Kisalföld logö

2018. 11. 14. szerda - Aliz 6°C | 13°C Még több cikk.

Japán és magyar tehetségek zenélnek a Zeneakadémián

A tokiói Musashino Zeneakadémia Szimfonikus Zenekara Liszt, Kodály és Csajkovszkij műveket játszik szerdán a Zeneakadémia nagytermében.
A szólisták a budapesti Zeneakadémia jelenlegi és egykori hallgatói lesznek, vezényel Berkes Kálmán, a Musashino Academia Musicae professzora. Nyolc év után látogat ismét Magyarországra a patinás tokiói magánegyetem szimfonikus zenekara - közölte az MTI-vel a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem sajtóirodája.

Az egyetem legtehetségesebb hallgatóiból alakult, Liszt Les Preludes című művét és A-dúr zongoraversenyét, Kodály Háry János és Székelyfonó című daljátékának részleteit, valamint Csajkovszkij VI. (Patetikus) szimfóniáját adja elő.

A zenekart Berkes Kálmán, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem egykori hallgatója, a Musashino egyetem tanára vezényli. A koncerten szólistaként a Zeneakadémia mai és volt diákjai, a japán vendégszereplésükről nemrégiben hazatért Vincze Klára és Pataki Potyók Dániel ének szakos növendék, valamint Farkas Gábor zongoraművész működik közre. A Musashino Academia Musicae 1929-ben azzal a céllal jött létre, hogy Japánban is ismertté tegye a nyugati klasszikus zenét. A tradicionális hangszere-, ének- és zenetanári oktatás mellett külön képzési program keretében gondozzák a kivételes tehetségeket.

Az egyetem számos növendéke szerzett nevet a nemzetközi komolyzenei életben, szimfonikus zenekara pedig az európai hangversenytermek kedvelt fellépője. A Musashino egyetemet az európai zenei hagyományhoz való kötődésének megfelelően szoros kapcsolat fűzi a budapesti Zeneakadémiához is: három évtizede fogad magyar oktatókat. A világ egyik legnagyobb magánkézben lévő zeneiskolája idén ünnepli fennállásának 80. évfordulóját.

Fukui Naotaka rektort a japán-magyar kulturális kapcsolatok ápolásáért a magyar állam Pro Cultura Hungarica-díjjal ismerte el. A Musashino Zeneakadémia Szimfonikus Zenekara Budapest után Pécsett, Debrecenben, Győrött és Tatabányán is fellép. A vidéki helyszíneken Takenaka Chie és Arai Marina játszik zongoraszólót.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megnyílt a világ legnagyobb népünnepélye, az Oktoberfest

Több ezer, többnyire bajor népviseletbe öltözött ünneplő jelenlétében - már szeptember harmadik… Tovább olvasom