Kisalföld logö

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 12°C | 23°C Még több cikk.

Jakuzákat tartóztatott le a japán rendőrség

Azzal gyanúsítják őket, hogy busás hasznot hozó, kiterjedt pénzbeszedési rendszert működtettek a bűnszövetkezeten belül, és a befolyt pénz után nem adóztak.
A japán rendőrség letartóztatta a szervezett alvilág, a jakuza egyik legjelentősebb csoportjának három vezetőjét, akiket azzal gyanúsítanak, hogy busás hasznot hozó, kiterjedt pénzbeszedési rendszert működtettek a bűnszövetkezeten belül, és a befolyt pénz után nem adóztak.

Az ország déli, Kjúsu szigetén működő, Kudokaj nevű csoport három vezetőjéről van szó. A csoport első számú emberét, a most 68 éves Nomura Szatut már tavaly szeptemberben őrizetbe vették, és jelenleg bírósági eljárás folyik ellene gyilkosság és gyilkossági kísérlet vádjával.

A nyomozószervek arról számoltak be kedden, hogy az összegyűjtött bizonyítékok szerint a bűnszövetkezet tagjai mintegy 227 millió jent (több mint 1,8 millió dollárt) fizettek be Nomurának. A pénzt a jakuza-tagok Nomura családtagjainak bankszámláira küldték, akiknek ezért mintegy 88 millió jen (717 ezer dollár) adót kellett volna befizetniük, de nem tették meg.

Japánban most első ízben indítanak bűnvádi eljárást a pénzbeszedési rendszer miatt a jakuza tagjai ellen. A fukuokai rendőrség egyik képviselője kifejtette: az ilyesfajta, a maffiafőnököknek teljesített befizetések újabb és újabb bűncselekmények elkövetésére kényszerítik a bűnszövetkezet tagjait, és ez az alvilági szokás hatalmas, társadalomellenes rendszerré nőtte ki magát.

Az alvilág körkörös kezességi rendszere és a bűnözők hallgatási fogadalmai miatt a hatóságoknak mindeddig nem sikerült összegyűjteniük olyan bizonyítékokat, amelyek hasonló bűnvádi eljárások elindításához elegendőek lettek volna. Most azonban szert tettek a jakuza köreiből való informátorokra és megszereztek néhány számviteli könyvet, amelyek a Kudokaj "fekete kasszáját" gyarapító pénzmozgásokra lehet következtetni. Szakértők szerint ha ezúttal sikerrel járnak a bűnüldöző szervek, akkor felgöngyölíthetővé válik a japán alvilág adományrendszere.

A Kudokajnak mintegy 900 tagja van és a jakuza egyik legveszélyesebb csoportjának számít. Jellemzően Kjúsú szigetének északi részén tevékenykedik, ahol tagjai csak 2009 és 2013 között mintegy félszáz nagyobb bűncselekményt követtek el. Főképpen rajtaütések és zsarolások írhatók a számlájukra.

A rendőrség becslése szerint a japán alvilágnak összességében mintegy 80 ezer tagja van. A kemény magot 41 ezer profi fegyveres bűnöző, a maffia "reguláris harcosai" képezik. A bűnözői csoportok gyakran beépülnek cégekbe vagy szélsőjobboldali szervezetekbe. Bevételeik zsarolásokból, hazárdjátékokból, prostitúcióból, fegyver- és drogkereskedelemből, tőzsdespekulációkból származnak, de érintettek az építőiparban és az ingatlanpiacon is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megölték az al-Kaida jemeni vezetőjét

A megölt Nasszer al-Vahajsi egykor Oszama bin Ladennek, az al-Kaida vezérének egyik bizalmasa volt,… Tovább olvasom