Kisalföld logö

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos -1°C | 2°C Még több cikk.

Izrael felfüggeszti a béketárgyalásokat a palesztinokkal

Izrael a két fő palesztin politikai erő, a Fatah és a Hamász kiegyezésére válaszul függeszti fel a béketárgyalásokat.
Az izraeli politikai-biztonsági kabinet a két fő palesztin politikai erő, a Fatah és a Hamász kiegyezésére válaszul felfüggeszti a palesztinokkal folytatott béketárgyalásokat - jelentette csütörtökön az izraeli média.

Az izraeli katonai rádió arról számolt be, hogy a testület hatórás rendkívüli ülése során arról is döntött, hogy gazdasági szankciókkal fogja sújtani a Palesztin Hatóságot.

„Mahmúd Abbász a béke helyett szövetséget kötött egy gyilkos terrorszervezettel, amely Izrael elpusztítására hív fel. Egy olyan szervezettel, amelynek alapokmánya felszólítja a muzulmánokat, hogy harcoljanak, és öljék meg a zsidókat" - jelentette ki Benjámin Netanjahu miniszterelnök a Jediót Ahronot című újság hírportálja, a Ynet szerint.

„A Hamász több mint tízezer rakétát lőtt izraeli területre és soha nem szüneteltette terrorista tevékenységét Izrael ellen. Az Abbász és a Hamász közötti szövetséget olyan időben kötötték meg, amikor Izrael erőfeszítéseket tett a palesztinokkal folytatott tárgyalások előmozdítására" - tette hozzá.

A hivatalos közlemény szerint „a kabinet egyhangúlag úgy határozott este, hogy az izraeli kormány nem folytat tárgyalásokat a palesztin kormánnyal, amely a Hamász terrorszervezetre támaszkodik, és Izrael elpusztítására szólít fel. Emellett Izrael többféle választ ad a Palesztin Hatóság egyoldalú lépésére."

A kabinet elhatározta, hogy nem buktatja meg a Palesztin Hatóságot, de abbahagyja vele a tárgyalásokat, és fájdalmas gazdasági szankciókat hoznak ellenük. „Eddig figyelmeztetések voltak a gazdasági ellenakciókról, most végrehajtják azokat" - közölte egy illetékes. Izrael támadni fogja a nyilvánosság előtt a Fatáh és a Hamász kiegyezését.

A tízes tévécsatorna csatorna híradása szerint egyhangú döntés született a megbeszélések végén, noha az ülés során voltak keményebb határozatot sürgető hangok, különösen Naftali Bennet, a jobboldali nacionalista Bájt Hajehud (Zsidó haza) párt elnöke részéről.

A Ynet szerint a kabinet rendkívüli ülésén elsőként biztonsági összefoglalót ismertettek a miniszterekkel, majd megvitatták az Izrael álláspontját legjobban tükröző propaganda eszközeit. Elhatározták Mahmúd Abbász nevének befeketítését a nemzetközi médiában, például Oszama bin Ládennel való összekapcsolását a nyugati hírközlésben. A cél annak bebizonyítása lesz, hogy Abász nem partner a békéhez, inkább köt egyezményt egy iszlamista terrorszervezettel, mint Izraellel.

Egy a Ynetnek nyilatkozó kormányzati tisztviselő szerint az izraeli vezetést meglepte a Gázában bejelentett megegyezés. „Mahmúd Abbásznak a Hatóságot feloszlató fenyegetését próbáltuk megakadályozni, ezzel foglalkoztunk közösen az amerikaiakkal" - mondta. „A hírszerzés nem értesítette a politikusokat a Hamász és a Hatóság közti tárgyalásokról. Ez egyszerűen baki, nem tudtunk róla, mi történik" - tette hozzá.

Az egymással rivalizáló világi Fatah és az iszlamista Hamász szerdán jelentette be, hogy heteken belül véget vet a politikai megosztottságnak és egységkormányt hoz létre. A palesztin egységkormány megalakulását a tervek szerint hat hónappal később - legkorábban decemberben - parlamenti és elnökválasztás fogja követni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Németország jegelte a fegyverexportot Oroszországba

A német kormány Oroszország "aktuális politikai helyzetére" való tekintettel szünetelteti az… Tovább olvasom