Kisalföld logö

2017. 04. 24. hétfő - György 3°C | 14°C Még több cikk.

Informális európai külügyminiszteri találkozó

EU - Elsősorban a transzatlanti kapcsolatokról, valamint az orosz-grúz helyzetről cserélt véleményt az Európai Unió 27 külügyminisztere szombaton, azon az informális találkozón, amit a dél-franciaországi Avignonban tartottak.
Göncz Kinga magyar külügyminiszter a Független Hírügynökségnek elmondta, hogy ezekből a kötetlen találkozókból a jövőben valószínűleg évente nem csak kettőt tartanak majd, mert ezeket minden külügyminiszter különösen hasznosnak tartja. A mostani találkozó mindkét fő témájában szinte teljes volt az egyetértés. A külügyminiszterek mind azt hangsúlyozták, hogy közös értékrend alapján kell továbbra is szorosan együttműködni az Egyesült Államokkal, illetve hogy a folyamatos párbeszédet az amerikai elnökválasztás után felálló új csapattal még szorosabbra kell fűzni.

A legfontosabb világpolitikai kérdésekben - Afganisztán, Közel-Kelet, energia, terrorizmus - az EU továbbra is egységes álláspont alapján lesz partnere az Egyesült Államoknak. Göncz Kinga szerint hasonlóképpen egységesen ítélték meg a külügyminiszterek annak fontosságát, hogy az egy hónappal ezelőtti orosz-grúz háborúban történtekről független forrásokból lehessen tájékozódni. "Manapság egy háború már nem egy, hanem két szinten folyik - mondta a külügyminiszter.

- Az egyik a valóságban, a terepen, a másik az információk világában, a médiában." Az európai külügyminiszterek szeretnének majd államigazgatási szakembereket, rendőröket, jogászokat küldeni Grúziába, hogy azok segítsék a demokratikus igazgatás kialakítását - hasonlóan a korábbi, Koszovóba küldött "civil monitoring misszióhoz" -, de előbb megbízható értesüléseket kívánnak szerezni arról, hogy pontosan mi és hogyan történt augusztusban Grúziában.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Oroszország ismét Szovjetunió akar lenni

Oroszország a Szovjetunió visszaállítására törekszik, az energiát fegyverként használja, fegyvereket… Tovább olvasom