Kisalföld logö

2018. 08. 20. hétfő - István 18°C | 30°C Még több cikk.

Isztambulban folytatódtak a tárgyalások az iráni atomprogramról

Szombaton folytatódtak a tárgyalások az iráni atomprogramtól Teherán és hat ország képviselői között Isztambulban.

Az ENSZ BT öt állandó tagállamának és Németországnak a képviselői a tárgyalásokon biztosítékot akarnak arra, hogy Irán nem fejleszt ki atomfegyvereket. A hatok küldöttségét Catherine Ashton, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője vezeti, az iráni delegációt pedig Szaíd Dzsalíli főtárgyaló.

Ők külön is tárgyaltak egy mással, nem sok eredménnyel. Diplomaták tájékoztatása szerint a Boszporusz partján fekvő Ciragan-palotában folyó megbeszéléseken a felek igyekeznek újjáéleszteni azt a korábbi elképzelést, hogy Irán dúsított uránkészleteiért cserébe nukleáris fűtőanyagot kapna. Egy ilyen megállapodás bizalomépítő lehetne, amelynek révén rávennék Teheránt, tárgyaljon az urándúsítási programjával kapcsolatos nyugati aggályokról.

A hatok csoportja - az Egyesült Államok, Oroszország, Kína, Nagy-Britannia, Franciaország és Németország - két évvel ezelőtt arra kérte Iránt, hogy egyszerre adjon át 1200 kilogramm gyengén dúsított urániumot (az iráni készlet mintegy 70 százalékát), amelyet Oroszországban 20 százalékosra dúsítanának, és Franciaországban fűtőanyagot gyártanának belőle. Irán elutasította a kérést. Tavaly májusban Irán Brazíliával és Törökországgal együtt olyan választervet nyújtott be, amelynek értelmében Törökországba szállít , s ott letétbe helyez 1200 kilogrammnyi, 3,5 százalékosra dúsított uránkészletet, amelyért cserébe később 120 kilogramm 20 százalékosra dúsított fűtőanyagot kapna teheráni kutatóreaktorának üzemeltetéséhez.

A nagyhatalmak elutasították ezt a tervet, mert az figyelmen kívül hagyta volna az Irán által 2009 óta előállított dúsított uránt. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa már négy ízben hozott szankciókat Irán ellen, mert nem hajlandó felfüggeszteni urándúsítási programját, és más tevékenységet, amelynek eredményeképpen atomfegyvert állíthatna elő. Teherán azt állítja, hogy nincs ilyen terve.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az olimpiai bajnok kenyai botrányhős balesete

Kisebb sérüléseket szenvedett egy közlekedési balesetben Samuel Wanjiru olimpiai bajnok kenyai… Tovább olvasom