Kisalföld logö

2018. 02. 24. szombat - Mátyás -8°C | 2°C Még több cikk.

Idén 231 jelölt van a Nobel-békedíjra

Majdnem rekordszámú nevezés érkezett az idei Nobel-békedíjra: a hétfői oslói bejelentés szerint 188 személy és 43 szervezet közül választják majd ki az idei győztest.
Majdnem rekordszámú nevezés érkezett az idei Nobel-békedíjra: a hétfői oslói bejelentés szerint 188 személy és 43 szervezet közül választják majd ki az idei győztest.

Az eddigi rekordot tavaly érték el: akkor 241 jelölt volt a kitüntetésre.

A nevezettek kiléte elvileg titkos - kivéve, ha maguk a jelölő személyek, vagy szervezetek hozzák nyilvánosságra javaslatukat. Innen tudni, hogy idén például a Nobel-békedíj esélyesei között van Bill Clinton volt amerikai elnök, Helmut Kohl egykori német kancellár, a német egység megteremtője, illetve Julija Timosenko bebörtönzött volt ukrán kormányfő. De a jelöltek listáján szerepel a szintén börtönben lévő Bradley Manning amerikai katona, aki a vádak szerint mintegy 260 ezer diplomáciai táviratot adott ki a WikiLeaks kiszivárogtató portálnak, s ezzel az elmúlt évek egyik legnagyobb botrányának kiindítója volt (miközben mások tette miatt a sajtószabadság egyik szimbólumának tekintik őt), valamint - minden belső válság ellenére - az Európai Unió. S jelölték Gene Sharp amerikai politológust, az erőszakmentes küzdelem teoretikusát, akinek művei hatással voltak a tavalyi arab megmozdulások, az "arab tavasz" egyes kulcsszereplőire, valamint az al-Dzsazíra arab hírtelevíziót is.

Az idén egyébként viták középpontjába került a Nobel-békedíj kiosztása: a Stockholm megyei közigazgatási tanács - az a szerv, amely a svéd főváros alapítványait és érdekszövetkezeteit felügyeli - nemrégiben hivatalosan felkérte a Nobel Alapítványt, válaszoljon azokra az állításokra, amelyek szerint a békedíj már nem tükrözi az 1896-ban elhunyt alapító akaratát. Egy norvég kutató ugyanis emlékeztetett, hogy Alfred Nobel annak idején "a béke bajnokai díjának" nevezte a kitüntetést. Ez szerinte egyértelműen a békemozgalomra vonatkozik, amely olyan új világrend kialakítására törekszik, ahol a nemzetek biztonságosan lemondhatnak a fegyverekről. A norvég parlament által saját kebeléből választott jelölő bizottság azonban - különösen a II. világháború óta - kiterjesztette a díjat környezetvédelmi, humanitárius és egyéb törekvésekre is. 2007-ben például az éghajlatváltozás ellen küzdő Al Gore volt amerikai alelnök és az ENSZ megfelelő bizottsága kapta a díjat, míg 2009-ben Barack Obama amerikai elnököt találták rá érdemesnek a nemzetközi diplomácia támogatására tett "rendkívüli erőfeszítéseiért".

A békedíj győztesének személyét minden év októberében hozzák nyilvánosságra, s a Nobel-díjakat december 10-én, Alfred Nobel halálának évfordulóján adják át.

Olvasóink írták

  • 1. vonLichthofen 2012. február 27. 15:03
    „Bill Clinton mint Nobel Békedijas?
    Amikor kiderült, hogy le.... magát a Fehér Házban egy zsidóleánnyal és egy szivart dugott a hova is? a Clinton mérgében lebombáztatta az Eszéki és Újvidéki hidakat, Belgrádot is bombáztatta, hadd lássa a világ ki a kemény... gyerek.
    Nobel békedij? Egy vicc!
    Igaz az Obamának is odaajándékozták még azelőtt, hogy megmutatta volna mennyire hive a békének. <moderálva..>”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Aknával robbantották volna fel Putyint: csecsen hadúr akarta megöletni az elnököt

Putyint katonai célokra gyártott aknával, a március 4-i elnökválasztás után akarták felrobbantani. Tovább olvasom