Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 29°C Még több cikk.

Intenzív harcok a Fülöp-szigeteken

Fülöp-Szigetek - Intenzívebbé váltak a harcok vasárnap az iszlám lázadók és a fülöp-szigeteki fegyveres erők között, bizonytalanná téve a felújított béketárgyalások kimenetelét - közölték kormányzati és katonai források.
Az elmúlt négy napban több mint száz muzulmán fegyveres vesztette életét a Moro Iszlám Felszabadítási Front (MILF) tagjaival folytatott összecsapásokban Mindanao szigetén - közölte Julieto Ando ezredes, a fülöp-szigeteki hadsereg szóvivője. A segélyszervezetek szerint a harcok miatt több mint kilencvenezer ember kényszerült otthona elhagyására. Megteszünk minden tőlünk telhetőt a béke biztosításáért, de a MILF tagjai fosztogatják a falvakat és meggyilkolják az ártatlan civileket Mindanaón - fogalmazott Ando, hozzátéve: a kormányzat célja, hogy kézre kerítse a civilek elleni támadások felelőseit.

A MILF fő közvetítője a béketárgyalásokon, Mohagher Iqbal eközben az erőszak kiszélesedésére figyelmeztetett. Ez egy borzalmas forgatókönyv, nem is akarok rágondolni, de ha a béketárgyalások összeomlanak, ismét háború lesz Mindanaón - mondta Iqbal az AFP-nek. A hatvanas években alakult MILF a katolikus többségű Fülöp-szigeteken szeretne önálló államot létrehozni az ott élő négy és fél millió muzulmán hívő számára. A fülöp-szigeteki kormány és a déli muzulmán lázadók a 2003-ban született tűzszüneti megállapodást követő béketárgyalások keretében idén júliusban állapodtak meg a szélesebb politikai és gazdasági jogokról. Az egyezmény szerint több mint 700 mindanaói faluból hozhatnák létre a muzulmánok az államukat. A megállapodást azonban a manilai Legfelsőbb Bíróság augusztus 4-én elutasította, és ezzel megakasztotta a térség autonómiatörekvéseit.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az EU a béketerv maradéktalan végrehajtásán fáradozik

Grúzia-Oroszország - Az Európai Unió francia elnöksége megerősítette, hogy szeretnék elérni a… Tovább olvasom