Kisalföld logö

2018. 08. 17. péntek - Jácint 17°C | 28°C Még több cikk.

Japán atom - Még több embert telepítenének ki

A japán kormány csütörtökön bejelentette, hogy megvizsgálja a március 11-i földrengés és szökőár nyomán megsérült Fukusima-1 atomerőmű körül kiürített 20 kilométeres övezet további 10 kilométerrel való bővítésének szükségességét.

Jukio Edano kormányszóvivő elmondta, a szóban forgó 10 kilométer széles sávban található települések lakóitól eddig csak azt kérték, maradjanak otthon, most azonban azt tanulmányozzák, hogy a megsérült nukleáris létesítmény helyreállításának várható elhúzódása és az egészségügyi kockázat esetleges növekedése miatt nem lenne-e indokolt őket is kiköltöztetni. A kormány 50 milisievertben határozta meg az egészségre már káros éves sugárdózis mértékét, ellenben a japán atombiztonsági hivatal már azoknak a területeknek a kiürítését is elrendelné, ahol egy év alatt átlagosan 20 milisievertnyi sugárterhelés éri az embert.

Jukio közölte: a jelenlegi helyzetet figyelembe véve elképzelhető, hogy a tokiói vezetés változtat a kitelepítéshez szükséges - korábban megjelölt - határértéken. Csütörtökön a japán kormányszóvivő újságírók kérdésére azt is elmondta: vizsgálják annak lehetőségét, hogy a sérült atomerőmű 20 kilométeres körzetéből kitelepítettek egy rövid időre - a biztonságuk szavatolása mellett - visszamehessenek otthonaikba és elhozhassák onnan értéktárgyaikat, illetve személyes dolgaikat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ziegler ostyákat vontak ki a forgalomból Ausztriában

Ausztriában kivonták a forgalomból a magyar Ziegler ostyagyár két termékét egyes gyártási tételeit… Tovább olvasom