Kisalföld logö

2017. 10. 18. szerda - Lukács 12°C | 22°C Még több cikk.

Járvány - Kártérítés követelését fontolgatja Madrid

Megalapozatlannak tartja Madrid a spanyol termékekre néhány európai ország által bevezetett importkorlátozást, ezért fontolóra veszi, hogy kártérítési igényt nyújt be az Európai Uniónak (EU).
Mint Diego López Garrido európai uniós ügyekért felelős spanyol államtitkár hétfőn Brüsszelben kijelentette, az EHEC-bélbaktérium okozta hasmenésjárvány lehetséges forrásának vizsgálatát követően Németországban, Ausztriában vagy Belgiumban hozott intézkedések "indokolatlanok voltak az európai jog szerint."

"Európa a közös piac talaján áll, amely a személyek, az áruk és a tőke szabad mozgásáról szól. Ez a szabadság csak indokolt esetben korlátozható, és a jelenlegi helyzetben nincs olyan ok, amely ennek szükségességét alátámasztaná" - szögezte le a spanyol politikus.

López Gorrido megítélése szerint "nincs tudományos bizonyíték arra, hogy a Németországban tapasztalt hasmenéses megbetegedéseket egy spanyol termék okozza". Mint hangsúlyozta, a korlátozó intézkedés "elhamarkodott" és teljesen aránytalan, éppen úgy, mint azok a vádak, amelyek szerint bizonyos spanyol termékekben található a járványt kiváltó kórokozó.

A spanyol uniós államtitkár leszögezte: mielőtt bármilyen döntést hoznának az ügyben, meg kell várni az európai egészségügyi hatóságok által végzett vizsgálatok eredményeit.

A járvány miatt bevezetett korlátozó intézkedések miatt a spanyol zöldség- és gyümölcstermesztők vesztesége heti szinten eléri a 200 millió eurót.

Németországban eddig 14-en haltak meg az EHEC-baktérium okozta hasmenéses betegségben, és mintegy 1200 megbetegedést, illetve gyanús esetet regisztráltak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Járvány - Európán kívül is terjed a hasmenésjárvány

Németországon, sőt már Európán kívül is terjed a veszedelmes EHEC-baktérium. Tovább olvasom