Kisalföld logö

2017. 08. 19. szombat - Huba 19°C | 31°C Még több cikk.

Japán - Megugrott a sugárzás szintje a fukusimai 1-es reaktorban

A legmagasabb sugárzási szintet mérték a Fukusima-1-es atomerőműben a márciusi katasztrófa óta - közölte szombaton a földrengés és szökőár következtében megrongálódott erőmű üzemeltetője.
Mint a Tepco (Tokyo Electric Power Co.) energetikai társaság képviselője elmondta, "a rendkívül magas, óránként 4000 millisievert értéket az egyes reaktorblokk földszintjén rögzítették".
A Tepco szakértőinek feltételezése szerint a sugárzás váratlan megugrása "valószínűleg arra vezethető vissza, hogy gőz szabadul ki a reaktor alsó nyomáskiegyenlítő kamrájához tartozó rendszer egyik sérült csövéből". Emellett "ebből a szakaszból víz is szökik, amelynek a hőmérséklete meghaladja az 50 Celsius fokot" - jelentette az ITAR-TASZSZ.
Az adatokat az az amerikai robot szolgáltatta, amelyet pénteken küldtek be a nukleáris balesetben leolvadt egyes reaktorblokk épületébe.
Előző nap egy ideig kilenc dolgozó is tartózkodott ugyanott, hogy felszereljen egy belső nyomást mérő műszert. A Tepco közlése szerint a technikuscsoportot ért sugárdózis nem haladta meg a 4 millisievertet.
A nukleáris létesítményekben mentésen dolgozók számára a japán hatóságok évi 250 millisievertes sugárdózist engedélyeznek maximális értékként, míg a normális háttérsugárzás értéke évi 1 millisievert lehet.
A Tepco képviselője hangsúlyozta, hogy jelenleg nem terveznek semmilyen munkálatot az egyes reaktorblokk épületében, ehelyett alaposan tanulmányozzák a kialakult helyzetet, egyebek közt ipari robotok segítségével.
Szakértők megállapítása szerint a magas sugárzási szint megnehezítheti a berendezések helyreállításán és az alsó helyiségeket elárasztó radioaktív víz kiszivattyúzásán dolgozó munkások feladatát.
A Tepconál ezzel szemben azt állítják, hogy az egyes reaktorépületben kialakult helyzet nem befolyásolja érdemben a következő hónapokra tervezett általános munkálatokat, köztük a szivárgások felszámolását, a reaktorok hűtését, az úgynevezett hideg leállásra való átállás feltételeinek megteremtését.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Trianon - A Magyarok Világszövetsége Versailles-ban tartott nagygyűlést

A versailles-i kastély parkjában található Nagy-Trianon palota előtt tartott nagygyűlést szombaton a… Tovább olvasom