Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Interveniált a lengyel jegybank a zloty erősödése ellen

A lengyel jegybank beavatkozott a zloty erősödésének megfékezésére pénteken, közleményük szerint: "a jegybank külföldi devizákat vásárolt kedvező árfolyamon a déli órákban".
A jegybank nem közölt részleteket a vásárolt devizanemekről és az elért árfolyamokról, de piaci megfigyelések szerint 40-50 millió euróról lehetett szó, 3,8450-3,8500-es zloty árfolyamon.

A szabadon lebegtetett zloty árfolyam 2000. április 11-i bevezetése óta, 10 éve első alkalommal hajtott végre intervenciót a lengyel jegybank.

A zloty árfolyama a déli órákban hirtelen 3,8450-es euró jegyzésről 3,87 fölé gyengült.
A cseh korona ezzel párhuzamosan 25,14-es euró jegyzésről 25,20 fölé, a román lej 0,6 százalékkal 4,139-es euró jegyzésre, a magyar forint pedig 266,70-es euró jegyzésről 267,60-ra gyengült.

Dominik Radziwill lengyel pénzügyminiszter helyettes a Reuters hírügynökségnek adott telefonos interjúban közölte, hogy a minisztérium támogatja a jegybank döntését. "Jótékony hatású lépésről van szó. Olyan tényezőről, amit a piacnak figyelembe kell vennie elemzéseiben. Teljes mértékben egyetértünk a jegybank által a kérdésben követett politikával" - mondta.

Kifejtette, hogy a minisztérium osztja a jegybank aggályait a zloty erejével kapcsolatban. Az intervenciót megelőzően a zloty 6 százalékkal állt magasabban év eleji árfolyamánál, 16 havi árfolyam csúcs közelében.

A lengyel jegybank monetáris tanácsának tagja Anna Zielinska-Glebocka az intervenciót követően arra a kérdésre, hogy a jegybank meg kívánja-e erősíteni a beavatkozás hatását egy kamatvágással, tévesnek nevezett minden ilyen spekulációt. "A kamatpolitika nem változott" - közölte a Reuters hírügynökséggel telefonon.

Elzbieta Chojna-Duch, a monetáris tanács tagja telefonon arról tájékoztatta a Reuters hírügynökséget, hogy a monetáris tanács megadta az engedélyt a jegybanknak intervenciók végrehajtására.

Piaci elemzők rövid távú közvetlen hatást tulajdonítanak a jegybank lépésének. A nyíltpiaci intervenció hitelt adott az előzőleg elhangzott verbális intervencióknak, ezért fokozhatja a további verbális intervenciók hatását. A művelet azonban legfeljebb a zloty erősödésének ütemét lesz képes mérsékelni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megegyezett a világ tetejéről Kína és Nepál

Évtizedeken át tartó vita után megegyezett a Föld legmagasabb pontjának, a Mount Everestnek a… Tovább olvasom