Kisalföld logö

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 22°C Még több cikk.

Internetes intők, elektronikus szülői értekezletek Romániában

"Küldd be anyádat, fiam, lenne mondanivalóm számára!" - hányszor hangzott el ez a fenyegető mondat a tanárok szájából, de a román iskolákban hamarosan nem lesz szükség tanári fogadóórákra, hiszen a szülő mindent megtudhat csemetéjéről az interneten is.

A romániai rossz tanulók, csintalan és lusta ifjak bizonyára nem fogadták szívrepesve a hírt, amely szerint a jászvárosi (Iasi-i) Vasile Alecsandri elméleti líceumban (gimnáziumban) bemutatták a szülők és az oktatók közötti közvetlen információcserét biztosító elektronikus rendszert.

Az "ősök" elektronikus levélben vagy mobiltelefon-üzenetben akár azonnal értesülhetnek arról, milyen osztályzatot kapott gyermekük, de az "on-line katalógus" amolyan virtuális osztálynaplóként is szolgál, amelyben megtekinthető a diák korántsem virtuális teljesítménye. A szülő csak beüti a jelszót, és máris megtudhatja, mennyit hiányzott a fia igazoltan vagy igazolatlanul, képet kaphat arról, hol áll a tanuló az osztályon belüli "toplistán". A tanár személyre szabott üzenetet is küldhet a családfőnek, dicsérhet és panaszkodhat, a lényeg az, hogy hamar eljut a címzetthez.

A közeli jövőben állítólag Románia minden iskolájába bevezetik ezt a rendszert. A világ más tájain persze már alkalmazzák a technika e csodáját, Romániában azonban - mint a modernizáció sok más terméke - nyilvánvalóan átalakítja majd a hagyományos társadalmi és családi viszonyokat is. Véget ér a "bűnöket" tároló, olykor titokzatos körülmények között "elveszett" ellenőrző könyvek és a legendás intők korszaka, amelyek nemzedékről nemzedékre hol pofonra ingerelték a szülői tenyereket, hol családi hahotát váltottak ki egyes "hülye" tanári bejegyzések. És leáldozott a kitérő válaszok ideje is, amikor a "Feleltél ma? Hányast kaptál?" kérdésekre a diák otthon azt mondhatott, amit csak akart. A napokban beterjesztett új oktatási törvény tervezete kimondja, hogy a szülőket fokozottabban kell bevonni az iskola életébe.

Joggal firtatják ugyanakkor egyesek, hogy ez a módszer nem idegeníti-e el még jobban a szülőt az iskolától. Van, aki úgy véli: a technika, mely nem ismer határokat, olyan szülőt "nevel", aki nem ismer tanárokat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lukoil petrolkémiai üzemet hozna létre

Az orosz olajipari vállalat, az OAO LUKOIL Holdings 3,6 milliárd dolláros befektetést tervez,… Tovább olvasom