Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

Január végéig távozik posztjáról az amerikai pénzügyminiszter

Január vége előtt távozik posztjáról Timothy F. Geithner amerikai pénzügyminiszter - erősítették meg pénteken amerikai médiaforrások.
Január vége előtt távozik posztjáról Timothy F. Geithner amerikai pénzügyminiszter - erősítették meg pénteken amerikai médiaforrások.

Geithner, aki az utolsó képviselője Obama eredeti gazdasági csapatának, kulcsszerepet játszott abban, hogy a 2008-as pénzügyi válság idején közpénzből adjanak mentőcsomagokat az összeomlás szélére sodródott magánvállalatoknak. Részese volt a kongresszussal a "költségvetési szakadék" elkerüléséről és az adósságplafon tavalyelőtti megemeléséről folytatott tárgyalásoknak is.

A pénzügyi tárca vezetője december 31-én jelezte, hogy az Egyesült Államok ismét elérte - ezúttal 16,4 trillió dolláros szinten - az adósságplafont. A minisztérium rendkívüli intézkedéseket foganatosított, hogy februárig fedezni tudja a kormányzati kiadásokat. Ha a következő hetekben a kormánynak nem sikerül megegyeznie a további hitelfelvétel lehetőségéről, akkor ismét előállhat a technikai csőd veszélye, amely komolyan visszavetheti az egész világgazdaságot.

A pénzügyminiszter, akit az elnöknek már többször sikerült rávenni a maradásra, a Fehér Ház illetékeseinek és a Wall Street képviselőinek egyaránt jelezte: ezúttal nem lehet majd eltéríteni szándékától. A távozás valószínű idejéről elsőként a Bloomberg hírügynökség számolt be.

Geithner korábban jelezte, hogy a január 21-i hivatalos elnöki beiktatás "körül" szeretne kilépni a tárcától, de több elemző úgy vélekedett, hogy még meggondolhatja magát. A pénzügyi tárca pénteken közölte, hogy a távozás pontos időpontját akkor közli, ha már kijelölték a miniszter utódját.

Washingtonban széles körben Jack Lewt, a Fehér Ház kabinetfőnökét tartják a legesélyesebbnek a megüresedő bársonyszék betöltésére. Az elnöki hivatal volt költségvetési igazgatójának kinevezését azonban több vezető republikánus politikus ellenezné, ami tovább ronthatja a Fehér Ház és a kongresszus amúgy is feszült viszonyát.hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A támadók kegyetlenségéről beszélt az Indiában megerőszakolt nő barátja

Első ízben szólalt meg a nyilvánosság előtt az egész Indiát megrázó múlt havi bűnügy egyik áldozata. Tovább olvasom