Kisalföld logö

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos -1°C | 2°C Még több cikk.

Japán állampolgárai védelmének szavatolását követeli Kínától

Japán azt követeli a kínai kormánytól, hogy szavatolja a területén élő japán állampolgárok biztonságát - jelentette be szombaton Gemba Koicsiro japán külügyminiszter.
Tokió azért kényszerül erre a lépésre, mert - mint az EFE spanyol hírügynökség jelentette - a japán-kínai szigetvita megoldatlansága miatt Kína mintegy húsz városában körülbelül 40 ezer ember tüntetett japánellenes jelszavakat skandálva. Több helyen erőszakos formában is kifejezésre juttatták a Japánnal szembeni tiltakozásukat.

Így Pekingben mintegy ezer ember demonstrált a japán nagykövetség közelében, áttörte a rendőrségi kordont, majd különböző tárgyakkal megdobálva az épületet. Hasonló megmozdulások kezdődtek Sanghajban is, ahol a tüntetők az ottani japán konzulátushoz akartak vonulni. A rendőrség kordont vont az épület köré. A déli Hunan tartományban lévő Csangsában mintegy tízezer ember vett részt egy tüntetésen, ahol állítólag japán zászlót is égettek.

Számos tiltakozó megmozdulást szerveztek - vélhetően az interneten keresztül - Csianban és Szucsouban. A keleti Csingtaóban a tiltakozók megtámadtak egy japán termékeket árusító bevásárlóközpontot.

Japán és Kína évtizedek óta egyaránt magának követeli a Kelet-kínai-tengeren fekvő, kínaiul Tiaojü-, japánul Szenkaku-szigeteket. A feszültség augusztusban éleződött ki, amikor kínai aktivisták szálltak partra az egyik lakatlan szigeten, és kitűzték a kínai zászlót. A japán hatóságok elfogták, majd később elengedték őket. Válaszul egy másik szigeten japán nacionalisták szálltak partra, ami ellen Peking élesen tiltakozott.

A legsúlyosabb ellentéteteket azonban az robbantotta ki, hogy a hét elején a japán kormány bejelentette: "állami ellenőrzés" alá vonja a szigetek jelentős részét. A történteket Peking szuverenitása súlyos megsértéseként értékelte. Tovább élezte a helyzetet, hogy pénteken hat kínai őrhajó hatolt be japán vizekre.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Iszlámellenes film - Tengerészgyalogosokkal erősítették meg a kartúmi amerikai követség védelmét

Gyorsreagálású amerikai tengerészgyalogos szakasz utazott a szudáni fővárosba, hogy megerősítse az … Tovább olvasom