Kisalföld logö

2018. 02. 18. vasárnap - Bernadett 0°C | 6°C Még több cikk.

Január 26-a előtt nem végzik ki Szaddám Huszeint

A Fehér Ház számításai szerint valószínűleg szombaton akasztják fel Bagdadban a halálra ítélt volt diktátort, Szaddám Huszeint. Az iraki igazságügyi minisztérium illetékese szerint január 26-a előtt nem végzik ki a halálra ítélt Szaddám Huszein iraki exdiktátort.
Az iraki igazságügyi minisztérium egyik magas rangú tisztségviselője pénteken cáfolta azt az értesülést, miszerint az amerikai erők átadták Szaddám Huszein exdiktátort az iraki kormány őrizetébe, ami nyilvánvalóan egy további lépés volna a kivégzéshez vezető procedúra keretében.

Az egyik ügyvéd korábban azt mondta, amerikai tisztségviselők megkérték őt, hogy szedje össze Szaddám Huszein és Barzán at-Tikríti - a volt diktátor egyik féltestvére - személyes tárgyait. Utóbbit szintén halálra ítélték.

Közben több vezető amerikai tévétársaság is úgy értesült, hogy még az idén végrehajtják Szaddámon a halálos ítéletet.

A CBS úgy tudja, az irakiak csütörtökön indítványozták, hogy Szaddám kerüljön át amerikai őrizetből irakiba. A tévétársaság információi szerint az amerikai hadvezetés 36 órán belül teljesíti az irakiak kérését.

A halálraítélt volt iraki diktátor, Szaddám Huszein csütörtökön találkozott két féltestvérével, akiknek üzenetet adott át a családja részére - közölte egy ügyvéd. Badi Aref, Szaddám egyik ügyvéde elmondta: Szaddám Huszein saját kérésére találkozott anyai ági féltestvéreivel, Szabavi Ibrahim al-Haszánnal és Vatban Ibrahim Haszan al-Tíkritivel, akiket amerikai fogságban őriznek. A találkozón, amelyet Szaddám erős őrizet alatt tartott börtöncellájában tartottak, a volt elnök leveleket adott át féltestvéreinek a családja számára. "Nyilvánvaló, hogy nincs tudomása annak részleteiről, ami körülötte folyik, és arra készül, hogy mártírként áldozza fel életét az országért" - tette hozzá az ügyvéd.

Amerikai és iraki források egymásnak ellentmondóan nyilatkoztak a halálos ítélet végrehajtását illetően: míg egy nevének elhallgatását kérő amerikai kormányilletékes csütörtökön a texasi Crawfordban úgy vélte, hogy a kivégzést feltehetően már szombaton végrehajtják, iraki illetékesek szerint azonban egy hónapon belül nem várható a kivégzés.

Egy kabinetminiszter szerint az egy hétig tartó vallási ünnep késleleti az ítélet végrehajtását. A Szaddám idejében elfogadott büntető törvénykönyv tiltja a kivégzéseket vallási ünnepek idején. A mekkai zarándoklat keretében három napig tartó íd al-adha pénteken kezdődik. Egy bagdadi amerikai szóvivő megerősítette, hogy Szaddámot továbbra is egy amerikai irányítás alatt lévő börtönben tartják fogva, és a helyzetében bekövetkező bármilyen változást biztonsági okok miatt titokban tartják.

Louise Arbour, az ENSZ emberi jogi főbiztosa csütörtökön önuralomra intette az iraki hatóságokat Szaddám Huszein halálos ítéletével kapcsolatban. Mint mondta, aggodalmai vannak az eredeti per pártatlanságával kapcsolatban. A fellebbviteli eljárásban hozott ítélet hosszú és összetett döntés, amelyet alaposan tanulmányozni kell - szögezte le közleményében Louise Arbour. "Számos aggodalom merült fel az eredeti per pártatlanságával kapcsolatban, és garanciára van szükség arra vonatkozóan, hogy ezeket a kérdéseket minden részletre kiterjedően kezelik. Egyben felszólítom az iraki hatóságokat, hogy az ilyen esetekben ne járjanak el meggondolatlanul az ítélet végrehajtásában" - áll a közleményben. Arbour hangsúlyozta, hogy a nemzetközi közösség érdeke az, hogy megbizonyosodjék róla: a halálos ítéletet hitelt érdemlő és pártatlan per és fellebbezés után rótták ki.

Az iraki fellebbviteli bíróság kedden hagyta jóvá a Szaddám Huszeinre kirótt, kötél által végrehajtandó halálos ítéletet. Az iraki Legfelsőbb Bíróság szabályzata szerint az ítéletet 30 napon belül kell végrehajtani. Az ország korábbi teljhatalmú vezetőjét ez év november 5-én ítélte halálra az iraki különleges törvényszék a Dudzsail faluban 1982-ben az iraki biztonsági erők által végrehajtott mészárlás miatt, amelynek 148 áldozata volt.

Bush elnök texasi birtokán csütörtökön magas rangú biztonságpolitikai vezetők gyűltek össze, hogy megvizsgálják, hogyan lehetne, illetve kellene változtatni az Egyesült Államok Irak-politikáján. A tanácskozáson részt vevő egyik vezető név nélkül közölte, az Irakban állomásozó erőktől olyan információkat kapott, amelyek alapján valószínűsíthető, hogy szombaton végzik ki a halálra ítélt Szaddám Huszeint. Az informátor hozzátette, a döntés az iraki kormány kezében van. A kérdésre, miszerint a kivégzés nem vált-e ki újabb erőszakhullámot, a washingtoni bennfentes azt mondta, a lázadók eddig is minden lehetőséget megragadtak, hogy támadásokat indítsanak

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lezuhant egy helikopter Anglia partjainál

Hat ember meghalt, egy pedig eltűnt, amikor tengerbe zuhant egy helikopter szerdán Anglia partjaitól… Tovább olvasom