Kisalföld logö

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 13°C | 24°C Még több cikk.

Iskolai lövöldözés Finnországban - meghalt a lövöldöző is

Finnország - Meghalt az a finn diák, aki kedden tíz embert ölt meg egy finnországi iskolai lövöldözésben - közölte Urpo Lintala, Kauhajuki rendőrkapitánya. Korábban kilenc halálos áldozatról számoltak be.Videókkal.
Az áldozatok száma jelenleg tíz, és a lövöldöző is meghalt - közölte a Finnország délnyugati részén található Kauhajuki rendőrkapitánya az AFP francia hírügynökségnek nyilatkozva. A sebesültek számáról egyelőre nem érkezett jelentés. A lövöldöző az iskola egyik diákja volt, és fejsérülésekkel szállították kórházba, miután öngyilkosságot kísérelt meg.

A Telegraph.co.uk videója

Korábban:
A rendőrség hétfőn kikérdezte a finn iskolai lövöldözőt

A finn rendőrség kikérdezte hétfőn azt a fiatalembert, aki kilenc embert ölt meg a kedd délelőtti finnországi iskolai lövöldözésben - közölte Anne Holmund finn belügyminiszter. Közben a kereskedelmi iskola igazgatója közölte, hogy a lövöldöző az iskola egyik diákja volt. Matti Juhani Saarit azután kérdezték ki, hogy felrakott egy felvételt magáról a YouTube videomegosztó oldalra, amelyen egy pisztollyal lövöldözik egy lőtéren.

A rendőrség tudott az esetről, és beszéltek vele hétfőn, de a szolgálatban lévő rendőrtiszt úgy döntött, hogy nem kell bevonni fegyverhasználati engedélyét - közölte Anne Holmund. A finn belügyminiszter elmondta, hogy a fiatalembernek ideiglenes engedélye volt egy 22-es kaliberű pisztoly használatára. Tapio Varmola iskolaigazgató az AFP francia hírügynökségnek nyilatkozva elmondta, hogy a rendőrség tájékoztatta a lövöldöző személyéről. Matti Juhani Saari az igazgató elmondása szerint másodéves hallgató volt, és étkezéskultúrát tanult.


Kilenc áldozatot követelt a finn iskolai ámokfutó

Kilenc ember vesztette életét a kedd délelőtti finnországi iskolai lövöldözésben - közölte a CNN amerikai hírtelevízió az ország délnyugati részén fekvő Kauhajoki városának polgármesterére hivatkozva. Olle Peauttonen szerint a lövöldöző megpróbált öngyilkosságot elkövetni, ez azonban nem sikerült neki, és túlélte a fejlövést. A támadásban számos, az iskolában tartózkodó ember megsebesült.

A kereskedelmi szakiskolában körülbelül délelőtt 11 órakor kezdődött a lövöldözés, és mintegy másfél órán keresztül tartott - közölte az AFP-vel Ari Paananen, a város polgármesteri hivatalának egyik munkatársa, hozzátéve, hogy a rendőrség mostanra már ellenőrzés alatt tartja a helyzetet. Mint mondta, a símaszkos lövöldözőt fejsérülésekkel szállították egy közeli kórházba, azt azonban nem tudta megerősíteni, hogy a húsz év körüli fiatal az iskola diákja volt-e. A lövöldözés ideje alatt több helyen tűz ütött ki az iskolaépületben - ezek megfékezésén jelenleg is dolgoznak a helyi tűzoltók. Az iskola mintegy kétszáz diákját már korábban kimenekítették az épületből, amely fölött a helyszíni beszámolók szerint továbbra is füst gomolyog.

Egyes médiajelentések szerint a támadás előtt megjelent egy felvétel a YouTube videómegosztó oldalon, amelyen egy pisztollyal lövöldöző fiatalember volt látható egy kauhajoki lőtéren. Az állítólagos videót mostanra azonban eltávolították a weblapról. A lövöldözés alig egy évvel azután történt, hogy 2007 novemberében egy 18 éves tanuló fegyvert rántott a Tuusala városában lévő középiskolában, és megölte hat diáktársát, az iskola igazgatónőjét és egyik oktatóját, végül saját magával is végzett. A fiatal nem sokkal a támadás előtt szintén elhelyezett egy filmet a YouTube-on, "Mészárlás a Jokela Gimnáziumban 2007. november 7-én" címmel.

Bár a videót eltávolították, de másolatai (még) megtalálhatók a youtube-on.

Több halottat követelhetett a finn iskolai lövöldözés

Sok diák meghalt abban a finnországi iskolában, ahol lövöldözés volt kedd délelőtt - értesült a SkyNews brit hírtelevízió. Az ország délnyugati részén fekvő Kauhajoki városának szakiskolájában a médiajelentések szerint egy 20 éves diák kezdett lövöldözni. Az AFP hatósági forrásokból származó értesülései szerint a rendőrség már lefegyverezte az ámokfutót.

A rendőrség korábban annyit közölt, hogy az iskolában számos lövés dördült el, és valószínűleg sokan megsebesültek. A SkyNews hírtelevíziónak a halottakról szóló értesüléseit a hatóságok egyelőre nem tudták megerősíteni. A helyszíni beszámolók szerint a Helsinkitől majdnem 200 kilométerre fekvő város iskolájából kimenekítették a mintegy 200 diákot.

A lövöldözés alig egy évvel azután történt, hogy 2007 novemberében egy 18 éves tanuló fegyvert rántott a Jokela városában fekvő középiskolájában, és megölte hat diáktársát, az iskola igazgatónőjét és egyik oktatóját, végül saját magával is végzett. Az országban egyébként a világon az egyik legnagyobb arányban tartanak fegyvert az állampolgárok.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több száz katonát vezényel az olasz kormány Nápolyhoz

Olaszország - Az olasz kormány több száz katonát vezényel Nápoly környékére, hogy segítsenek a… Tovább olvasom