Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

Ismét több ezer diák tüntetett Ausztriában

Ismét több ezer felsőoktatási hallgató tüntetett csütörtökön Ausztriában. A fővárosban vonultak az utcára a legtöbben.
A nap folyamán több tiltakozó akciót is rendeztek Bécsben, a legnagyobb demonstráción a rendőrség szerint nyolcezer, a szervezők szerint húszezer diák vett részt. Grazban mintegy ezernyolcszázan, Linzben félezren demonstráltak.

Két héttel ezelőtt kezdődött Ausztriában az egyetemi képzési viszonyokkal elégedetlen hallgatók tiltakozó megmozdulása. A Bécsi Egyetem központi előadótermét azóta több száz diák tartja blokád alatt. Több fővárosi és vidéki egyetemen csatlakoztak az akcióhoz.

Szerdán legkevesebb tízezer diák részvételével tartottak tüntetést Bécsben. Akkor a rendőrség tízezerre, a szervezők több tízezerre becsülték a tüntetők számát. Több felsőoktatási intézményben oktatók is csatlakoztak a diákok követeléseihez. A diákok egyik leggyakrabban elhangzó panasza a kétszintű képzési rend, a bolognai rendszer ausztriai bevezetésének módjára vonatkozik.

A tanterveket rugalmatlannak tartják, és úgy látják, hogy az alkalmatlan tantervek miatt az első képzési szint nem elegendő az elhelyezkedéshez. További feszültséget okoz, hogy a tandíj eltörlésének következtében mintegy húsz százalékkal megnőtt a felsőoktatási hallgatók létszáma. A diákok zsúfoltságra panaszkodnak, arra, hogy túl sok diák jut egy tanárra, s hogy mindez rontja a képzés minőségét. Megoldásként felmerült, hogy vezessék be újra az idén eltörölt tandíjat vagy korlátozzák valamilyen módon a hallgatók létszámát, a hallgatók azonban mindkét módszert elutasítják.

A diákok előrelépésként könyvelhetik el, hogy Johannes Hahn felsőoktatásért is felelős miniszter szerdán párbeszédre hívta fel a diákságot, köztük a teremfoglalók három képviselőjét is. A miniszter eddig csak a hallgatói önkormányzattal tárgyalt. Múlt héten tartott első találkozójuk után néhány nappal a kormány ígéretet tett arra, hogy egy 34 millió eurós "gyorssegélyen" túl megnöveli a felsőoktatásra fordított költségvetési kiadásokat is.

A hallgatói önkormányzat kevésnek tartja a kilátásba helyezett támogatást és érdemi változtatásokat követel a felsőoktatásban. Csütörtökön megszólalt a témában Heinz Fischert államfő is és "komoly, felelősségteljes, előfeltételek nélküli párbeszédet" szorgalmazott.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mahmúd Abbász megerősítette, nem indul az elnökválasztáson

Nem pályázik újabb mandátumra a jövő januári palesztin elnökválasztáson Mahmúd Abbász palesztin… Tovább olvasom