Kisalföld logö

2018. 05. 23. szerda - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Ismét tárgyal az EU Oroszországgal

Az Európai Unió külügyminiszterei hétfőn Brüsszelben úgy döntöttek, hogy felújítják az Oroszországgal folyó tárgyalásokat az új együttműködési és partneri megállapodásról.
A tárgyalásokat azt követően halasztották el, hogy Oroszország a Dél-Oszétia körüli válság ürügyén rövid időre bevonult Grúziába. Az EU soros francia elnöksége szerint Moszkva teljesítette a Nicolas Sarkozy köztársasági elnök és Dmitrij Medvegyev orosz elnök közötti megállapodást az orosz csapatok kivonásáról. Több uniós tagállam ugyan nem osztja Párizs véleményét, és köztük a legbefolyásosabb, London és Stockholm közös nyilatkozatban szögezték le, hogy a grúz ügy nincs elintézve, és nem tehetnek úgy, mintha semmi sem történt volna. Mindazonáltal mindkét főváros úgy látja, hogy az EU-nak inkább érdeke, ha folytatják a tárgyalásokat.

Csatlakozott hozzájuk a korábban szintén ellenkező Prága és Varsó is, ám Litvánia az utolsó pillanatig ellenvéleményt hangoztatott. Az EU végül is azzal kerülte meg a különben egyhangúságot feltételező formális döntést, hogy korábban már megadta az EU nevében tárgyaló Európai Bizottságnak (EB) a felhatalmazást, és mivel csak halasztották a tárgyalásokat, nem volt szükség új mandátumra. Következésképp az EB saját hatáskörében dönthet a tárgyalások folytatásáról.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kinevezték az új mexikói belügyminisztert

A mexikói államfő hétfőn kinevezte az ország új belügyminiszterét, miután elődje a múlt héten… Tovább olvasom