Kisalföld logö

2018. 10. 22. hétfő - Előd 6°C | 15°C Még több cikk.

Jemen - Az Egyesült Államok üdvözölte a rendezési terv elfogadását

Üdvözölte az Egyesült Államok, hogy a jemeni kormánypárt és az ellenzék egyaránt bejelentette az arab ország belpolitikai válságának rendezését célzó terv elfogadását, egyúttal mindkét felet a politikai átmenet gyors lebonyolítására buzdította.

Jay Carney fehér házi szóvivő Washingtonban, helyi idő szerint szombaton kiadott közleményében üdvözölte, hogy a jemeni kormánypárt és az ellenzék aznap közölte, elfogadja a válság békés rendezése érdekében a Perzsa-öböl menti arab államok által előterjesztett tervet. Az Öböl-menti Együttműködési Tanács (GCC) azért állt elő a kezdeményezéssel, mert Jemenben január vége óta példátlan tömegtüntetéseken követelik az országát 32 éve irányító Ali Abdullah Száleh elnök azonnali távozását a hatalomból.

Sok tüntető életét vesztette a biztonsági erőkkel vívott összetűzésekben. A rendezési tervnek az a célja, hogy megakadályozza az arab ország még nagyobb káoszba süllyedését. A terv értelmében Száleh az ellenzékkel kötendő megállapodás aláírása után egy hónappal átadja hatalmi jogköreit alelnökének, cserébe családjával és közeli munkatársaival együtt mentesül a felelősségre vonás alól. Az elnök mandátuma csak 2013-ban járna le.

A kezdeményezés nemzeti egységkormány felállítását is előirányozza, később választásokat tartanának, az ellenzéknek pedig be kell szüntetnie a tüntetéseket. Amennyiben Száleh valóban lemond, úgy a tunéziai és az egyiptomi elnök után ő lesz a harmadik vezető az arab világban, aki idén tömegtüntetések hatására távozni kényszerül a hatalomból. A tüntetők szombat este mindazonáltal közölték, nem hagynak fel a demonstrációkkal. Egy ellenzéki aktivista ezt azzal indokolta, hogy Száleh lemondásáig még egy hónap lenne hátra, az elnök pedig bármikor meggondolhatja magát.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

XVI. Benedek: az emberiség nem az evolúció véletlen terméke

Az emberiség nem az evolúció véletlen terméke - jelentette ki XVI. Benedek pápa nagyszombat este,… Tovább olvasom