Kisalföld logö

2018. 07. 16. hétfő - Valter 17°C | 27°C Még több cikk.

Javaslat a bálnavadászatot legalizáló kiskapuk ellen

Ausztrália szigorítaná azokat a szabályokat, amelyekre hivatkozva japán bálnavadászok "tudományos célból" gyilkolják a kihalóban lévő állatfaj egyedeit - jelentett be az ausztrál környezetvédelmi miniszter szombaton.
Peter Garrett elmondta: a javaslatokat a Nemzetközi Bálnavadászati Bizottság (IWC) jövő heti londoni találkozóján nyújtja be.

Az ausztrál politikus reméli, hogy az új tervezet elfogadása megszünteti azt a jogi kiskaput, amelyre hivatkozva Japán idén több mint ezer bálnát öl le. A jelenlegi, 1986-ban bevezetett szabályozás tiltja a bálnák kereskedelmi célú vadászatát, de Japán kihasználja azt a joghézagot, hogy a tudományos kutatási célokra a bálnafogás engedélyezett.

Az ausztrál javaslat olyan tudományos kutatásokra helyezné a hangsúlyt, amelyek nem járnak a bálnák leölésével, valamint az IWC hatáskörébe helyezné a bálnakutatás felügyelését. Peter Garrett szerint az új szabályozás bevezetése után Japán nem tudna azzal érvelni, hogy legálisan, a nemzetközi szabályokat betartva öli a bálnákat, és kénytelen lenne beszüntetni a környezetvédők, és az ausztrál kormány véleménye szerint is pusztán kereskedelmi célokat szolgáló bálnavadászatot.

A japán flotta ebben a vadászati szezonban ezer bálna leölését tervezi, a nemzetközi felháborodás ellenére. A bálnavadászokat a környezetvédők követik, de az ausztrál kormány is kiküldött egy hajót, hogy figyelje meg a japán vadászokat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Temetésen robbantotta fel magát az öngyilkos merénylő

Legkevesebb harminchárman meghaltak és ötvenen megsebesültek, amikor egy öngyilkos merénylő… Tovább olvasom