Kisalföld logö

2017. 06. 24. szombat - Iván 18°C | 33°C Még több cikk.

Irán állt a müncheni biztonságpolitikai konferencia középpontjában

A globális és az európai biztonság kérdéseinek megvitatásával folyatódott szombaton Münchenben az immár hagyományos nemzetközi biztonságpolitikai konferencia, amelynek középpontjában ezúttal Irán állt.
Az ország külügyminisztere megerősítette Teherán készségét a külföldön történő urándúsításra, ugyanakkor ezzel kapcsolatban új feltételeket támasztott. Manusehr Mottaki megismételte Ahmadinezsád elnök korábbi bejelentését arra vonatkozóan, hogy Irán készen áll a külföldön történő urándúsításra. Úgy ítélte meg, hogy ezzel jó esélyek nyíltak a régóta tartó atomvita megoldására.

A bécsi székhelyű ügynökség még tavaly októberben arra tett javaslatot, hogy Irán alacsony, 3,5 százalékos dúsítású uránkészletéből 1200 kilogrammot küldjön külföldre, elsősorban Oroszországba, ahol ezt 20 százalékosra dúsítanák. Onnan ezt Franciaországba szállítanák, ahol 12 hónapon belül fűtőanyag-rudakat készítenének belőle a teheráni kutatóreaktor számára. A NAÜ szerint mindezzel Irán bizonyíthatná, hogy atomprogramja kizárólag békés célokat szolgál.

Mottaki utalt arra: országa ragaszkodik ahhoz, hogy a külföldön dúsítandó urán mennyiségét az iráni szükségletekhez igazítsák, és bele akar szólni a helyszínek kiválasztásába is. "Ha megvan a kölcsönös jó szándék és létrejön a megállapodás a mechanizmusról, a legkönnyebb lesz a legjobb helyszín kiválasztása" - jelentette ki a miniszter, aki az időtényezőt is módosítandónak nevezte. Szavai szerint országa csak akkor járul hozzá a külföldi dúsításhoz, ha annak megkezdésével egy időben már hozzájut fűtőelemekhez.

Az iráni állásfoglalást a legtöbb résztvevő, köztük James Jones amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó és Guido Westerwelle német külügyminiszter gyanakvással fogadta. Mindketten arra mutattak rá, hogy Teherán részről csak a tettek számítanak, és tényleges engedményekre van szükség. Ezt húzta alá az MTI-nek nyilatkozva Szekeres Imre honvédelmi miniszter is, aki Magyarországot képviselte az immár 46. ilyen jellegű konferencián.

A müncheni fórum vasárnap az afganisztáni helyzet megvitatásával folytatja munkáját.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hat embert öltek meg Mexikóban egy bárnál

Hat embert öltek meg ismeretlen fegyveresek szombaton hajnalban a Mexikó északi részén lévő Sinaloa… Tovább olvasom