Kisalföld logö

2017. 11. 18. szombat - Jenő 3°C | 8°C Még több cikk.

Járvány - Visszautasította a spanyol bírálatokat a német kancellár

Visszautasította a hasmenésjárvánnyal kapcsolatos német magatartást ért spanyol bírálatokat Angela Merkel.


A német kancellár személyesen beszélt telefonon az éles bírálattal előállt José Luis Zapatero spanyol kormányfővel, és kifejtette: az illetékes hatóságok a kötelességüket teljesítették, amikor a fogyasztók védelme érdekében az állampolgárokat, illetve az Európai Uniót tájékoztatták a járvány terjedésének lehetséges forrásáról.
Zapatero előző napi nyilatkozatában kifogásolta, hogy a hamburgi egészségügyi hatóságok megalapozatlanul tették felelőssé a Spanyolországból importált uborkát a fertőzés terjedéséért, és ezáltal a spanyol gazdáknak óriási károkat okoztak.
A kancellár szóvivőjének péntek reggeli közlése szerint a német kancellár és a spanyol kormányfő megállapodott abban, hogy közös erőfeszítéseket tesznek a spanyol és a német gazdák európai uniós kártalanítása érdekében. Egyetértettek abban is, hogy a legfontosabb feladat most a súlyos járványt okozó, különleges EHEC-bélbaktériumot terjesztő forrás felderítése.
Ez utóbbival kapcsolatban továbbra is teljes a tanácstalanság Németországban. Szakértők szerint ebben a vonatkozásban jóformán egy tapodtat sem vitte előre a dolgokat az Egészségügyi Világszervezetnek az bejelentése, miszerint a kólibaktérium egy korábban nem ismert törzse felelős az immár nem csupán Németországot sújtó járvány kirobbanásáért.
Noha a németországi megbetegedések immár az összes tartományt érintik, a legtöbb fertőzést - magasan - az ország északi részén regisztrálták. Ebből adódóan, valamint a betegek étkezési szokásinak tanulmányozása alapján - és a spanyolországi uborka "kiesése" nyomán - jelen pillanatban változatlanul az a gyanú, hogy a baktériumot helytelenül trágyázott észak-németországi uborka, paradicsom és saláta hordozhatja.
Konkrét bizonyítékok azonban erre vonatkozóan nincsenek, miközben a járvány rohamosan terjed. Az eddigi németországi mérleg: 17 halott, csaknem 3000 megbetegedés, illetve gyanús eset. Az áldozatok száma tovább növekedhet, mert a fertőzöttek közül mintegy 500-an életveszélyes, vagy legalábbis válságos állapotban vannak. Esetükben már fellépett az úgynevezett a hemolitikus urémiás szindróma (HUS), amely súlyos vérszegénységet és veseelégtelenséget jelent.
A pénteki német lapok a járvánnyal kapcsolatban meglehetősen sötét képet festenek. A fertőzés - mint írták - egyértelműen megmutatta a politika és a tudomány határait. A német hatóságoknak a kiváráson és a reménykedésen alapuló stratégiája egyáltalán nem megfelelő - fogalmaztak. Az újságok rámutattak arra is: az okok feltárását nehezíti, hogy az egészségügy Németországban a tartományok hatáskörébe tartozik, ez pedig súlyos akadályokat állít az együttműködés, illetve a szükséges egyeztetés útjába.
A lapok bírálták a német kormány, illetve az illetékes hatóságok információs politikáját, hangoztatva: jobb ha az ember hallgat, amíg bizonyságot nem szerez. Ellenkező esetben csak hisztériát kelt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hárman meghaltak egy csehországi robbanásban

Három ember meghalt egy robbanásban, amely péntekre virradóra történt egy munkásszállóban az… Tovább olvasom