja teljesíteni a kiotói előírást, ezek Dánia, Olaszország és Spanyolország. A nyolcak, amelyek képesek megvalósítani a 8 százalékos csökkentést, már végrehajtottak 2,6 százalékot, és 2010-re a mostani gyakorlatukkal elérik a 3,6 százalékot. Ehhez további 3 százalékot vásárolnak EU-n kívüli államoktól, 1,4 százalék csökkentést pedig erdősítéssel érnek el. Az erdők ugyanis tetemes mennyiségű légköri széndioxidot tudnak elnyelni. Ami a távolabbi jövőt illeti: 2020-ig az EU összes (tehát 27) tagállamában csökkenni fog a káros anyag kibocsátás, de nem 20 százalékkal (1990-hoz képest), mint ahogyan az Unió tavaly célul tűzte ki. A 20 százalékos mérséklés eléréséhez további erőfeszítésekre van szükség.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elbocsátották a román rendőrség vezetőjét

Románia - Hatvan, illetve hetvenezer eurós (átszámítva 16-18,5 milió forintos) Dacia Logan gépkocsik… Tovább olvasom