Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 26°C Még több cikk.

Izrael 60 - Rabin, a béke hősi halottja

Izrael - Izrael állam 60 éves: 1995-ben a békefolyamat Jichák Rabin miniszterelnökkel együtt halt meg. Tizenhárom évvel halála után is elmondható, hogy a hatvan éves ország az ő idejében állt legközelebb a békéhez. Israel 60 - videó! Fegyverropogás - videó!
Rabin, aki az izraeli-palesztin megbékélés elkötelezett híve volt, tudta, hogy politikája helyes, de többször hangsúlyozta, a békének ára van, a palesztinokkal való békés együttélésért területi engedményekkel kell fizetni. Rabin, a palesztin féllel folytatott egyeztetések után tervezte a területek feladását. De ki is volt valójában Jichák Rabin, akinek terveit egy honfitársa hiúsította meg?
Földet a békéért
Rabin számára az 1995. november 4-i nagygyűlés a betetőzése volt annak a csaknem három évtizedes küzdelemnek, amelynek célja az volt, hogy letérítse Izraelt a háború ösvényéről és a béke útjára vezesse.

Jichák Rabin 1922-ben Jeruzsálemben született, abban az évben, amikor a britek elválasztották Transzjordániát Palesztinától, lehetővé téve ezzel a zsidó állam megszületését Palesztina részeként. Rabint szocialista ideológiára nevelték, mégis arra törekedett, hogy túllépjen az amerikai kapitalizmuson. Félénk volt, pesszimista és becsületes. Egyeseket megfélemlített gyakran nyers modora, de beosztottaival és barátaival mindig kedves és megértő volt. Nem tartották jó szónoknak, mégis természetes vonzerő áradt belőle, amely bizalmat ébresztett az emberekben.

A béke álma már az 1948-as függetlenségi háborúban megfogalmazódott benne, de békehadjárata csak a '80-as évek végén kezdődött, amikor védelmi miniszterként felismerte, hogy katonai erővel nem lehet leverni a palesztin intifádát.

Rabin, Clinton, Arafat.
Rabin, Clinton, Arafat.

Arafat első helyettese, a palesztin Abu Mazen, titokban már a nyolcvanas évek közepe óta tárgyalt Rabinnal, aki 1977 után 1992-ben lett ismét miniszterelnök, és ígéretet tett arra, hogy kilenc hónapon belül békét teremt. Már ekkor az izraeliek nagy része kész volt földet adni az araboknak a békéért cserébe. Az emberek tudták, hogy Rabin elszánt és véghez viszi akaratát.

„Jichák gyakran jelent meg a gyűléseken egy papírlappal, amelyre mindössze három szót írt. Egész elemzését erre a három szóra építette, s az adott tárgyról teljes perspektívát tárt elénk, adatokkal, szemléltető bizonyításokkal" – emlékezett vissza Ehud Barak, későbbi vezérkari főnök. „Jichák hamar elvesztette türelmét azokkal szemben, akik fölöslegesen sokat beszéltek. Nem olyan ember volt, aki bármit is megbánt volna" – mondta Rabinról Hájim Izraeli, a hadügyminisztérium munkatársa.

Őszinteség, hazugság
Rabin nem habozott megváltoztatni álláspontját, ha a változás jobban szolgálta a célt. A békéről azonban nem volt hajlandó lemondani. Döntéseiért teljes felelősséget vállalt. Jehuda Avner, Rabin munkatársa így jellemezte: „Maga volt a testet öltött hitelesség. Kora gyerekségétől kezdve, amikor földművességet tanult, egészen addig, hogy miniszterelnök lett. Szinte könyörtelen kényszert érzett, hogy megmondja az igazat, még akkor is, amikor erre nem volt szükség."
Volt azonban, hogy a miniszterelnök hazudott, de csak azért, hogy megvédje a nemzetbiztonsággal kapcsolatos titkot, a béke tervet vagy olyan személyes ügyeket, amelyek családjának aggodalmat vagy fájdalmat okozhattak.
Rabinnak kevés olyan tulajdonsága volt, amelyet a diplomáciához kötünk. Untatták azok az emberek, akik mindig ugyanazt hajtogatták. Tisztessége és elemzőképessége félelmetes volt. „Rabin nem volt politikus – mondta Uzi Nárkisz parancsnok. Nem értett ahhoz, hogy embereket irányítson." Don Camir, aki a hetvenes években munkatársa volt, másképp látta: „Nem volt politikus, de értett a politikához, a diplomáciához, a nemzetközi kapcsolatokhoz."

Az emberek többsége nem vette zokon Rabin modorát, mert ritka volt, hogy egy politikus nyíltan kimondja az igazságot. Felesége, Lea véleménye az volt, hogy „Jichák ugyan nem csókolgatta a kisbabákat, de mindenki tudta, hogy szereti őket."

Ellenfelek, támadók
Rabin legádázabb támadói a vallásos szélsőségesek voltak. Néhányan tisztelték csupán, annak ellenére is, hogy olyan békefolyamatot támogatott, amellyel a vallásosak nem értettek egyet. Lau, Izrael főrabbija, a barátja volt és hetente egy órát beszélgettek spirituális kérdésekről, hisz a miniszterelnök kevés ismerettel rendelkezett a Bibliáról és a zsidó hagyományokról. A tárgyalásokon mégis ragaszkodott ahhoz, hogy a legfontosabb zsidó helyek, amelyek palesztin területen vannak, izraeli fennhatóság alatt maradjanak. Az egyik tanácsadója így magyarázta: „A minimumra akarta csökkenteni a nehézségeket a békéhez vezető úton, ezért kész volt megadni a vallásos embereknek szinte mindent, kivéve, hogy a telepesek terjeszkedjenek."


Célja az volt, hogy letérítse Izraelt a háború ösvényéről.
Célja az volt, hogy letérítse Izraelt a háború ösvényéről.

A merénylet
A november negyedikei nagygyűlés idején Gabriel Lászt, Tel-Aviv rendőrfőnöke nem engedélyezte, hogy a jobboldalak demonstrációt rendezzenek a közelben. A szélsőségesek egy tizenöt méter magas Arafat bábut akartak felállítani, emlékeztetőül Rabin „árulására". A találkozó helyszínét hermetikusan lezárták, egyetlen arab merénylő sem juthatott még a közelbe sem. Nem is jutott.

A zsidó Jigal Amir előtt viszont nem volt akadály. A városháza alagsorában várakozott. Remélte, hogy Rabin és Peresz együtt jönnek és egy sorozattal végezhet velük. De Peresz egyedül érkezett. Amikor Rabin megjelent a lépcsőn, csak gyenge védelem kísérte autójához. Néhány lépésre volt tőle a gyilkos.

„Amir érezte, hogy Isten megérintette vállát. Igen, ez az égi jel. Néhány lépést tett előre, elővette zsebéből a pisztolyt, kinyújtotta karját, a fegyver csöve pontosan Rabin hátának közepéhez ért, két golyót eresztett belé. A miniszterelnök a földre zuhant. A harmadik golyó célt tévesztett, s a Rabinra rávetődő testőr kezét érte." A kórházban az orvosok megállapították, hogy a lövések Rabin gerincét, tüdejét, lépét és a szív körüli szöveteket érték. A vérbe került levegő elérte a szívet és az agyat. A beszállítás után tíz perccel a miniszterelnök már a műtőben volt. „Mindkét tüdőn óriási lyuk tátongott – mondta Mordeháj Gutman traumatológus. Amikor megláttuk, tudtuk, hogy nincs esélyünk. Amikor a szívét masszíroztam, teljesen kétségbe estem. Tudtam, hogy már csak imitáljuk a műtétet. Mégsem volt bátoságunk halottnak nyilvánítani.
Rabin egykori testőre, Ámorz Goren elmondta, „a Sin Bét (testőrség) rendszere alapvetően védekezésre épült, tehát hibás volt. Aktívabb rendszerre lett volna szükség, hogy ne csak válaszolni tudjon, hanem el is tudja hárítani a lehetséges katasztófát."

Öngyilkos merénylők söpörtek végig Izraelen.
Öngyilkos merénylők söpörtek végig Izraelen.

Bombák mindenütt
Jigal Amir jól számolt. A békefolyamat a miniszterelnökkel együtt halt meg. Peresz lett Rabin utódja, de a jobboldali indulatokat neki már nem sikerült legyőznie. A palesztin terrorizmus és az izraeli jobboldali agitáció 1996-ban hatalomra segítette a nacionalista vallási kormányt, amelynek élére Benjamin Netanjahu, a Likud vezetője került. Az új miniszterelnök ellenezte a békefolyamatot, de a szavazatok begyűjtésének érdekében látszólag mellette állt. A szélsőjobboldal és a vallásos zelóták, a kormány hangadói egyre több település építését követelték, eltorlaszolva az utat a béke előtt. Öngyilkos merénylők söpörtek végig Izraelen: bombák robbantak kávéházakban, üzletekben, piacokon. 1997 végére a békefolyamat romokban hevert.

Elég a vérből
Lehet-e békét kötni Rabin nékül? – kérdezik több mint tíz évvel a miniszterelnök halála után. Amíg visszhangoznak Jichák Rabin szavai, addig a remény is él: „Mi, katonák, akik véresen kerültünk ki számtalan csatából, akiknek szeme előtt haltak meg rokonai és barátai, mi, akik eltemettük őket, és nem mertünk a gyászoló szülők szemébe nézni, mi, akik olyan földről jöttünk, ahol a szülők temetik el gyermekeiket, mi, akik harcoltunk ellenetek, palesztinok ellen, most azt mondjuk nektek, hangosan és érhetően: elég a vérből és a könnyekből. Elég."

Összeállításunkhoz Dan Kuzman: A béke katonája című, Jichák Rabin életét feldolgozó művét használtuk.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

40 ezer tonna szennyezett étolaj Görögországban

A görög élelmiszerbiztonsági szakemberek elrendelték csaknem háromezer tonna napraforgóolaj… Tovább olvasom