Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

Izrael pilóta nélküli repülőgépekkel harcol

Az izraeli légierő olyan pilóta nélküli repülőgépeket állított hadrendbe, amelyek képesek elérni akár Iránt is - jelentették be vasárnap katonai források.


A Heron TP típusjelzéssel ellátott drónok húsz órán át képesek egyfolytában a levegőben maradni, és főként felderítési célokat szolgálnak. A gépek kimondottan nagy méretűek, a szárnyak fesztávolsága 26 méter.

A légiflotta avatási ünnepségén a Tel-Nof bázison megjelent tisztek nem árulták el, hogy hány ilyen gépet állítanak hadrendbe. Arra a kérdésre sem válaszoltak, hogy Irán elleni célokra fejlesztette-e ki őket az Aerospace vállalat. Izrael attól tart, hogy Irán atomfegyvert akar gyártani, és többször is értésre adta, hogy akár katonai csapással is megakadályozza ezt, ha a diplomáciai erőfeszítések sikertelenek maradnak.

Olvasóink írták

25 hozzászólás
12
 • 25. meir 2010. február 28. 21:06
  „24-Dorges!!
  -en mar 1945 Oktobere ota itt elek!!! Kozvetlenul Auschwitz utan jottem ide!! Elfogadtatni magam??
  haaaaat,ugye egyszeru volt mert szuksege volt az ujonan alakulo hadseregnek,olyanokra mint en is!!
  itt nalunk,ha egy part a valasztasokon tett igeretet nem tartja be,sehogy sem,azt akar ido elott is felre lehet allitani,elorehozott valasztasokon!!”
 • 24. Dörgés 2010. február 28. 00:30
  „Lenne mit tanulni Izraeltől. Nálunk is demokrácia van, mindenki tudja a jogai csak a kötelességét nem. Nyugodtan beszélhetsz, véleményt nyilváníthatsz, sztrájkolhatsz csak éppen
  le arják. Itt a politikusok mentelmi jog mögé bújnak, most is elhúzzák a nép előtt a mézes madzagot, lévén választás lesz. Most mindent mindegyik ígér. Ha bevinnének itt egy politikust? Másnap mehet az illető a híd alá lakni, még munkanélkülit sem kapna. Itt egy ilyen sorkatonai szolgálatnál az ország fele orvosi papírt szerezne másik fele öngyilkos, lenne. Te mióta élsz kint? Nehéz volt elfogatatni magadat a közösséggel?”
 • 23. meir 2010. február 27. 19:36
  „22-es!!Dorges!!
  Hat igen!! ugye itt nalunk mind a mai napig,Kotelezo a szolgalat a seregben es 3-ev a Ffi-aknak,es 2-ev a Noknek!!!Igen,nalunk a Nok is kotelesek szolgalni!! ezido alatt ki-ki otthon tartja-(viszi-hozza)- a fegyveret!
  a szolg.utan,meg 50-eves korig a Ffi-ak,es 45-eves korig a Nok,Tartalekosok,es 3 havonta kotelesek lokikepzesen resztvenni!!
  A Torveny-(Hala´ha heberul)-MINDENKIRE egyarant ervenyes!!Pl,; egy hivatalban levo minisztert,is minden kulonosebb magyarazat nelkul be lehet vinni az orsre kihallgatni!!!
  Nalunk a Demokracia,valoban erezheto!!
  A katonai kikepzes rendkivul kemeny!!!!Mar a harmadik honap vegen azonnal az elso vonalba kerul az ujonc,
  magyarul,-Egy-egy alkalommal ejjel bevetesre kerul,terroristak elfogasaban,ami kulonosen eletveszelyes!!
  aztan a chek-pointok szolgalata!!-ez 24/24 es 7nap/7nap -(non-stop)-Eletveszely 1000%-ig!!!”
 • 22. Dörgés 2010. február 27. 17:09
  „Nálunk csak megy magköpködő, van a rendőröknél, a különleges egységeknél meg minden, csak éppen különböző kaliberekben (hátrány hamar ki fogynak, ha valami nagyobb gáz van).
  Képzés és gyakorlási lehetőséget saját zsebül oldják meg. Szarul is vannak fizetve (Bocs, de ez az igaság.)
  Itt elég a rendőrnek az érettségi, nagyon gyenge fizikummal és önvédelmi, közelharci, kéztus, mentális képzéssel. Természetesen van kivétel, de őket meg kinézik, mert Rambonak hiszik, azt képzelik, örültek. Sorkatonai szolgálat meg szüntetése óta nagyon nehéz normális embereket összeszedni. Orvosi vizsgálat után kb. 50%, fizikai teszt után a maradéknak 50%, sikeres szakvizsga és pályán maradók (fizetés miatt) 12-14% távozik a rendőrségtől 5 éven belül. És nem igen népszerűek, mert itt inkább a pénz birságra kényszerítik őket (nagy a kormány pénz igénye) a bűnüldözés helyett. Mindenkinek vannak túlzót jogai, és nem mernek hatásosan fellépni a tettesek, elkövető ellen. Egy esetre 10 büntetési tétel van és az ügyvédek mindig meg találják a kis kaput.
  Felszerelésüket központilag szerzik be ,,verseny ,,kiírással. Őket nem kérdezik, mi kell, milyen kell. Stand, legolcsóbbat kapják. Természetesen attól, aki a legtöbbet teszi az asztalra, valahol. Autójuk éles esetben életveszélyes, nincs meg erősítve a kaszli, nincs térelválasztó a hátsó és első ülések közt. Mellényeket most szereztek be, de életveszélyesen tárolják, és nem hallotta, arról hogy volt-e felül vizsgálva.”
 • 21. meir 2010. február 27. 16:07
  „Dorges!
  nalunk most volt egy bemutato a kulonleges egysegekrol akik kis csoportokban civilben motorokkal jarjak a varost,es fel vannak szerelve olyan detektorral,ami 500 meteres korben jelzi a Plastic robbanoanyagot akar csak 1 grammos mennyisegben is!!
  Ok fel vannak szerelve az uj TAVOR/TAV-21 karbellyal!!oldal fegyverkent; a Yericho 11mm-es valtozattal!!rendkivulien jol kikepzett egyenekrol van szo,akar kozelharcban is,hiszen elengedhetetlen feltetel a minimum 2-danos vegzettseg a Krav-Maga teruleten!!
  Meglehetos biztonsagerzetet nyujt a jelenletuk!!”
 • 20. Dörgés 2010. február 27. 11:39
  „Mi egy fegyver bemutatón volt lehetőségünk ki próbálni. A 8 év alatt 3 bemutatóra és gyakorlatra tudtam ki jutni! Ezért is írtam a TAR C21-röl mert ezt tudtam kipróbálni. Sajna nem tudok angolul, egyik kolléga tolmácsolt és itthon nem igen tudok időt fordítani az ismeretem bővítésére. És az egész bemutatót 2 napba sűrítettük, ami édes kevés. Több mint 300 cég cucca volt szemléltetve. Cz-terméktöl, RPV-techniai módszeralkalmazásig. Magyar szokás hogy ilyenre csak szűken mérték a pénzt a volt főnökeim. Ők 2 hetet voltak kint....De az ismeretbővítésüket máshol bizonygatták.. Ezért is hagytam ott a céget és kerestem egy jobb munkahelyet. De így is érintem (sajnos a fegyvereket, pontosabban a robbantó szerek és társai területet, főleg a túlhevült gáztartályok területén) néha e tudásommal. De az új munkahelyemen nem lehet egy Gepárddal futkározni. Más technikai kísérletre meg nem nyitottak, pedig vannak egyszerű meg oldások. Csak ki kell taposni az ösvényt.”
 • 19. meir 2010. február 27. 01:28
  „18-as!Dorges!!
  ma neztem utana egy kisse tuzetesebben es megtalaltam az egyik szekrenyben az elhunyt-(terrorista merenyletben)-felesegem Galil karabelyat!!emlekbe megtarthatom,a Tsahal szerint!
  Szimpla osszeszereles mint az M-16 eseteben,es tuzero,mint az AK-47 eseteben!! kituno fegyver!!
  a Golan-on akar 3200 meteres magassagban -20°on is kituno,de akar a Negev sivatagban +35°on is!!
  viz alatt 5 lovest lehet vele leadni,mig el nem telik vizzel a zardugattyu!!
  lehet felre ertettel,nekem nem a mini Uzi-m van,hanem a valltamaszos-(alulrol kihajthato) hosszitott csovel!!
  Full Automat!!!!magyarul,amint a tarat a helyere teszed,onmagat tolti azonnal,neked csak lonod kell!!!”
 • 18. Dörgés 2010. február 26. 16:39
  „TAR C21 5.56mm-röl tudok mondani valamit. Csak egyszer volt a kezembe. Könnyebb és több az alkatrész benne, mint a klasszikus UZI-ban. (Szerintem nagyobb a hiba lehetőség, pláne egy frankó homok vihar után. Bár vízálló) És drágább. Egyelőre csak az elit egységek kaptak belőle. Más országban nem igen nyitottak rá. Inkább a régieknél maradnak.
  Lövés nélkül: könnyű jó a súlypont elosztás és két kezes. Csőrövidítés miatt csak közel és épületen belüli harcot nézzek ki belőle. Bár van rajta optikai rögzítési lehetőség. A lézer célzója is gyenge 0.4 W-os, nagy távban csak cserével lehet használni (pláne ha szélmozgás miatt van egy kis por a levegőben.) 5.56-tal is a közel és épület harcra van tervezve. Tán a spec. fejlesztésű lövedékekkel lehet nehéz, megerősítet cél (ok) elküzdésére. Tára vigyázni kell, mert műanyag kinézetű, bár masszív. Kérdés hogy reagál -20- +50C fokon? Masszív, válltámasz a kéztusban alkalmazható.

  Lövéssel: érkékesen kicsi a visszarúgása és könnyen lehet célról célra vezetni minimális az oldal elhúzása. Tár csere szinte egy kezes és jól behelyezhető.(Élesben szinte bevezeti magába a tárat, némi gyakorlatban így nem kell levenni a szemedet a célról.) Hüvely kivetése erős, fal melletti alkalmazásnál a használó nyakába visszaeshet a forró hüvelyk.
  Egyes lövés: pontos (Bár előttem lévő barom hosszúan meg húzatta és nem tudott teljesen visszahűlni)
  Hármas lövést: nehezen tudtam össze hozni (több időt kellet, volna eltölteni együtt)
  Teljes sorozat: a végére pontatlan lett, kicsit szórt, körkörösen.
  Összességében Jó kezelhető, könnyű viselése akár 24 órán keresztül. Ideális épületen belüli, kísérői, közel védelmi alkalmazásra. Rejtet viselése kicsit maccerás de megoldható.
  Cső csere viszont csak békés körülmények közt ajánlót, lévén egy-két, alkatrészt ki kell szerelni.
  Karban tartása igényes, körülményes, kényes. (Na, ja nem Kalasnyikov)
  Általános használtra kicsit hosszabb csővel tudnám el képzelni.”
 • 17. meir 2010. február 26. 14:52
  „16-os!Dorges!
  no es mi a velemenyed a legujabb-(Israel Military Industrie)-gyartmanyu Tavor/TAV-21 Karbelyrol??
  Nekem meg a klasszikus UZI van,mert 48´ban az volt a szolgalati fegyver!”
 • 16. Dörgés 2010. február 26. 14:35
  „(EZ MINDENKINEK SZÓL!) És hülye ki azt hiszi, nem lehet tanulni. Már csak egy vitából is lehet tanulni. Főleg ha kívülről figyel, szemlél. Tudni kell különbséget, tenni az igaság és a ,,önfejűség" között.”
 • 15. Dörgés 2010. február 26. 14:29
  „Meri, minden néptől, vallástól, embertől lehet valamit tanulni vagy példát, venni. J)”
 • 14. meir 2010. február 25. 14:51
  „13-Dorges!
  En Koszonom,hogy vegre Valakivel tudok ertelmesen megvitatni valamit,anelkul hogy.............,mint sok-sok
  massal torteno vita eseten,ami utan ugye igazan elmegy a kedvem az egesztol!!”
 • 13. Dörgés 2010. február 24. 23:34
  „Köszi. Neked is, nekem is igaza van. Igy kell beszélni. Köszi. :-)”
 • 12. meir 2010. február 24. 17:01
  „11-Dorges!!
  Ja kerlek!! az hogy az Amcsik tovabb fejlesztik a szamukra eladott Heron Robot repuloket,az mar csak rajuk tartozik!!
  mi abban nem vagyunk felelosse tehetok semmilyen fokon!!
  Az Israel Air Force altal alkalmazott gepek,kizarolag felderitesre es esetleges Onmegsemmisitesre vannak beallitva!! az benne lehet a "pakliban" hogy a Nagyereju Onmegsemmisitest" celra rarepulessel hajtja vegre!”
 • 11. Dörgés 2010. február 23. 15:37
  „Meir. 2008 óta folyamatosan fejlesztik és módosítják. Amcsik, pl. Afganisztánban már rakétával együtt vetették be. Igazad van, régen csak célra vezetés volt a feladatuk és felderítés. De hamar rá jöttek hogy a támadó gép célba juttatási idő alatt a ,,szemüket" hamar ,,kilopják", leszedik. Így a megtalálni, és azonnal lecsapni elvet alkalmazzák. Részükről így kevesebb a technikai veszteség lévén a rob.rep. földi támadás ellen megelőző csapást tud végre hajtani a saját védelme érdekében.”
 • 10. meir 2010. február 22. 16:49
  „Dorges!!
  en is lattam mar ilyet!!
  de ezek a droon-ok nem alkalmasak arra a celra!! kizarolag celba iranyitjak a raketat amit masik gepekrol lonek ki!!! Az Israel Aircraft Industrie,az egyik legkivalobb a vilagon!!meg a Kinaiak is tolunk veszik a Droon-okat!!”
 • 9. nimet 2010. február 22. 15:12
  „megoldják az atombomba kérdés Iránban is ,ugy mint ahogyan a 80as évek elején megoldották irakban. felszállt pár F16-os és volt Osirak I - II , nincs osirak I-II.
  annyi különbséggel,hogy most a gépek mások lesznek. volt egy kis diplomáciai felháborodás utána, de senki (orosz,amerika,kina) nem feszegette nagyon. egy probléma megoldodott.”
 • 8. Dörgés 2010. február 22. 11:55
  „A gép hasára egy szintetizált résradart tartalmazó konténert függesztettek, orra alatt pedig Elop szenzorrendszer található. Ez utóbbi különböző fénytartományban üzemelő kamerát tartalmaz, amellyel bármilyen időjárási viszonyok között lehet vizuális felderítést végezni. Számos antennája elsősorban információgyűjtésre, azaz ellenséges adások elfogására szolgál. A gép képes közvetlen műholdas kapcsolat létesítésére is.

  A gép érzékelői könnyen cserélhetőek, így bármely küldetéshez gyorsan előkészíthető. A szintetizált résradar antennájának elhelyezkedése különösen árulkodó. Ez ugyanis előrenéz, így elsősorban támadó feladatok ellátása során lehet leginkább hasznát venni. Ha a gép fő feladata megfigyelés lenne, akkor az antennákat a gép hossztengelyével párhuzamosan helyezték volna el, hiszen így nagyobb területet tud lefedni. A konténerből lefele meredő antenna arra enged következtetni, hogy a felderített célokat a robotrepülőgép képes valós időben megosztani más eszközökkel is.

  Az izraeli légierő a négytonnás Eitan robotrepülőgép - amelyet Heron TP-nek is neveznek - kísérleti repüléseit 2008-ban hajtódták végre.”
 • 7. Dörgés 2010. február 22. 11:30
  „Bocsi, meir, láttam már felderítő gépet, rakétatámadást intézni célpont ellen. Sőt drága gépet, célpontba becsapódni is.”
 • 6. Dörgés 2010. február 22. 11:29
  „Meri, láttam már felderítő gépet, rakétatámadást intézni célpont ellen. Sőt drága gépet, célpontba becsapódni is.”
25 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ausztriai buszbaleset - Még nem készült el a jelentés

A buszvezető tanúként való kihallgatása szombaton megtörtént, de még várnak a tachográf adataira és… Tovább olvasom