Kisalföld logö

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 9°C Még több cikk.

Izrael és Szíria is elégedett a béketárgyalásokkal

Izrael és Szíria is elégedett volt a török közvetítéssel három napig tartó béketárgyalások eredményeivel, olyannyira, hogy további megbeszélések várhatóak - közölte csütörtökön Törökország külügyminiszter. A két fél egy nappal korábban jelentette be, hogy nyolc év után újra tárgyalóasztalhoz ültek képviselőik Isztanbulban.
Minkét fél elégedett, hogy a tárgyalások alatt sikerült közös álláspontot találni - közölte újságírókkal Ali Babacan török külügyminiszter, aki nem árult el részleteket a megbeszélések főbb témáiról. Babacan közölte, hogy a tárgyalások időszakosan tovább folytatódnak, hozzátéve: közvetlen tárgyalások a két fél között akkor lehetségesek, ha kielégítő haladás sikerült elérni a mostani folyamatban.

Valid Muallem szíriai külügyminiszter egy csütörtökön megjelent interjúban közölte, hogy Damaszkusz csakis akkor hajlandó folytatni a béketárgyalásokat, ha Izrael elkötelezi magát: kivonja csapatait a Golán-fennsíkról. Muallem az arab nyelvű londoni Al-Hayat című lapban csütörtökön megjelent interjúban reményét fejezte ki, hogy Izrael komolyan veszi a közvetett megbeszéléseket, és hamarosan közvetlen tárgyalásokat indíthatnak.

A Golán-fennsíkot Izrael 1967-es arab-izraeli háborúban szállta meg, majd 1981-ben annektálta a stratégiai fontosságú, ugyanakkor fontos vízlelőhelyként ismert területet. A terület visszaadásáról már a 90-es években is egyeztetett a két ország, de a tárgyalások 2000-ben megfeneklettek.

A terültről történő csapatkivonást az izraeli közvélemény nagy része ellenzi, és a Golán-fennsík érzékeny kérdésnek számít az országban. Cipi Livni izraeli külügyminiszter közben közölte, hogy Szíriának a béketárgyalások sikerességének érdekében teljesen el kell határolódnia Irántól, és teljesen meg kell szüntetnie az olyan terrorszervezetek támogatását, mint a libanoni Hezbollah és a palesztin Hamász.

Az elmúlt hónapokban már többször szó esett arról, hogy az izraeliek és a szíriaiak titokban egy asztalhoz ültek, de csak szerdán ismerték el hivatalosan a tárgyalásokat, amelyben Törökország vállalt közvetítő szerepet. Ankara már egy éve próbálkozik a két fél közötti közvetítéssel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az oroszok bevásárolnának a német vasút privatizációjakor

Az oroszországi államvasutak elnöke megerősítette, hogy beszállnának a német vasúttársaság… Tovább olvasom