Kisalföld logö

2018. 11. 21. szerda - Olivér 4°C | 7°C Még több cikk.

Ismét árvíz fenyeget Szászországban

A hét végén lehullott jelentős mennyiségű csapadék hatására ismét árvízveszély alakult ki Szászország több folyóján, illetve településén - közölte hétfőn a tartományi árvízvédelmi hivatal.

A hatóság tájékoztatása szerint a folyók áradása elsősorban Drezdát, valamint a tartomány északi és keleti régióinak több települését fenyegeti. A szász-svájci járás egyes körzeteiben máris katasztrófariadót rendeltek el. Az Elba vízszintje ugyan csak lassan emelkedik, a térség számos kisebb folyója viszont a hétfőre virradó éjszaka lehullott sok eső hatására jelentősen megáradt. Egyes településeken néhány óra leforgása alatt 30-40 liter csapadék jutott egy négyzetméterre. Ez normális időjárás esetén egyhavi mennyiségnek felel meg.

A drezdai tartományi kormány kedden rendkívüli ülést tart, amelyen várhatóan intézkedéseket fogad el az árvízkárosultak megsegítése érdekében.

Augusztus elején a tartomány folyóin példátlan árhullám vonult le, hatalmas károkat okozva lakóépületekben és az infrastruktúrában. A kormány több százmillió euróra becsülte a károk összegét, ám biztosító társaságok véleménye szerint a kárösszeg akár a kétmilliárd eurót is elérheti.

A tartományi kormánynak azért kell "beugrania a nagybőgőbe", mert a károsultak jelentős hányadának nincsen biztosítása. Pontosabban az ingatlanjaik nekik is biztosítva vannak, ám a 2002. évi nagy elbai árvíz után a biztosítók nem voltak hajlandók árvízkár ellen biztosítást kötni a folyóvizek mentén fekvő ingatlanokra.

A Stanislaw Tillich tartományi kormányfő az első árhullám nyomán százmillió eurós hitelkeretet helyezett kilátásba azoknak, akiket cserben hagytak a biztosító társaságok. Az alacsony kamatú hitelt 18 hónap alatt kellene visszafizetniük a károsultaknak.

Olvasóink írták

  • 2. Ing.Böck 2010. augusztus 22. 18:13
    „Miután Szászország nincsen, nem is volt soha a hir teljesen érdektelen - mint sok más a Kisalföldben.”
  • 1. Baradlay 2010. augusztus 18. 01:13
    „Gondolom a buzik nem ismerik az "epiteni a gatat"!!!!!!Az mindig DDR marad!!!!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csecsemők haltak meg robbanástól egy bukaresti szülőotthonban

Három csecsemőt megölt, két terhes nőt és nyolc újszülöttet pedig megsebesített egy egyelőre… Tovább olvasom