Kisalföld logö

2018. 02. 17. szombat - Donát -5°C | 4°C Még több cikk.

Jézus kereszthaláláról emlékeztek meg Jeruzsálemben - fotók

A Szentföldön római katolikusok és protestánsok imákkal és Jeruzsálem óvárosában tartott körmenettel emlékeztek meg pénteken Jézus Krisztus keresztre feszítéséről.
A Szentföldön római katolikusok és protestánsok imákkal és Jeruzsálem óvárosában tartott körmenettel emlékeztek meg pénteken Jézus Krisztus keresztre feszítéséről, míg a zsidók a péntek este kezdődő pészahra készülődtek.

Nagypéntek reggel Fuád Tual jeruzsálemi latin pátriárka elnökletével tartották meg a nagypénteki szertartást a jeruzsálemi óvárosban álló Szent Sír templomában. Csütörtök este Fuád Tual itt mutatta be az utolsó vacsora miséjét.

A Betlehemhez tartozó Beit-Dzsalában palesztinai katolikusok járták végig a kálváriát. A nagypénteki körmeneti szertartást Ibrahim Szomali atya vezette arab nyelven.

Jézus Krisztus keresztútját elevenítik fel Jeruzsálem óvárosában

Több tucatnyi híve követte palesztin zászlókkal és olivazöld keresztekkel. Sok palesztinai keresztény idén két izraeli telep között és a tervezett izraeli elválasztó fal mentén fekvő földjén ünnepelte a nagypénteket, tiltakozásul amiatt, hogy szerintük Izrael korlátozza a földjeikhez való hozzáférését, főként az izraeli határ, illetve a ciszjordániai zsidó telepek közelében lévő területeken.

Az izraeli kormány az intézkedést azzal indokolja, hogy így akarja megelőzni a palesztinok és a telepesek közötti összetűzéseket.

Az ortodox keresztények, akikhez a keleti keresztények többsége tartozik, a következő hét végén ünneplik a húsvétot, a tűzszentelés szertartását jövő szombaton tartják a Szent Sír templomában. Jeruzsálem arab többségű keleti részében a világ minden tájáról érkezett zarándokok végigjárták a keresztutat a Via Dolorosán, imádkoztak tizennégy állomásánál.

A keresztút a Megostorozás ferences kolostorban kezdődik, és a Szent Sír templománál ér véget. Az ünnepek közeledtével Izrael bejelentette: az ünnep három napjára lezárja a Ciszjordániából Izraelbe vezető átjárókat, kivételt csak az orvosi segítségért utazók esetében tesznek.

Mint minden évben, Izrael idén is 500 gázai övezeti palesztin számára engedélyezte, hogy Izraelbe és a megszállt Ciszjordániába utazzon a húsvéti ünnepekre. Több mint 20 ezer ciszjordániai keresztény a jövő hét végéig látogathat el Jeruzsálembe az izraeli hadsereg közleménye szerint.

A zsidó nép Egyiptomból történt kivonulására emlékező zsidó húsvét, a pészah pénteken napnyugtakor kezdődik és hét napig tart.

Olvasóink írták

  • 1. vonLichthofen 2012. április 06. 20:41
    „Az izraeli kormány az intézkedést azzal indokolja, hogy így akarja megelőzni a palesztinok és a telepesek közötti összetűzéseket. - mondja a kormány.

    Egyszerű megoldás - költözzenek vissza a telepesek Khazáriába és ez jelentősen csökkenti majd az összetűzés lehetőségét.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

˝Beszélünk magyarul˝ feliratú matricákat osztanak Szlovákiában

"Beszélünk magyarul" felirattal ellátott matricák és nyelvhasználati útmutatók szétosztását kezdte… Tovább olvasom