Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Illegális szervátültetéseket vizsgálnak Kínában

Vizsgálatot indított a kínai egészségügyi tárca a szervátültetéssel foglalkozó kórházakban annak nyomán, hogy sajtójelentések szerint néhány intézményben illegális műtéteket végeznek el külföldi betegeken, akik hajlandóak jóval magasabb árat is fizetni a beavatkozásokért - jelentette az állami sajtó csütörtökön.
A kínai egészségügyi minisztériumból és a nemzeti szervátültetési bizottságból alakult csoport vizsgálódik 164 orvosi intézményben, amelyek végezhetnek szervátültetést - közölte a China Daily angol nyelvű napilap.

A minisztérium eddig 16 olyan kórházat talált, melyek nem tettek eleget a szervátültetési szabályoknak. Azoknak az intézményeknek, melyek elbuknak a minisztériumi vizsgálatokon, a hatóságok visszavonják az engedélyét.

Néhány kórház illegálisan adott el szerveket külföldi "szerv" turistáknak azért, hogy növeljék bevételeiket. Ezek közül hármat megbüntettek 2008-ban - írta kínai újság.

A minisztérium már indított egy vizsgálatot februárban, miután a Kyodo japán hírügynökség közölte, hogy 17 japán turista fejenként 595.000 jüant (16 millió forint) fizetett máj- és veseátültetésekért egy dél-kínai kórházban.

Ezek a műtétek általában 100.000 jüanba (2,7 millió forint) kerülnek.
"Mindenkinek lehetővé fogjuk tenni, hogy eldönthesse, melyik kórházba menjen minőségi és etikus szervátültetésekért" - nyilatkozta egy minisztériumi alkalmazott egy angol nyelvű napilapnak.

Kína 2007-ben bevezetett egy szabályt, amely bünteti a szervkereskedést bármilyen formáját, és létrehozott egy nemzeti donor rendszert is.
Hivatalos becslések szerint évente közel 2 millió kínainak van szüksége szervátültetésre, de csak 20.000 operációt tudnak elvégezni a donorok hiánya miatt - írta a China Daily.

Egy magát megnevezni nem kívánó sebész elmondta, hogy a kórház, ahol dolgozik még mindig végez transzplantációs műtéteket külföldieknek, akik hajlandóak többet fizetni. "A kórházak meg tudják hamisítani a külföldiek személyazonosságát, így csapják be a hatóságokat" - nyilatkozta az orvos.

A kínai Vöröskereszt és az egészségügyi minisztérium tervei szerint fel fognak állítani egy független donor rendszert a betegek várólistájával.
"Nyilvánossá fogunk tenni egy várólistát, ezzel próbáljuk biztosítani a szervek beszerzését és elosztását tiszta és korrekt körülmények között" - nyilatkozta az egészségügyi tárca illetékese.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyilkolt egy Lenin-szobor

Megmászta az ittas fiatal a hat méter magas szobrot Fehéroroszországban, ami váratlanul darabokra… Tovább olvasom