Kisalföld logö

2018. 11. 21. szerda - Olivér 4°C | 6°C Még több cikk.

Jemen - Dezertált a köztársasági gárda egyik dandárja

A jemeni köztársasági gárda egy dandárja átállt a hatalom ellenzékéhez az ország egyik déli tartományában - közölte vasárnap egy emberjogi aktivista.

A hadsereg elitalakulatai jelentős támogatói Ali Abdullah Száleh elnöknek, akinek lemondását három hónapja kitartóan követeli az ellenzék. A köztársasági gárda főparancsnoka az elnök fia. Ez az első ismertté vált eset, hogy valamely elitegység dezertál.

A hadseregnek a hatalomhoz kötődő más egységei és a vele szövetséges törzsek közül már több átállt. A gárda 9. dandárjának dezertálását annak parancsnoka, Ibrahim al-Dzsaifi jelentette be levélben, amelyet felolvastak egy tüntető tömeg előtt vasárnap Damar tartományi székvárosban - tette hozzá az aktivista, Abdurrahmán Ahmed. A Hasid törzsi szövetség - amelynek harcosai a múlt héten öt napon át harcot vívtak a kormányhadsereggel - már korábban felszólította a nemzeti gárdát, hogy segítsen megdönteni Száleh hatalmát.

Tizennyolc halálos áldozata van azoknak az összecsapásoknak, amelyeket az al-Kaida terrorhálózat jemeni szárnya vívott a kormányhadsereggel szombaton a déli Abján tartomány központja, Zindzsibár város elfoglalásáért - közölte vasárnap egy neve elhallgatását kérő helyi kormánytisztviselő.

Az arab-félszigeti al-Kaida (AQAP) gyakorlatilag az egész tartományt elfoglalta, annak rendőrsége megadta magát - erősítette meg. Állítása szerint ő volt az egyik utolsó állami tisztségviselő, aki elmenekült onnét Ádenba, a legnagyobb déli városba. Több száz lakos is elmenekült Zindzsibárból - mondta. Zindzsibári lakosok a harcok után tíz további katonát találtak holtan azon a nyolcon felül, akiről már az előző nap is tudtak - tette hozzá a tisztségviselő. Az AQAP közölte, hogy Zindzsibár lesz a "fővárosa" az általa Abján tartományban létrehozott Iszlám Emirátusnak. A jemeni ellenzék azzal vádolta meg Száleh elnököt: "átengedte a várost fegyveres csoportoknak", mert így akarja elérni, hogy a nemzetközi közösség az ő oldalára álljon.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mladic hétfőn vagy kedden Hágában lesz

Valószínűleg hétfőn vagy kedden adják ki Ratko Mladicot a szerb hatóságok a Nemzetközi… Tovább olvasom