Kisalföld logö

2017. 03. 30. csütörtök - Zalán 8°C | 19°C Még több cikk.

Iszlámellenes film - Tengerészgyalogosokkal erősítették meg a kartúmi amerikai követség védelmét

Gyorsreagálású amerikai tengerészgyalogos szakasz utazott a szudáni fővárosba, hogy megerősítse az Egyesült Államok ottani nagykövetségének védelmét - közölte helyi idő szerint pénteken Washingtonban egy hivatalos forrás.
A Kartúmba vezényelt egység a Fleet Antiterrorism Security Team (FAST, a Flotta Terror-elhárítási Biztonsági Csapata) része. Ennek tagjait arra képezték ki, hogy rövid idő alatt bevethetők legyenek a terrorveszély elhárítására, és megvédelmezzék a külföldön található amerikai diplomáciai képviseleteket.

Korábban hasonló amerikai tengerészgyalogos egységeket vezényeltek a líbiai és a jemeni fővárosba is, ahol szintén tüntetések voltak a Mohamed prófétát gyalázó amerikai amatőr film miatt. A szudáni erősítésre azért volt szükség, mert Kartúmban a helyi rendőrség tüzet nyitott a tüntetőkre, akik megpróbáltak átmászni az amerikai követség kerítésén.

A tiltakozás amiatt robbant ki, mert a világhálón megjelent egy Kaliforniában leforgatott amatőr film előzetese, amely rossz fényben tűnteti fel Mohamed prófétát és az iszlámot.

A bejelentést megelőzően a Fehér Ház közölte, hogy Joe Biden amerikai alelnök pénteken telefonon beszélt szudáni kollégájával, Ali Oszmán Tahával, és kifejezte neki az amerikai nagykövetség biztonságával kapcsolatos aggályait. Biden hangsúlyozta, hogy a szudáni kormány felelőssége a kartúmi diplomáciai létesítmények és azok személyzetének védelme, mint ahogy azt is, hogy az Egyesült Államok számára prioritás a külföldi amerikai diplomáciai jelenlét biztonsága.

Barack Obama elnök pénteken az Andrews légibázison részt vett a líbiai Bengáziban megölt négy amerikai diplomáciai alkalmazott koporsójának fogadásán, és kijelentette: "Továbbra is mindent megteszünk, ami a hatalmunkban áll, hogy megvédjük a külföldön szolgálatot teljesítő amerikaiakat, megerősítve diplomáciai képviseleteink biztonságát és együttműködve a fogadó országokkal, amelyeknek kötelességük a biztonság szavatolása."
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Iszlámellenes film - Újabb súlyos incidensek az iszlám világban

Támadás érte az ENSZ katonai megfigyelőinek a Sínai-félszigeten lévő el-Gora táborát is, ahol magyarok is szolgálnak. Magyar áldozatok nincsenek. Tovább olvasom