Kisalföld logö

2017. 02. 19. vasárnap - Zsuzsanna -3°C | 7°C Még több cikk.

Irán megcsinálja az atombombát

Iránnak elegendő mennyiségű hasadó anyaga van ahhoz, hogy atombombát készítsen - ezt mondta vasárnap Mike Mullen admirális a CNN-nek."

Azt gondoljuk, hogy megcsinálják, egész komolyan" - közölte az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke. " Régóta az a meggyőződésem, hogy ha Iránnak van nukleáris fegyvere, az nagyon, nagyon rossz mind a régió, mind a világ számára" - mondta az admirális. Az Egyesült Államok és európai szövetségesei hosszú ideje aggódnak amiatt, hogy Irán elég dúsított urániumot állíthat elő hamarosan, hogy abból atomfegyvert építsen. Mullen azonban tovább ment ennél, amikor kijelentette, hogy az iszlám köztársaság meg is teszi ezt, írja az AFP. Az admirális megjegyzése előtt az ENSZ ellenőrző szervezete, a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (IAEA) azt közölte jelentésében, hogy Irán rendületlenül folytatja urándúsítását.

Az ENSZ szervezete szerint Teheránnak jelenleg több mint egy tonna alacsony dúsítású uránium-hexafluoridja (UF6) van, amely gázcentrifugákban tisztítva akár atomerőművek fűtésére, akár nukleáris fegyver gyártására is alkalmas. Irán az előbbi változat mellett szokott érvelni arra hivatkozva, hogy a natanzi üzemben békés célokra dúsítanak uránt. David Albright, a téma egyik legismertebb amerikai szakértője szerint a több mint egy tonna uránium-hexafluorid bőven elegendő az áttöréshez egy nukleáris fegyver építésében.

Az áttörés azt jelenti, hogy az atomerőmű fűtéséhez megfelelő alacsony dúsítású urániumból atombomba előállításához szükséges magas dúsításút tudnak készíteni. Robert Gates amerikai védelmi miniszter az NBC-nek adott vasárnapi interjújában azt mondta, hogy szerinte Iránnak nincs elegendő felhalmozott készlete, ezért nincsenek közel a fegyverkészítéshez. Gates azzal érvelt, hogy az olajárak zuhanása felerősíti az Irán elleni gazdasági szankciók következményeit, amelyek együttesen súlyos hatást gyakorolnak Irán bevételeire, így a fegyverkezési program kiadásaira is.

Olvasóink írták

  • 2. pampus 2009. március 06. 19:17
    „A bombagyárosok nem akarnak raktárra termelni. Lehet, hogy már megteltek? Az USA meg arról hírhedt, hogy jó üzlet az emberek kiirtása. Természetesen a haza védelme égisze alatt. De hát ezt minden normális ember tudja az indiánok lemészárlása és a négerek rabszolgásítása óta.”
  • 1. comet 2009. március 03. 00:02
    „így kezdődött Irak is. Az amik elkezdték mondani, hogy Iraknak vegyi fegyverei vannak. Szaddam esküdözött hogy nincs neki. Az amik erősködtek, lerohanták az országot és ugye kiderült hogy tényleg nincs vegyi fegyver.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Választások a spanyol Baszkföldön és Galiciában

Először történik meg, hogy nem indul olyan politikai tömörülés a vasárnap reggel kezdődött… Tovább olvasom