Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Iszlámellenes film: nem kell eltávolítania a YouTube-nak az előzetest

Egy Los Angeles-i bíró elutasította, hogy az iszlámellenes film bemutatójának eltávolítására utasítsa a YoutTube videómegosztót.
Egy Los Angeles-i bíró csütörtökön elutasította, hogy a muszlim világban erőszakos tiltakozásokat kiváltott iszlámellenes film bemutatójának eltávolítására utasítsa a YoutTube videómegosztót.

Luis Lavin bíró részben arra hivatkozva utasította el a filmben szereplő Cindy Lee Garcia színésznő keresetét, hogy az amatőr produkciót jegyző és ismeretlen helyen tartózkodó Nakoula Basseley Nakoulát nem tudta kiértesíteni a tárgyalásról.

Garcia az állítja, hogy mind őt, mind a családját megfenyegették amiatt, hogy feltűnik az Innocence of Muslims (A muszlimok ártatlansága) című filmnek a YouTube-ra feltöltött, 14 perces előzetesében. A színésznő szerint Nakoula nem árulta el, hogy a film Mohamedről szól, mint ahogy azt sem, hogy az iszlámellenes élű.

Lavin bíró az elutasítás indoklásában arra is rámutatott, hogy egy vonatkozó szövetségi törvény mentesíti a harmadik felet attól, hogy felelőségre lehessen vonni az ellenőrzése alatt álló tartalomért.

A YouTube tulajdonosa, a Google egyébként blokkolta az előzetesnek a Líbiából, Egyiptomból, Szaúd-Arábiából, Indiából és Indonéziából való hozzáférhetőségét, de az az Egyesült Államokból továbbra is szabadon megtekinthető.

A film miatt az iszlám világ csaknem 20 országában törtek ki tiltakozások. A kelet-líbiai Bengáziban az Egyesült Államok konzulátusa ellen terrortámadást hajtottak végre, amelynek következtében Chris Stevens nagykövet és három másik amerikai hivatalos személy életét vesztette.

Pakisztán kikapcsolta a mobiltávközlési hálózatokat

Pakisztán kikapcsolta a mobiltávközlési hálózatokat pénteken a nagyobb városokban, hogy megakadályozza robbanószerkezetek mobiltelefonnal való működésbe hozását. Ezen a napon számos tüntetés várható az országban az Egyesült Államokban készült iszlámellenes film miatt.

A belügyminisztérium közlése szerint a szolgáltatást legalább 15 városban blokkolták, például Karacsiban, Lahorban és Iszlámábádban. A telefonok helyi idő szerint 18 óra után ismét használhatók.

A kormány a pénteki napot nemzeti ünnepnek nyilvánította, és bátorította az embereket, hogy vegyenek részt a Mohamed prófétát gyalázó film elleni békés tiltakozásokon.

A film világszerte muzulmánok erőszakos tüntetéseihez vezetett, eddig legalább harminc ember vesztette életét, ketten Pakisztánban haltak meg.

Az Egyesült Államok bezárta indonéziai képviseleteit

Bezárta minden indonéziai diplomáciai képviseletét pénteken az Egyesült Államok, újabb tüntetésekre számítva az egész muzulmán világban tiltakozásokat kiváltó iszlámellenes amerikai videofilm miatt.

Zárva van a jakartai nagykövetség, a surabayai, medani és bali konzulátus, valamint a Délkelet-ázsiai Országok Szövetségéhez (ASEAN) rendelt amerikai misszió. A nagykövetség épülete előtt vízágyúkat állítottak fel, és szögesdróttekercseket gördítettek ki.

A követség arra figyelmeztetett honlapján, hogy a demonstrációk célpontjai lehetnek amerikai üzletek is, elsősorban a gyorséttermek.
A pénteki nagyimákat gyakran követik tiltakozó akciók a világ legnépesebb muzulmán országában.

Hétfőn is volt tüntetés az amerikai nagykövetség előtt, és az erőszakba torkollott: kövekkel és Molotov-koktélokkal dobálták meg az épületet, amerikai zászlókat és autógumikat gyújtottak fel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

˝Nincs garancia az euró fenntarthatóságára˝

Nincs garancia arra, hogy az euró jelenlegi formájában fenntartható lesz - mondta csütörtök esti… Tovább olvasom