Kisalföld logö

2017. 12. 11. hétfő - Árpád 4°C | 13°C Még több cikk.

Irán és Venzuella imperializmusellenes szövetsége

Mahmúd Ahmadinezsád öt hónapon belül már másodszor tesz hivatalos látogatást a dél-amerikai országban, mert mert Irán "támogatja a forradalmi eszméket" szerte a világon. Venezuela és Irán vezetői tizenegy megállapodást írtak alá Caracasban, hogy "erősítsék imperializmusellenes szövetségüket".
Venezuela elnöke, Hugo Chávez az iráni államfőhöz hasonlóan élesen szemben áll az Egyesült Államokkal. Ahmadinezsád biztosította a venezuelai elnököt, hogy "az iráni nép most is és a jövőben is Venezuela mellett áll", mert Irán "támogatja a forradalmi eszméket" szerte a világon. A felek kölcsönös külpolitikai, diplomáciai segítséget ígértek egymásnak.

Egyebek között a kétoldalú energetikai, ipari, kereskedelmi és lakásépítési együttműködésről kötöttek megállapodást a felek. Abban is megállapodtak: szorgalmazni fogják az olajexportáló országok szervezetében (OPEC), hogy az olajárak védelmében a tagállamok csökkentsék olajkitermelésüket.

Az iráni államfő előző, szeptemberi látogatásán 29 együttműködési megállapodás született. A két állam közös olajtársaságok alapítását tervezi, és közös tulajdonban lévő üzemeket akar építeni a cementipar, a repülőgépgyártás és az autógyártás területén. Szó van egy kétmilliárd dolláros közös pénzalap létrehozásáról is, amelyből azokat az országokat kívánják támogatni, amelyek "ki akarnak szabadulni az imperializmus jármából". Ahmadinezsád kijelentette Chávez előtt, hogy a nagyhatalmak "rossz irányvonala" okozza a világ minden problémáját. Azért uralkodik a világban szegénység, diszkrimináció és igazságtalanság, mert "a gazdagok csak a haszonra törekednek, és mit sem adnak az emberi méltóságra" - tette hozzá.

Most nem esett szó az iráni atomprogramról, de Ahmadinezsád előző látogatása alkalmával Chávez feltétlen támogatásáról biztosította az irániak nukleáris terveit.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megszületett az orosz- fehérorosz olajpaktum

Mihail Fradkov orosz és Szjarhej Szidorszki fehérorosz kormányfő aláírta pénteken az olaj- és… Tovább olvasom