Kisalföld logö

2017. 01. 21. szombat - Ágnes -9°C | 1°C Még több cikk.

Ismét tüntettek az egyetemisták Ausztriában

Ismét több ezren tüntettek Ausztriában csütörtökön a felsőoktatás helyzete miatt.

A múlt csütörtöki országos akciónap és több városra kiterjedő tüntetések után újból a felsőoktatási támogatásokért demonstráltak Bécsben, Grazban, Salzburgban és Linzben.

Tovább szította az elégedetlenséget az osztrák kormány hétvégén elfogadott költségvetési csomagja. A kormány tervei szerint a jövőben 26 helyett 24 éves korig járna családi pótlék a felsőoktatásban tanuló eltartottak után.

A múlt héten a rektorok és a hallgatói önkormányzatok közösen követeltek több költségvetési forrást az egyetemeknek és a főiskoláknak. A rektorok szerint 2013-tól egyedül az intézmények működési költségeihez 300 millió euróval több pénzre lenne szükség. Az orvostudományi egyetemek arra figyelmeztettek, hogy a kutatási tevékenység visszafogására és összesen 450 fős létszámcsökkentésre lehet szükség többletforrás hiányában.

Ugyancsak olajat öntött a tűzre a kormánykoalíció azzal, hogy bejelentette: az eredetileg tervezettnél 80 millió euróval nagyobb költségvetést biztosít a felsőoktatási szektornak, cserében viszont a jövő évtől a húsz legnépszerűbb szakon néhány hónappal a tanulmányaik megkezdése után szűrővizsgákat kell tenniük a hallgatóknak.

Az osztrák egyetemeken 2009 óta nincs tandíj és a legtöbb szakon felvételi vizsgák sincsenek. A nyitott oktatási rendszer zsúfolt tantermekhez vezetett, a diákok és részben az oktatók is a minőség romlására panaszkodnak. Az elégedetlenség először tavaly októberben vezetett tüntetésekhez. Diákok egy csoportja akkor elfoglalta és két hónapon át megszállva tartotta a Bécsi Egyetem főépületének legnagyobb előadótermét. Az azóta eltelt egy évben több alkalommal is több ezer fős tiltakozó megmozdulások zajlottak az osztrák egyetemi városokban, főként Bécsben.

Olvasóink írták

 • 3. Cloeon_dipterum 2010. október 29. 00:59
  „A felsőoktatás senkinek sem ingyenes Magyarországon és minden irreálisan drága.
  Az ország legfontosabb feladatai közé tartozik a megfelelő oktatás biztosítása, a jövő generáció kiképzése.
  Ha ezt nem tudja teljesíteni, ki fogja fizetni azoknak a nyugdíját, akik most a tandíj mellett kampányolnak? A zsidók? Ők nem...”
 • 2. akinemfél 2010. október 28. 23:24
  „Az emberek 99,99 %-ának tetszik a rendszer,csak pár ezernek nem tetszik. Ok tuntetnek. Hadd tanuljon mindenki aki akar,aztán majd a legjobbak munkát is találnak a diplomájukhoz ! Nagyon helyes és jo az osztrák rendszer.”
 • 1. KUK 2010. október 28. 22:55
  „a tandijmentesseg, es a felveteli eltörlese bezzeg mindenkinek tetszik. persze hogy utana tele lesz az egyetem. Utana meg több penzt es elegendö helyet akarunk a rengeteg diaknak. baromsag ! mindent nem lehet !”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kilenc ember meghalt egy prágai épülettűzben

Kilenc ember halt meg szerdára virradóra egy prágai tűzesetben. A lángok egy elhagyott épületben… Tovább olvasom