Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Ismét növekszik a késve törlesztő lakáshitelesek aránya Amerikában

A tavaly év végi stabilizálódást követően 2010 elején ismét növekedésnek indult a késedelmesen törlesztő lakáshitelesek aránya az Egyesült Államokban.

Az Equifax hitelinformációs cég kedden közölt felmérése szerint a 30 napnál hosszabb törlesztési késésben lévő lakáshitelesek aránya januárban elérte a ingatlan alapú hitellel rendelkező lakossági ügyfelek 8 százalékát, ami a tavaly decemberihez képest 4,4 százalékos, az egy évvel korábbihoz viszonyítva 21 százalékos növekedés.

"Ez nem kis emelkedés" - mondta Dann Adams, az Equifax elemzője. "A tavaly év végi adatok sokat ígérőek voltak, most viszont megint nem tudni, hogyan folytatódik ez a történet" - tette hozzá.

A késedelmesen törlesztő lakáshitelesek tábora az elemző szerint főként a magas, 9,7 százalékos munkanélküliség miatt bővül. Az úgynevezett nem teljesítő hitelek (NPL), vagyis a 90 napnál hosszabb törlesztési késésben lévő hitelek aránya is emelkedik, így aztán tovább nő a kényszerárverezésre bocsátott ingatlanok száma.

A kényszerárverezés, a súlyos válságból éppen hogy csak kilábalni kezdett amerikai ingatlanpiac legnagyobb problémája. A piac ugyan némileg stabilizálódott az utóbbi hónapokban, de csak az állami támogatási programok révén, és a kényszerárverések tovább húzhatják lefelé az árakat. Elemzők azzal számolnak, hogy csupán e tényező hatására az idei első negyedévben 8 százalékkal zuhan a lakóingatlanok ára a tavalyi utolsó három hónaphoz képest. Celia Chen, a Moodyís Economy.com szakértője szerint az áresés 2010 vége felé állhat meg.

A lakásárak csökkenése miatt a hitelezők nemigen hajlandók az ingatlanfedezet mellett nyújtott kölcsönök határidejét meghosszabbítani, vagy növelni a hitelkeretet. Tavaly decemberben átlagosan 80 ezer dollárhoz lehetett jutni ingatlanfedezetű hitellel, míg két évvel korábban átlagosan több mint 100 ezer dollárt kölcsönöztek a hitelezők ilyen konstrukcióban. A kihelyezett hitelek összértéke is jelentősen csökkent: tavaly decemberben 4,9 milliárd dollár áramlott ki, szemben a 2007 decemberi 21 milliárd dollárral.

Mindennek következtében tovább szűkül az átlagos amerikai fogyasztó vagy kisvállalkozó pénzügyi mozgástere, hiszen ebben a körben az egyik legnépszerűbb finanszírozási forma éppen az ingatlanfedezet mellet nyújtott, szabad felhasználású hitel - írta elemzésében a Reuters.

Olvasóink írták

  • 1. info2009* 2010. március 03. 22:21
    „Igen, az amerikai bankrendszer ugyanugy zsigerelte ki a lakashitel tulajdonosokat, mint a magyar bankok.
    Nyugat-Europaban (kivetel Anglia), 30 evre le lehet kotni a kamatot, vagyis 30 ev minden honapjaban ugyanannyit fizet a kedves hitelfelvevo, szemben a magyar 1-2 eves kamat lekotesig. Tehat Amerikaban es Magyarorszagon igy fordul elo, hogy egyik pillanatrol a masikra dupla lesz a havi torlesztes. Ilyen nincs mondjuk Nemetorszagban vagy Hollandiaban.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gigantikus pénzmosás Oroszországban

Moszkvában pénzmosó bűnszövetkezetet lepleztek le, amely alig három év alatt mintegy 300 milliárd… Tovább olvasom