Kisalföld logö

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 2°C | 6°C Még több cikk.

Irán elleni amerikai katonai támadástól tartanak Angliában

Irán elleni amerikai katonai támadástól tartanak vezető brit kormánytisztviselők, jóllehet a kérdésben az amerikai kormányon belül is erőteljesek a nézeteltérések - írta a pénteki The Times.
A londoni napilapnak magas rangú brit kormányzati illetékesek azt mondták: félő, hogy George Bush amerikai elnök "az iráni helyzetet katonai eszközökkel akarja megoldani" jövőre, mielőtt lejár második elnöki mandátuma, ha arra a következtetésre jut, hogy kudarcot vallottak az iráni nukleáris fejlesztések leállítását célzó diplomáciai erőfeszítések. A The Times által idézett források egyike szerint Bush nem akarja megoldatlanul utódjára hagyni az iráni kérdést.

A lap egyúttal tudni véli, hogy az amerikai kormányzaton belül is komoly súrlódások vannak ebben az ügyben. Robert Gates védelmi miniszterről, aki korábban közvetlen tárgyalásokat szorgalmazott Teheránnal, azt mondják például, hogy határozottan ellenzi a katonai akciót - áll a The Times cikkében.

A brit lap szerint Gates egyik vezető tanácsadója "magánjelleggel" azt is kijelentette, hogy katonai beavatkozás esetén a kongresszus alkotmányos felelősségre vonási eljárást is kezdeményezhet Bush ellen.

Tony Blair brit kormányfő előző nap látványosan szembehelyezkedett egy Irán elleni katonai fellépéssel. A BBC rádiónak adott interjúban Blair kijelentette: senki nem készít elő, és senki nem akar katonai akciót Irán ellen, és ő maga sem gondolja, hogy egy ilyen beavatkozás helyénvaló lenne. Blair szerint nem lehet "abszolút biztonsággal megjósolni minden olyan körülményt, amely a jövőben előállhat ... Irán azonban nem Irak, és amennyire tudom, nem folyik katonai beavatkozás tervezése Irán ellen".

A BBC éppen két nappal a csütörtöki Blair-interjú előtt mindazonáltal olyan értesülést közölt, amely szerint az amerikai hadsereg Floridában működő központi parancsnoksága már össze is állította az iráni célpontok listáját. Ezen nem csupán az atomlétesítmények, hanem az iráni légi és haditengerészeti támaszpontok, rakétaállások is szerepelnek, megakadályozandó a nukleáris fejlesztő telepek megsemmisítésének azonnali megtorlását.

A Pentagon szóvivője még aznap "nevetségesnek" minősítette a BBC-értesülést, és azt mondta, hogy az Egyesült Államok diplomáciai úton rendezi a kérdést.

A legnagyobb londoni katonai elemző műhely, a Stratégiai Tanulmányok Nemzetközi Intézete (IISS) által a globális katonai-stratégiai helyzetről január végén kiadott éves összeállítás szerint Irán még legalább 2-3 évnyire van attól, hogy működőképes nukleáris robbanótöltetet állítson elő. Ha azonban az iráni szakértők túljutnak a műszaki nehézségeken, az megnövelné a katonai opció alkalmazásának esélyét - állt az IISS idei stratégiai jelentésében.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

2020-ra jósolják a katasztrófát klímakutatók

Klímakutatók szerint az emberiségnek gyorsan kell cselekednie, mert már csak 2020-ig van idő egy… Tovább olvasom